Μενού
  • Α-
  • Α+

Την μεγαλύτερη πρόκληση μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ετοιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα στις 19 και 20 Ιουλίου στην «μαύρη» επέτειο του Αττίλα. Η απόφαση της Αγκυρας να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι οριστική, καταπατώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Επιχειρώντας να προσδώσει επιχειρήματα «νομιμοποίησης» στους παράνομους σχεδιασμούς του για τα Βαρώσια, το κορυφαίο τουριστικό θέρετρο της Κύπρου πριν την εισβολή, ο Τούρκος πρόεδρος στήνει παγίδα στους Ελληνοκύπριους με την βοήθεια του προέδρου του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Το κάλεσμα προς τους Ελληνοκυπρίους για να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας των Κατεχομένων για την επιστροφή τους στα Βαρώσια υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση έχει φέρει σε αμηχανία την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτή την κίνηση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει να εκμεταλλευτεί την ανταπόκριση, που ήδη έχουν δείξει 344 Ελληνοκύπριοι, ισχυριζόμενος καταρχήν ότι οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίζουν την αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Απώτερος σκοπός του η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και η δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, που αποτελεί πλέον την επίσημη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η κίνηση αυτή της Αγκυρας διχάζει την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δεν επιθυμεί μαζικές προσφυγές καθώς θεωρεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για να εξυπηρετηθούν τα τουρκικά σχέδια. Οι κάτοικοι των Βαρωσίων, που εγκατέλειψαν την παραλιακή ζώνη της Αμμοχώστου το 1974, έχουν χωριστεί σε ομάδες. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που θέλουν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους ακόμα και υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, κάποιοι άλλοι σκέφτονται να υποβάλουν αίτηση για να αποζημιωθούν, πολλοί περισσότεροι είναι προβληματισμένοι ενώ η πλειοψηφία συντάσσεται με την άποψη ότι πρόκειται για ένα πολύ ύπουλο παιχνίδι της Αγκυρας.

Δήμαρχος Αμμοχώστου: Ο Ερντογάν ετοιμάζει μία μεγάλη παγίδα στα Βαρώσια

Ο δήμαρχος της προσφυγικής πόλης της Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, μιλώντας στο reader.gr, αναφέρει ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αμμόχωστο κρύβει «μία μεγάλη παγίδα» εφιστώντας την προσοχή στους συμπατριώτες του. «Πρόκειται για μία έκνομη ενέργεια, που αποτελεί κορύφωση των παράνομων ενεργειών, που δρομολογεί η Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια. Πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει την αλλαγή του καθεστώτος της πόλης και θα καλέσει τους Ελληνοκύπριους κατοίκους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου να επιστρέψουν κάτω από τουρκική διοίκηση. Αυτή η προοπτική θα προκαλέσει σίγουρα σύγχυση και διχόνοια στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι 100% μια παγίδα της Τουρκίας». Οπως σημειώνει ο κ. Ιωάννου, «υπάρχουν τρεις όροι για τους Ελληνοκύπριους, που κάνουν αίτηση, για να επιστρέψουν. Ο πρώτος όρος είναι να αναγνωρίσουν την αυτοαποκαλούμενη, Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο δεύτερος είναι είναι να μεταφέρουν τους τίτλους ιδιοκτησίας του στο ψευδοκτηματολόγιο και ο τρίτος να αναλάβουν την ανακατασκευή, την αποκατάσταση των κτιρίων, που τους ανήκουν. Οπότε με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεις το ψευδοκράτος και το νομιμοποιείς».

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνεται η ελληνοκρυπριακή θέση. «Ο Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία, καλώντας τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στις περιουσίες τους στην Αμμόχωστο, ότι δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρα και καλούν την Τουρκία να παραδώσει το περίκλειστο κομμάτι της πόλης στους Ελληνοκύπριους ορίζοντας σαφώς υπό ποια διακυβέρνηση πρέπει να είναι η πόλη και ποιοι πρέπει να είναι οι κάτοικοι της. Αν δεν πάει κανείς Ελληνοκύπριος ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να εποικίσει τα Βαρώσια και δε θα έχει το έρεισμα να λέει ότι η κίνηση αυτή είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος Ελληνοκύπριος επιμένει να επιστρέψει είναι συνταγματικό δικαίωμά του να το κάνει αλλά θα έχει τις συνέπειες της πράξης του».

Αχιλλέας Δημητριάδης: Ολοι οι Βαρωσιώτες πρέπει να διεκδικήσουν την επιστροφή της περιουσίας τους

Αντίθετη άποψη έχει ο νομικός, ο οποίος έχει χειριστεί και κερδίσει τις περισσότερες υποθέσεις διεκδίκησης περιουσιών Ελληνοκυπρίων κατά της Τουρκίας Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος τοποθετείται μέσω του reader.gr, τονίζοντας ότι «το δίλημμα είναι να πάνε οι Ελληνοκύπριοι πίσω στα Βαρώσια ή να μην πάνε και να αφήσουν να τους τα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι ή το καθεστώς. Αυτό ακριβώς είναι το δίλημμα, που αντιμετωπίζουμε και για το οποίο θα υπάρξει από τον Ερντογάν μία ανακοίνωση στις 20 Ιουλίου. Η δική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει όλοι οι Βαρωσιώτες και ειδικά οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο να διεκδικήσουν την επιστροφή της περιουσίας τους διότι εάν δεν το κάνουν κινδυνεύουν να θεωρηθούν από τους Τούρκους ότι τα εγκαταλείπουν οπότε θα τους τα πάρουν και θα τα κάνουν ότι θέλουν». Σύμφωνα με την νομική άποψη του κ. Δημητριάδη, «υποβάλλοντας κάποιος αίτηση στην επιτροπή ακίνητη περιουσίας δεν μπορεί να υποστηριχτεί ότι αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, το οποίο δεν υπάρχει. Αλλά και αν ακόμα κάποιος πει ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί αναγνώριση, υπάρχει ο κανόνας του διεθνούς δικαίου, ο οποίος λέει καθαρά ότι δεν είναι τα άτομα, που αναγνωρίζουν κράτη αλλά άλλα κράτη».

Ο κ. Δημητριάδης θεωρεί ότι «ο σκοπός των Τούρκων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πρόοδος στην επίλυση του κυπριακού, είναι να ανοίξουν τα Βαρώσια, να τα αναπτύξουν και να απολαύσουν εκείνοι τα κέρδη αυτής της ανάπτυξης. Η απάντηση η δική μας είναι ότι πρέπει να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αρχίσουμε επειγόντως να διαπραγματευόμαστε την ολική λύση του Κυπριακού πριν χάσουμε και τα Βαρώσια. Τα Βαρώσια είναι ο φάρος της λύσης του Κυπριακού. Αν σβήσει αυτός ο φάρος χάνουμε την πορεία προς μία λύση και θα πέσουμε στα βράχια της διχοτόμησης. Η δική μου άποψη είναι ότι στο στάδιο, που είμαστε τώρα, πρέπει να παίξουμε πρώτα νομική άμυνα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πολιτική αντεπίθεση συμμαχώντας με την Ευρωπαϊκή Ένωση με προορισμό τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ».

Αμμόχωστος: Ο χρόνος σταμάτησε το 1974

Στις 20 Ιουλίου 1974, ημέρα Σάββατο η Τουρκία εισβάλει στην Αμμόχωστο. Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη σφυροκοπούν την πόλη και οι βόμβες ισοπεδώνουν τα κτίρια στο παραλιακό μέτωπο. Δύο μέρες μετά και η αεροπορική επιδρομή συνεχίζεται. Παραδίδονται στις φλόγες το διοικητήριο, τα δικαστήρια, το δημαρχείο, και όλα τα κτίρια, που βρίσκονταν σε απόσταση 500 μέτρων από το δρόμο του λιμανιού. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και ψάχνουν καταφύγιο. Οι Τούρκοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την Αμμόχωστο ακόμα και την ώρα της αναγγελίας από το ραδιόφωνο ανακωχής. Τα χαράματα της 14ης Αυγούστου οι Τούρκοι βομβαρδίζουν ξανά την πόλη και οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν με τον τουρκικό στρατό να εισέρχεται στην Αμμόχωστο 48 ώρες αργότερα και αφού λεηλατήθηκε αποκλείστηκε από τα κατοχικά στρατεύματα. Τα τρία τέταρτα της πόλης έχουν εποικιστεί από τα τέλη της δεκαετίας του '80, με τα Βαρώσια να βρίσκονται πίσω από τα συρματοπλέγματα 47 ολόκληρα χρόνια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA