Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ακριβή η μπύρα στην Ελλάδα: Στις πρώτες πέντε χώρες σε φορολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στην πρώτη πεντάδα των χωρών με την πιο υψηλή φορολογία στη μπύρα βρίσκεται η Ελλάδα ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μπύρες (πηγή: Shutterstock)
Μπύρες (πηγή: Shutterstock)

Μέσα στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη φορολογία στη μπύρα είναι η Ελλάδα. Η νομοθεσία για τα κραάτη-μέλη της Ε.Ε. επιβάλλει να υπάρχει ένας ειδικός φόρος καταναλώσεως τουλάχιστον 1,87 ευρώ ανά 100 λίτρα και ανάλογα με το περιεχόμενο του αλκοολικού βαθμού, αυτό μεταφράζεται σε 0,03 ευρώ για ένα μπουκάλι μπύρας 330 ml με 5% αλκοόλ.

Διαβάστε ακόμη: Βέλγιο: Επαναλειτουργεί μετά από 220 χρόνια το θρυλικό ζυθοποιείο του Αββαείου Grimbergen

Σύμφωνα με μία συγκριτική μελέτη του Tax Foundation, οι πρώτες τρεις χώρες στην Ε.Ε. που επιβάλλουν τον υψηλότερο ειδικό φόρο καταναλώσεως στη μπύρα είναι η Φινλανδία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Φινλανδία φορολογεί τη μπύρα με 0,63 το μπουκάλι των 330 ml, ενώ η Ιρλανδία 0,37 και το Ηνωμένο Βασίλειο 0,35 ευρώ το μικρό μπουκάλι αντίστοιχα.

Την ελάχιστη φορολογία έχουν υιοθετήσει η Βουλγαρία, η Ρουμάνια, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο, αλλά και οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν να προστατέψουν το εθνικό τους προϊόν, έχοντας υιοθετήσει τον ελάχιστο ειδικό φόρο καταναλώσεως που ανέρχεται σε 0,03 ευρώ τα 330 ml.

Όσον αφορά την Ελλάδα αν κοιτάξει κάποιος λίγο πιο διεξοδικά τη μελέτη σίγουρα δεν τη βρίσκει στις συγκεκριμένες θέσεις, αλλά στις πρώτες αφού είναι στην 5η θέση με την υψηλότερη φορολογία με 0,21 ευρώ το μπουκάλι κάτω από τη Σουηδία που επιβάλλει ελάχιστο φόρο 0,32 ευρώ το μπουκάλι.

Image
Φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μπύρα (πηγή: Tax Foundation)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Μπύρα #φόρος #Ελλάδα #Ευρωπαϊκή Ένωση