Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πολιτικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο το τέλος της εποχής του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε ακόμη: Πρωτοσέλιδο - γροθιά στο στομάχι με τα νεκρά παιδιά στη Γάζα

«Ανακοινώνω ότι θα κάνω τα πάντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον φίλο μου Γιαΐρ Λαπίντ», δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα λίγο νωρίτερα, ο Ναφτάλι Μπένετ.

Η απόφαση Μπένετ φαίνεται πως βάζει τέλος στην πολιτική ηγεμονία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη του ήττα από το 1999. Φαίνεται πως ο Μπένετ συμφώνησε να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού σε πρώτο χρόνο, πριν τον διαδεχτεί ο κεντρώος Λαπίντ.

Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Γιαΐρ Λαπίντ 

Ο Γιαΐρ Λαπίντ ηγέτης του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις αρχές Μαΐου από τον πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, μετά την αποτυχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα του ισραηλινού κοινοβουλίου με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης επί προγράμματος αντι-Νετανιάχου.

Απαντώντας στην δήλωση Μπένετ, που ανοίγει τον δρόμο σε μια κυβέρνηση για τα κόμματα της ακροδεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο ως τον άνδρα που διαπράττει την «απάτη του αιώνα». Ο νυν πρωθυπουργός του Ισραήλ παρέθεσε δηλώσεις του Μπένετ, στις οποίες ο πολιτικός δήλωνε πως δεν θα συνεργαστεί ποτέ με τον Λαπίντ.

Εύθραυστη συμμαχία

Ωστόσο, τα κόμματα της νέας συγκυβέρνησης, αν και εφόσον αυτή επισημοποιηθεί δεν θα έχουν ως κοινό πολιτικό πρόγραμμα παρά μόνο τον στόχο να τελειώσουν την 12ετη παραμονή στην εξουσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ενας τέτοιος συνασπισμός φαίνεται πως είναι εύθραυστος και θα χρειαστεί τη στήριξη αραβικών πολιτικών δυνάμεων στο Ισραήλ, δυνάμεις που αντιτίθενται στο πολιτικό πρόγραμμα του Μπένετ, ο οποίο είναι υπέρμαχος του εποικισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA