Μενού
  • Α-
  • Α+

Την εμπλοκή της Δανίας στο σκάνδαλο κατασκοπείας των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) εις βάρος κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων - μεταξύ των οποίων και η Άνγκελα Μέρκελ - αποκαλύπτει έρευνα σύμπραξης μέσων ενημέρωσης της Δανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Γαλλίας.

Διαβάστε ακόμη: Ryanair: Προειδοποίηση για βόμβα σε αεροσκάφος – Έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Βερολίνο

Οι νέες λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δίνουν νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πρώτη φορά το 2013 από τον πρώην συνεργάτη της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν. Όπως καταγράφεται στη σχετική έρευνα, η υπηρεσία αμυντικών πληροφοριών της Δανίας συνεργάστηκε με αμερικανούς πράκτορες για την παρακολούθηση - από το 2012 έως και το 2014 - κορυφαίων Γερμανών πολιτικών, όπως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος, και τότε ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Πώς είχε στηθεί η παρακολούθηση - Ο ρόλος της Δανίας

Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, DR (Danmarks Radio), ανέφερε πως η NSA αξιοποιούσε τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Δανίας για να παρακολουθεί ηγέτες και ανώτατους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε διαδικτυακό κέντρο κοντά στην Κοπεγχάγη και έτσι μπορούσαν να υποκλέπτουν τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών, καθώς είχαν πρόσβαση στο ιστορικό της χρήσης του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων, των ανταλλαγών μηνυμάτων σε εφαρμογές chat και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το υπουργείο Άμυνας της Δανίας, με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να σχολιάσει, ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών, Τρίνα Μπράμσεν, δήλωσε στο DR ότι «η συστηματική κατασκοπεία από συμμάχους είναι απαράδεκτη». Σημειώνεται πως η κατασκοπεία της NSA αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών FE της Δανίας με τον τίτλο «Operation Dunhammer» που υποβλήθηκε στη διοίκησή της τον Μάιο του 2015.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA