Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εκτίμησε σήμερα ότι η Ουγγαρία, με τον αμφιλεγόμενο νόμο που πέρασε από το κοινοβούλιο, ο οποίος κάνει διακρίσεις κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, «δεν έχει πλέον καμιά δουλειά στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Διαβάστε ακόμη: Ε.Ε: Ενάντια στον ομοφοβικό νόμο της Ουγγαρίας η Ελλάδα - Το μήνυμα Βαρβιτσιώτη

Ο Ρούτε έκανε τη δήλωση αυτή κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Για μένα (μ’ αυτόν τον νόμο) δεν έχουν πλέον καμιά δουλειά στην ΕΕ, όμως δεν αποφασίζω μόνος μου. Υπάρχουν άλλες 26 χώρες», είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ είναι «μια κοινότητα αξιών». 

Νωρίτερα αυτό το μήνα το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε νομοθεσία που απαγορεύει όλο το εκπαιδευτικό υλικό και τα προγράμματα για παιδιά που θεωρούνται ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία, την αλλαγή φύλου και την έννοια της σεξουαλικότητας που αποκλίνει από αυτήν που έχει ανατεθεί σε ένα άτομο κατά τη γέννηση.

Η κίνηση προκάλεσε έντονη κριτική από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης. Την ημέρα που πέρασε, διαμαρτυρόμενα πλήθη συγκεντρώθηκαν στη Βουδαπέστη έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο.

Τι υποστηρίζει ο Όρμπαν 

Η νομοθεσία είναι μια σειρά από διχαστικές πολιτικές που έχει περάσει ο ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ένας σκληροπυρηνικός εθνικιστής που επανειλημμένως έχει στραφεί εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των μεταναστών. 

Καθώς έφτασε στη σύνοδο κορυφής, ο Όρμπαν υπερασπίστηκε έντονα τη νέα νομοθεσία. «Δεν αφορά τους ομοφυλόφιλους, αλλά τα παιδιά και τους γονείς», είπε. «Μάχομαι για τα δικαιώματα. Είμαι μαχητής της ελευθερίας στο κομμουνιστικό καθεστώς», συνέχισε ο Ορμπάν. 

«Η ομοφυλοφιλία τιμωρήθηκε και αγωνίστηκα για την ελευθερία και τα δικαιώματά τους. Επομένως, υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, αλλά αυτός ο νόμος δεν αφορά αυτό. Πρόκειται για το δικαίωμα των παιδιών και των γονέων». Την Τρίτη, 14 από τις 27 χώρες της ΕΕ εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία» για το νόμο σε κοινή δήλωση που ξεκίνησε το Βέλγιο.

Τον Δεκέμβριο του 2020 το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε να επαναπροσδιορίσει την έννοια της «οικογένειας» στο σύνταγμα της χώρας, μια κίνηση που απαγορεύει αποτελεσματικά τα ζευγάρια του ίδιου φύλου να υιοθετούν παιδιά. Αυτό αντιμετωπίστηκε επίσης με κατακραυγή από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ορμπάν αντιμετωπίζει εκλογές το επόμενο έτος. Το κόμμα του Fidesz προωθεί μακράν την πιο συντηρητική ατζέντα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA