Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένας από τους πλέον διαβόητους μαφιόζους της Ιταλίας, ο Τζοβάνι Μπρούσκα αποφυλακίστηκε μετά από 25 χρόνια φυλάκισης εξαιτίας καλής διαγωγής και ένα χρόνο πριν εκτίσει την ποινή των 26 ετών που του είχε επιβληθεί, λόγω της συνεργασίας του με τις αρχές. Ο Μπρούσκα είχε ομολογήσει την εμπλοκή του στη δολοφονία περισσότερων από 100 ανθρώπων και γι’ αυτό του είχε αποδοθεί το παρατσούκλι «σφαγέας».

Διαβάστε ακόμη: Χειροπέδες σε Ιταλό μαφιόζο - Τον «έκαψε» βίντεο που ανέβασε στο YouTube

Η δράση του Τζοβάνι Μπρούσκα

Ο Μπρούσκα που είναι πλέον 64 ετών, ήταν μία κεντρική φιγούρα της σισιλιάνικης μαφίας της Κόζα Νόστρα. Ο Μπρούσκα ανάμεσα στα άλλα εγκλήματά του το 1992 είχε πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που προκάλεσε το θάνατο του δικαστικού που ερευνούσε της υποθέσεις μαφίας,  Τζοβάνι Φαλκόνε, σε μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις δολοφονίας στη γειτονική χώρα. Εκτός από τον Φαλκόνε σκοτώθηκαν η σύζυγός του και οι τρεις σωματοφύλακές του, από τη βόμβα που είχε τοποθετήσει ο Μρούσκα κάτω από το οδόστρωμα σε δρόμο κοντά στο Παλέρμο. Η συγκεκριμένη επίθεση είχε λάβει χώρα δύο μήνες αφότου είχε δολοφονηθεί ο συνάδελφος του Φαλκόνε, Πάολο Μπορσέλινο, ένας θάνατος που είχε συνταράξει όλη την Ιταλία και είχε σαν αποτέλεσμα πιο αυστηρούς νόμους κατά της μαφίας.

Ο Μπρούσκα είχε ομολογήσει ότι διαδραμάτισε ρόλο σε περισσότερες από 100 δολοφονίες. Μία από τις πιο φρικιαστικές ήταν του ανήλικου γιου του μαφιόζου Σαντίνο Ντι Ματέο, Τζουζέπε. Ο Μπρούσκα και οι συνεργοί του σε αντίποινα επειδή ο Ντι Ματέο πρόδωσε την οργάνωση και άρχισε να συνεργάζεται με τις αρχές, απήγαγαν το παιδί και αφού το βασάνισαν και το στραγγάλισαν, διέλυσαν τη σορό του με οξύ και έτσι η οικογένειά του δεν μπόρεσε να το θάψει. Αυτή η υπόθεση δολοφονίας που είχε σοκάρει ολόκληρη την Ιταλία.

Επιπλέον το 1993, είχε δώσει  το «ελεύθερο» για την τοποθέτηση εκρηκτικών σε κεντρικά σημεία της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας. Οι εκρήξεις στέρησαν την ζωή σε 10 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 106. Στόχος του οργανωμένου εγκλήματος ήταν να ασκηθεί πίεση επί του ιταλικού κράτους ώστε να βγουν από την απομόνωση των φυλακών οι πιο επικίνδυνοι μαφιόζοι που είχαν συλληφθεί.

Μετά τη σύλληψή του το 1996 ο Μπρούσκα άρχισε να συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να μειώσει την ποινή του και με αυτόν τον τρόπο βοήθησε να εντοπιστούν και να συλληφθούν αρκετοί γκάνγκστερ που είχαν πραγματοποιήσει χτυπήματα της μαφίας τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 στην Ιταλία.

Αντιδράσεις για την αποφυλάκισή του

Σύμφωνα με το BBC, η αποφυλάκιση του Μπρούσκα έχει προκαλέσει οργή ανάμεσα στους συγγενείς των θυμάτων του. Ο αστυνομικός Λουτσιάνο Τράινα, ο οποίος συμμετείχε στην σύλληψη του Μπρούσκα το 1996, δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica: «δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα του, την ημέρα που τον συλλάβαμε. Μιλούσε στο τηλέφωνο και ποιος ξέρει τι εντολές ετοιμαζόταν να δώσει. Προσωπικά, δεν μπορώ να τον συγχωρέσω, διότι πιστεύω ότι ακόμη δεν αποκάλυψε όλα τα μυστικά που γνώριζε». Η σύζυγος ενός από τους σωματοφύλακες του Φλακόνε που σκοτώθηκαν, η Τίνα Μοντινάρο, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι είναι «αγανακτισμένη». «Το κράτος είναι εναντίον μας μετά από 29 χρόνια, δεν γνωρίζουμε ακόμα την αλήθεια για το μακελειό και ο Τζοβάνι Μπρούσκα, ο άνθρωπος που κατέστρεψε την οικογένειά μου, είναι ελεύθερος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για μια είδηση η οποία μου προκαλεί πόνο, αλλά είναι αυτό που ορίζει ο νόμος. Και πρόκειται για νόμο που θέλησε ο ίδιος ο αδελφός μου, πρέπει να τηρηθεί», δήλωσε η Μαρία Φαλκόνε, αδελφή του Τζοβάνι Φαλκόνε. «Οι αστυνομικές δυνάμεις και η δικαιοσύνη όμως πρέπει να τον παρακολουθούν πολύ στενά, ώστε να είναι βέβαιοι ότι δεν θα αρχίσει και πάλι να εγκληματεί», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις και από πολιτικούς

«Μετά από 25 χρόνια, το αφεντικό της μαφίας, Τζιοβάνι Μπρούσκα, είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Αυτή δεν είναι η «δικαιοσύνη» που αξίζουν οι Ιταλοί», ανέφερε ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Lega, Ματέο Σαλβίνι.

«Είναι μία γροθιά στο στομάχι, η οποία σε αφήνει χωρίς ανάσα», σχολίασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Rtl 102.5, την Τρίτη, ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέτα.

Από την πλευρά της η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Αφέθηκε ελεύθερος; Δεν το πιστεύω. Είναι ντροπή, είναι αδικία για όλη τη χώρα. Είμαστε πάντα με το μέρος των θυμάτων και όσων έδωσαν μάχη κατά της μαφίας».

https://twitter.com/virginiaraggi/status/1399457496117428225?ref_src=twsrc^tfw
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA