Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε χρόνο ο Ιούνιος αφιερώνεται στο Pride για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε όλο τον κόσμο. Σε έναν πλανήτη, όπου ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι νόμιμος σε 29 μόλις χώρες από τις 195 (μόνο στο 15% του πλανήτη), η ομοφυλοφιλία θεωρείται έγκλημα σε 69 από αυτές και τα άτομα της LGBTQ+ έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν εξαιτίας της μη αποδοχής τους σε ηλικία κάτω των 25 ετών, η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν αποφάσισε να ταράξει ακόμα περισσότερα τα νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα δικαιώματά τους.

Μιλώντας στο Reader.gr ο Ούγγρος κοινωνιολόγος του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Βουδαπέστης δίνει τις απαντήσεις για την επόμενη ημέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία του, καθώς φοβάται οποιαδήποτε επίπτωση από το καθεστώς Ορμπάν. 

Διαβάστε ακόμηΡούτε: Η Ουγγαρία δεν έχει πλέον καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις 15 Ιουνίου, το εθνικό Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε με 157 ψήφους τροπολογία που απαγορεύει την «προβολή και προώθηση της ομοφυλοφιλίας» μεταξύ των ατόμων κάτω των 18 ετών.Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν μαζί με τo ακροδεξιό κόμμα Jobbik, υπό το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών, προώθησε έναν ομοφοβικό νόμο που προβλέπει ότι: 

«Η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει τη σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και τη ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών». 

Στην πράξη, τα εκπαιδευτικά προγράμματα ή οι καταχωρήσεις των μεγάλων εταιρειών που αναφέρονται σε ομάδες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, όπως για παράδειγμα η διαφήμιση της Coca-Cola που περιλάμβανε ένα ζευγάρι ανδρών και είχε προκαλέσει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στην Ουγγαρία το 2019, δεν θα επιτρέπονται πλέον.

Επίσης, σειρές όπως «Friends» ή ταινίες όπως «Bridget Jones», «Harry Potter» ή «Billy Eliot», που αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία, είναι εξίσου πιθανόν να απαγορευθούν για τους κάτω των 18 ετών, όπως προειδοποίησαν ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Επίσης, στα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής, οι μαθητές θα πρέπει να εγγράφονται, ώστε να δημιουργούνται δεδομένα και κατ' επέκταση να διαχωρίζονται τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ από τους υπόλοιπους

Ο Ορμπαν απαγόρευσε ντε φάκτο την υιοθεσία από ζευγάρια του ιδίου φύλου

Η ομοφοβική νομοθετική πρωτοβουλία της ακροδεξιάς κυβέρνησης Ορμπαν δεν προέκυψε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση απαγόρευσε ντε φάκτο την υιοθεσία από ζευγάρια του ιδίου φύλου και ενέγραψε στο Σύνταγμα την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και του φύλου.

Η Ουγγαρία, παρότι είναι από το 2004 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία κατοχυρώνονται τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και απαγορεύονται κάθε είδους διακρίσεις που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της Ε.Ε., η οποία έχει κινήσει εναντίον της διαδικασίες επί παραβάσει για πλήθος επιθέσεων κατά του Τύπου, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και εν γένει κατά του κράτους δικαίου.

Ο Ούγγρος καθηγητής εξηγεί στο Reader.gr την στοχευμένη επίθεση του Βίκτορ Ορμπάν κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, γιατί, όπως λέει, αποτελεί το τελευταίο του χαρτί για ενδεχόμενη νίκη τους στις εκλογές του επόμενου έτους. 

 - Η ομοφοβία του Ορμπάν είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Πώς αντιδρά η ουγγρική κοινωνία σε αυτό;

- Πρώτα απ 'όλα, δεν νομίζω ότι ο Ορμπάν είναι ομοφοβικός. Είναι πολιτικός και όλοι οι πολιτικοί επιθυμούν να διατηρήσουν τη δύναμή τους. Χρησιμοποιεί την ομοφοβία ως μέσο για την εξασφάλιση των ψήφων των πολιτών που ζουν σε χωριά και μικρότερες πόλεις, που τείνουν να έχουν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και κατ΄επέκταση νιώθουν οι ηττημένοι του μετα-κομμουνιστικού μετασχηματισμού, της παγκοσμιοποίησης και της ένταξης στην Ε.Ε.. Αυτός ο πληθυσμός μοιράζεται συντηρητικές και πατριαρχικές στάσεις σχετικά με τους ρόλους της οικογένειας και του φύλου. Ο Ορμπάν διατηρεί τη δημοτικότητά του σε αυτόν τον πληθυσμό δημιουργώντας ψεύτικους εχθρούς (όπως η μαζική μετανάστευση, ο Τζορτζ Σόρος, η γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες και η «ιδεολογία των φύλων») προσπαθώντας να τους καταπολεμήσει. Οι δημοσιεύσεις του Ορμπάν στο Facebook αφορούν κατά κύριο λόγο τις «μάχες» του εναντίον εχθρών και την υπεράσπιση του έθνους με κάθε δυνατό τρόπο.

Ο Όρμπαν συνέχισε να κυριαρχεί και να πλαισιώνει τον δημόσιο διάλογο για πολύ καιρό. Αυτή η κυριαρχία ήρθε πρόσφατα όταν αναφέρθηκε ότι η ουγγρική κυβέρνηση επιθυμεί να ιδρύσει ένα νέο πανεπιστήμιο Fudan-Budapest (κινεζικό πανεπιστήμιο στην καρδιά της πρωτεύουσας) και το έργο αποδεικνύεται απολύτως μη επωφελές για την Ουγγαρία. Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα που θα επιφέρει αυτό το έργο και άρχισε να κυριαρχεί στο λόγο των μέσων ενημέρωσης.

Έτσι, ο Ορμπάν χρειαζόταν κάτι για να ανακτήσει τον έλεγχό του στον πολιτικό λόγο και το ζήτημα της «ιδεολογίας των φύλων» ήταν μια προφανής επιλογή. Επειδή η «ιδεολογία των φύλων» είναι ίσως το μόνο μέσο που μπορεί να χωρίσει την αντίθεση του Ορμπάν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να σχηματίσουν συνασπισμό για να νικήσουν τον Ορμπάν στις εκλογές του επόμενου έτους. Ο σχηματισμός αυτού του συνασπισμού δεν είναι ασήμαντος, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση περιλαμβάνει τόσο αριστερά όσο και φιλελεύθερα κόμματα, ενώ επίσης κι ένα άκροδεξιό κόμμα.

Η «ιδεολογία του φύλου» ή οποιοδήποτε είδος ιδεολογικού ζητήματος που δημιουργεί ένταση μεταξύ φιλελεύθερων και εθνικιστών είναι ένα τέλειο μέσο για να διαιρεθεί αυτός ο συνασπισμός. Σας θυμίζω, ότι η επιτυχία του Ορμπάν οφειλόταν στην κυριαρχία του να καταλάβει τη μέση της πολιτικής αρένας και να περιηγηθεί στην ιδεολογία του με τρόπο που να μην μπορούν να εμφανιστούν σοβαρά ακροδεξιά κόμματα.

Συνεπώς, για να απαντήσουμε στην ερώτηση: Υπάρχουν άνθρωποι που είναι χαρούμενοι που ο Ορμπάν καταπολεμά την «ιδεολογία των φύλων» και προστατεύει τα παιδιά. Οι φιλελεύθεροι φυσικά είναι αναστατωμένοι. Αυτός ο νόμος είναι ένα μέσο για τη διατήρηση της ιδεολογικής πόλωσης της ουγγρικής κοινωνίας.

- Να το θέσουμε απλά. Πόσο δύσκολο είναι να είναι κάποιος γκέι στην Ουγγαρία;

 -Εξαρτάται από το κοινωνικό στάτους και τον τόπο διαμονής. Οι ομοφυλόφιλοι που ζουν στη Βουδαπέστη και εργάζονται σε high profile δουλειές, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για μια φυσιολογική ζωή από εκείνους που ζουν σε μικρές πόλεις ή χωριά και κάνουν χειρονακτικές εργασίες.

- Φοβούνται οι πολίτες τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή υποστηρίζουν τον Ορμπάν;

- Αρκετά ερευνητικά ιδρύματα διεξάγουν τακτικά δημοσκοπήσεις. Μεταξύ εκείνων που εκφράζουν τις κομματικές προτιμήσεις τους, περίπου οι μισοί άνθρωποι υποστηρίζουν τον Ορμπάν. Πιστεύω ότι δεν έχει γίνει διακριτό ακόμα, εάν οι πολίτες φοβούνται τις κυρώσεις της ΕΕ ή όχι.

Διαβάστε ακόμη: Ε.Ε: Ενάντια στον ομοφοβικό νόμο της Ουγγαρίας η Ελλάδα - Το μήνυμα Βαρβιτσιώτη

- Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτού του νέου χαοτικού νόμου για την ουγγρική κοινωνία;

Οι γκέι σίγουρα είναι βαθιά απογοητευμένοι από το νοσμοσχέδιο και η ζωή τους θα γίνει δυσκολότερη από πριν, επειδή θα είναι πάλι δακτυλοδεικτούμενοι. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει να είναι κανείς στιγματισμένος, σκεφτείτε την περίπτωση που κάποιος ομοφυλόφιλος προσκληθεί από κάποιο σχολείο για ένα μάθημα σεξουαλικής εκπαίδευσης. Ο γκέι πολίτης της χώρας, λοιπόν, που σύμφωνα με το νέο νόμο, έχει χάσει κάποια διακιώματα ιθαγένειας, υποχρεούται να εγγραφεί για το μάθημα κι έπειτα δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα σε αυτό υπό τον φόβο ότι μπορεί να κατηγορηθεί ότι προπαγανδίζει. Αντίθετα, οι ετεροφυλόφιλοι μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα χωρίς εγγραφή και να προπαγανδίσουν ελεύθερα υπέρ της ετεροσεξουαλικότητάς τους και των οικογενειακών αξιών. Επιπλέον, οι γκέι είναι λογικό να πιστεύουν ότι τέτοιου είδους στάσεις θα μεταλαμπαδευτούν και στις επόμενες γενιές.  

Νομίζω ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν το γεγονός ότι υπάρχουν ομοφυλόφιλοι άνθρωποι που υποφέρουν κρύβοντας τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φοβάμαι ότι η περιεκτική και πολύπλευρη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία θα γίνει πιο δύσκολη από τώρα και στο εξής. Φοβάμαι επίσης ότι ο νόμος αυτός θα γιορτάζεται από τους ομοφοβικούς της χώρας ως νίκη επί της «ιδεολογίας των φύλων».

 - Tι συμβουλή θα δίνατε στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα της Ουγγαρίας;

- Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Τους παροτρύνω να σταθούν στο ύψος τους και να μην αποτελέσει κανένας νόμος εμπόδιο στην ευτυχία τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA