Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια μίλησε στο Reader.gr, για την «κρατική αεροπειρατεία» του προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς μετά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ στις 23 Μαΐου. Η κυρία Τιχανόφσκαγια εκτιμά ότι η ζωή του Ρομάν Προτασέβιτς διατρέχει κίνδυνο, όπως και οποιουδήποτε «βρίσκεται στα χέρια του καθεστώτος». «Πλέον δεν είναι ασφαλείς ούτε οι επιβάτες σε κανένα αεροπλάνο που πετάει προς τη Λευκορωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά η ηγέτης της αντιπολίτευσης και τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες προκύπτουν από την «ατιμωρησία» που έχει το καθεστώς.

Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία: «Κόλαση» οι φυλακές του Λουκασένκο – Ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμοί, στέρηση ύπνου και φαγητού

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ενστερνίζεται την άποψη αρκετών αξιωματούχων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» και όπως δήλωσε στο Reader.gr, τα προβλήματα στη χώρα πηγάζουν από την εκλογική νοθεία τον περασμένο Αύγουστο και το γεγονός «ότι ο Λουκασένκο δεν αφήνει την προεδρία, παρόλο που έχασε τις εκλογές. Έχει σφετεριστεί την εξουσία και κρατιέται με όλη του τη δύναμη, χρησιμοποιώντας τρομακτική βία εναντίον των πολιτών».Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος για ν’ αλλάξει η κατάσταση στη Λευκορωσία «είναι να φύγει ο Λουκασενκο από την κυβέρνηση και να διενεργηθούν άμεσα νέες και δίκαιες εκλογές».

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης θεωρεί ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να προβούν σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς «σε αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα εναντίον του Λουκασένκο, προειδοποιώντας την κυβέρνηση της Ρωσίας ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίσει να τον στηρίζει», ενώ για να σταματήσει ο κύκλος βίας στη Λευκορωσία θα πρέπει να επιβληθεί μία «πλήρης απομόνωση του καθεστώτος, δηλαδή πολιτικός και οικονομικός αποκλεισμός».

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ζει ως αυτοεξόριστη στη Λιθουανία, αφού από το φθινόπωρο του 2020 διώκεται για «εκκλήσεις σε ενέργειες που έπληξαν την εθνική ασφάλεια», έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση τριών έως πέντε ετών, όπως και χιλιάδες άλλοι πολιτικοί αντιφρονούντες οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμφωνα με την κυρία Τιχανόφσκαγια για να επιστρέψουν πίσω στη Λευκορωσία πρέπει να υπάρχει η σιγουριά πως δεν θα υπάρχει κίνδυνος και θα υπάρξουν κάποιες εγγυήσεις. Αυτές οι εγγυήσεις είναι να τερματιστεί ο «κύκλος» της βίας και να διεξαχθούν δίκαιες εκλογές.

Πάντως η αρχηγός της αντιπολίτευσης ήδη συνομιλεί με τους ηγέτες πολλών χωρών και τους διεθνείς  οργανισμούς για να παρθούν αποφάσεις προκειμένου «να στερηθεί το καθεστώς από πόρους, να σταματήσει τη βία, να ελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να διεξαχθούν νέες εκλογές» για να «χτιστεί μία νέα Λευκορωσία!!!! Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη και είναι μη αναστρέψιμη», καταλήγει η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο Reader.gr η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια 

Πιστεύετε ότι ο Ρομάν Προτασέβιτς υπέστη βασανιστήρια από το καθεστώς Λουκασένκο για να ομολογήσει όπως φαίνεται και στο βίντεο που μεταδόθηκε από τα κρατικά Μ.Μ.Ε.; Φοβάστε για τη ζωή του;  Πιστεύεται ότι μπορούν με κάποιον τρόπο η Ευρώπη ή οι ΗΠΑ να πιέσουν για την απελευθέρωσή του;

Ναι, όπως φαίνεται στο βίντεο χτύπησαν δυνατά και βασάνισαν τον Ρομάν Προτασέβιτς. Η αριστερή πλευρά του προσώπου του είχε καλυφθεί με μέικ απ για να κρύψει τα σημάδια από τα χτυπήματα και τη σπασμένη μύτη. Φυσικά και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Οποιοσδήποτε βρίσκεται στα χέρια του καθεστώτος κινδυνεύει η ζωή του. Οι συγγενείς του μόλις έθαψαν τον ακτιβιστή Βιτόλντ Ασούροκ, ο οποίος φυλακίστηκε σε 5 χρόνια για μία ειρηνική διαμαρτυρία και τον οποίο βασάνισαν μέχρι θανάτου στη φυλακή. Η ζωή οποιουδήποτε αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία είναι σε κίνδυνο όπως ο 17χρονος Ντμίτρι Σταχόφσκι, ο οποίος πήδηξε από τον 16ο όροφο, αφότου ανακρίθηκε από την Επιτροπή Ερευνών. Τώρα όπως βλέπουμε δεν είναι πλέον ασφαλείς ούτε οι επιβάτες σε κανένα αεροπλάνο που πετάει προς τη Λευκορωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος μπορούν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση εάν πάρουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα εναντίον του Λουκασένκο, προειδοποιώντας την κυβέρνηση της Ρωσίας ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίσει να τον στηρίζει.

Κάποιες εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες της Δύσης έχουν χαρακτηρίσει τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης». Θεωρείτε ότι ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι με ποιον τρόπο μπορεί η Λευκορωσία να γίνει μια πιο δημοκρατική χώρα;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει δικτατορία στη Λευκορωσία. Το αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί κρίση σε όλους τους τομείς: στην πολιτική, στην οικονομία, να υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα, προβλήματα στις υποδομές και στην κοινωνία. Ο μόνος λόγος για την ύπαρξη αυτής της κρίσης είναι ότι ο Λουκασένκο δεν αφήνει την προεδρία, παρόλο που έχασε τις εκλογές. Έχει σφετεριστεί την εξουσία και κρατιέται με όλη του τη δύναμη, χρησιμοποιώντας τρομακτική βία εναντίον των πολιτών. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα είναι να φύγει ο Λουκασενκο από την κυβέρνηση και να διενεργηθούν άμεσα νέες και δίκαιες εκλογές. Τώρα όλος ο κόσμος ενώνεται σε ομάδες που αντιτίθενται στο καθεστώς για να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα τους. Οι άνθρωποι αναλαμβάνουν την ευθύνη και κατανοούν την πολιτική. Ξεπροβάλλει μία νέα πολιτική κουλτούρα, η οποία θα είναι η βάση για την κοινωνία των πολιτών σε μία δημοκρατική Λευκορωσία.

Θεωρείτε ότι με τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Λευκορωσία και ειδικά με την απαγόρευση χρήσης του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων της από αεροσκάφη της Λευκορωσίας, θα αποτρέψουν το καθεστώς Λουκασένκο από ένα νέο περιστατικό «κρατικής αεροπειρατείας» ή κάποια αντίστοιχη ενέργεια για τη σύλληψη πολιτικών αντιφρονούντων;

Πιστεύω ότι μία καθοριστικής σημασίας και σταθερή απόφαση από όλο τον κόσμο θα σταματούσε την κλιμάκωση της βίας, η οποία συνεχίζει να υπάρχει από το καθεστώς. Η απόφαση της αεροπειρατείας σ’ ένα πολιτικό αεροσκάφος μίας ξένης χώρας που πετούσε από μια χώρα Ε.Ε. σε μία άλλη χώρα της Ε.Ε. είναι αποτέλεσμα της ατιμωρησίας, που εκμεταλλεύεται μέχρι τώρα το καθεστώς.

Με ποιον τρόπο θα μπορούσατε να επιστρέψετε στη Λευκορωσία εσείς και οι χιλιάδες πολιτικοί αντιφρονούντες που αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας της μαζικής καταστολής από το καθεστώς Λουκασένκο;

Εμείς μπορούμε να επιστρέψουμε όταν θα είμαστε σίγουροι πως δεν  κινδυνεύουμε και λάβουμε κάποιες εγγυήσεις. Αυτές οι εγγυήσεις θα γίνουν πραγματικότητα όταν θα σταματήσει η βία και εκπρόσωποι του καθεστώτος θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουν για νέες εκλογές.

Έχουν γίνει πολλές καταγγελίες και έχουν κατατεθεί αγωγές σε γερμανικό δικαστήριο για αστυνομική βία και βασανιστήρια στις φυλακές της Λευκορωσίας. Πώς μπορούν οι διεθνείς οργανισμοί να πιέσουν το καθεστώς Λουκασένκο ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης, να σταματήσει τις αυθαίρετες συλλήψεις και να ελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους;

Ο Φόβος, η βία, και η τρομοκρατία του κόσμου είναι το τελευταίο όπλο του καθεστώτος του. Ο Λουκασένκο δεν έχει πλέον άλλον τρόπο να κάνει τους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν. Είναι τέτοια η  δύναμη του λαού, ο αγώνας του για την αλήθεια που μόνο η εκτεταμένη και εκδικητική βία, τον αποτρέπει από το ν’ ανατρέψει το καθεστώς. Γι' αυτόν τον λόγο η εξασθένιση της βίας είναι κάπως αδύνατον να επιτευχθεί. Η βία θα σταματήσει εντελώς μόνο όταν θα πέσει το καθεστώς και θα πέσει όταν δεν θα έχει άλλους πόρους για να καταφεύγει στη βία. Γι' αυτό εμείς λέμε ότι ο δρόμος για να σταματήσουμε τη βία είναι η πλήρης απομόνωση του καθεστώτος, να επιβληθεί δηλαδή πολιτικός και οικονομικός αποκλεισμός και συμφωνία αντιπραγματισμού με τις χώρες, οι οποίες δεν τηρούν αυτόν τον αποκλεισμό.

Τελευταία το καθεστώς Λουκασένκο έχει βάλει στο στόχαστρο ΜΜΕ που δεν είναι φίλα προσκείμενα σε αυτόν. Για παράδειγμα, η σύλληψη του Ρομάν Προτασέβιτς, η επιδρομή στα γραφεία του ιστότοπου TutBy και οι ποινές φυλάκισης στις δημοσιογράφους Ντάρια Τσούλτσοβα και  Κατσιαρίνα Αντρέεβα. Πιστεύετε ότι υπάρχει τρόπος η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ να πιέσουν το καθεστώς Λουκασένκο, να ελευθερώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους και να μπει ένα τέλος στην απαγόρευση συγκεκριμένων Μ.Μ.Ε.;

Ναι το πιστεύω. Ήδη συζητάμε με τους ηγέτες πολλών χωρών και με τους διεθνείς  οργανισμούς, για τις αποφάσεις που θα παρθούν από όλο τον πλανήτη για να στερηθεί το καθεστώς από πόρους, να σταματήσει τη βία, να ελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να διεξαχθούν νέες εκλογές για να ξεκινήσουμε να χτίζουμε μία νέα Λευκορωσία!!!! Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη και είναι μη αναστρέψιμη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA