Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βέλγιο: Επαναλειτουργεί μετά από 220 χρόνια το θρυλικό ζυθοποιείο του Αββαείου Grimbergen

Το θρυλικό Αββαείο Grimbergen που κάηκε τρεις φορές και σταμάτησε την παραγωγή μπύρας το 1798 στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, λειτουργεί ξανά μετά από 220 χρόνια και προσφέρει πλέον μπύρα με αλκοολικό βαθμό 10,8%

220 χρόνια μετά την πυρπόλησή του, το 1798, το ζυθοποιείο του Αββαείου Grimbergen λειτουργεί και πάλι (Πηγή: Carlsberggroup.com)
220 χρόνια μετά την πυρπόλησή του, το 1798, το ζυθοποιείο του Αββαείου Grimbergen λειτουργεί και πάλι (Πηγή: Carlsberggroup.com)

Το Αββαείο Grimbergen στο κεντρικό Βέλγιο κάηκε τρεις φορές από την ίδρυσή του, το 1128. Εξ ου και το ότι το λογότυπό του είναι ο φοίνικας. Οι μοναχοί έφτιαχναν εκεί μπύρα αλλά σταμάτησαν μετά την πυρπόληση του μοναστηριού το 1798 στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Οι γραμμένες συνταγές χάθηκαν. Τώρα 220 χρόνια μετά, οι συνταγές εντοπίστηκαν καθώς κάποιοι μοναχοί τις είχαν φυγαδεύσει. Λίγες μέρες πριν, ο Karel Stautemas, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του αββαείου, ύψωσε ποτήρι ενώπιον άνω των 100 παρευρισκομένων και ανακοίνωσε ότι το ζυθοποιείο του μοναστηριού λειτουργεί και πάλι.

Διαβάστε ακόμη: Βασίλισσα Ελισάβετ: Θα αποκτήσει το δικό της brand μπύρας και θα το διαθέτει προς πώληση

Έπρεπε να σπάσουν το γλωσσικό φράγμα καθώς όλες οι συνταγές ήταν γραμμένες σε Λατινικά και παλαιά Ολλανδικά. Με τη βοήθεια εθελοντών, αποκρυπτογράφησαν τα πάντα, «τους λυκίσκους που χρησιμοποιούσαν, τον τύπο των βαρελιών και φιαλών, ακόμη και λίστα των μπυρών που παρασκεύαζαν αιώνες πριν».

Image
To Αββαείο Grimbergen (πηγή: Shutterstock)
Το θρυλικό Αββαείο Grimbergen (Πηγή: Shutterstock)

Ο Marc-Antoine Sochon, ο νέος αρχιζυθοποιός του μοναστηριού είπε ότι η μεσαιωνική μπύρα «ήταν ολίγον άγευστη», και οι μοναχοί στο αββαείο αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κάποιες αλλαγές. Οι πουρίστες δεν πρέπει, όμως, να ανησυχούν καθώς, όπως τόνισε ο Stautemas, οι μοναχοί στον μεσαίωνα «κάθε δέκα χρόνια» ενημέρωναν τις συνταγές τους· κατά συνέπεια, οι 12 μοναχοί του Αββαείου Grimbergen σήμερα δικαιούνται να πειραματίζονται.

Η νέα μπύρα έχει αλκοολικό βαθμό 10,8% και ο Chris Selleslagh, ο δήμαρχος του Grimbergen, μιλώντας στον Guardian, συνέστησε να αρκεστεί ο πότης στο ένα ή δύο ποτήρια. Από τη δεκαετία του 1950, το ζυθοποιείο της Carlsberg και της Heineken στο Alken-Maes παράγει μπύρα χρησιμοποιώντας την επωνυμία Grimbergen. Το μοναστήρι επωφελείτο από μέρος των κερδών αλλά δεν εμπλεκόταν στην παραγωγή. Οι δύο εταιρείες θα εξακολουθήσουν να διανέμουν την μπύρα του μοναστηριού και θα προσφέρουν τεχνική βοήθεια αλλά η ετικέτα Grimbergen στη φιάλη δεν είναι πλέον απλά και μόνο μια επωνυμία. Η παραγωγή της μπύρας επέστρεψε στο «σπίτι» της.

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για τις μπύρες από τους ίδιους τους ιερωμένους, απολαμβάνοντας το παρακάτω video:

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Βέλγιο #Μπύρα