Μενού
  • Α-
  • Α+

Δραματικές ώρες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ με τη Δύση να προσπαθεί να βάλει μία τάξη απεγκλωβίζοντας διπλωμάτες και πολιτικό προσωπικό πρεσβειών, όμως οι χιλιάδες των απελπισμένων Αφγανών που προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο, δημιουργούν χάος. Όσο περνούν οι ώρες, οι Ταλιμπάν σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το αεροδρόμιο Χαμίτ Καρζάι και επιτρέπουν την διέλευση μόνο των ξένων υπηκόων.

«Βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια. Κάποιος να με βοηθήσει… Έρχονται οι Ταλιμπάν… Θα με πιάσουν…». Οι εικόνες από το κορίτσι που φωνάζει σπαρακτικά κάποιον να το βοηθήσει είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην αφγανική πρωτεύουσα, με την μικρούλα να ζητά απεγνωσμένα βοήθεια από τους στρατιώτες για να φύγει από τη χώρα, την ώρα που στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατεί αναρχία.

Λίγο πιο κάτω, το διπλωματικό προσωπικό και οι οικογένειές τους επιβιβάζονται με τάξη και ασφάλεια στο γερμανικό αεροπλάνο, συνολικά εκατό επιβάτες που λίγο μετά πέταξαν για την Γερμανία. Κάποιοι βγάζουν και αναμνηστικές φωτογραφίες. Στον αντίποδα, ένα τεράστιο αμερικανικό μεταγωγικό αεροπλάνο επιβίβασε πάνω από 640 Αφγανούς που κατέκλυσαν τον χώρο φορτίων του ΣΙ-17 Γκλόμπμαστερ. Αυτοί δεν είχαν τον χρόνο για φωτογραφίες.

Οπου φύγει φύγει οι ξένοι από την Καμπούλ

Το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο απομακρύνουν σήμερα, Τετάρτη, από το Αφγανιστάν πολίτες τους, καθώς και Αφγανούς που είχαν συνεργαστεί με τις δυνάμεις τους και είναι πιθανό να απειληθούν τώρα από τους Ταλιμπάν που κατέλαβαν τη χώρα.

Δεύτερη απομάκρυνση Γάλλων και 184 Αφγανών

Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που είχαν καταφύγει στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Καμπούλ βρίσκονται πλέον σε ασφαλές μέρος μετά την απομάκρυνση στη διάρκεια της νύκτας από τον γαλλικό στρατό 216 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 184 Αφγανοί, οι οποίοι αναμένονται στο Παρίσι εντός της ημέρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του αυτή τη δεύτερη αποστολή ενός A400M στην Καμπούλ. Στους Αφγανούς «της κοινωνίας των πολιτών που έχουν ανάγκη προστασίας», προστίθενται 25 Γάλλοι, δηλαδή «ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων γαλλικής, όπως και αφγανικής υπηκοότητας, που είχαν καταφύγει μέσα στο κτίριο της πρεσβείας της Γαλλίας στην Καμπούλ», διευκρίνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, ένα αεροπλάνο μεταφοράς στρατευμάτων «Α330 Phenix απογειώθηκε επίσης τη νύκτα από τη μητρόπολη για να μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Αναμένεται εντός της ημέρας στο Παρίσι με τους επαναπατριζόμενους, σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Χθες, Τρίτη, η Γαλλία είχε ήδη απομακρύνει από την Καμπούλ 41 Γάλλους και ξένους υπηκόους, χάρη σε μια αερογέφυρα που δημιούργησε μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν την Κυριακή.

Προσγειώθηκε στη Γερμανία το πρώτο αεροπλάνο της Lufthansa με ανθρώπους από το Αφγανιστάν

Το πρώτο αεροπλάνο της Lufthansa, που μεταφέρει ανθρώπους από το Αφγανιστάν, προσγειώθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στη Φρανκφούρτη με περίπου 130 επιβάτες, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία. Το Airbus A340 παρέλαβε επιβάτες, τους οποίους η γερμανική Πολεμική Αεροπορία είχε μεταφέρει από την Καμπούλ στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.

Η Γερμανία, η οποία διατηρούσε στο Αφγανιστάν το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό απόσπασμα έπειτα από εκείνο των ΗΠΑ, θέλει να απομακρύνει χιλιάδες πολίτες με διπλή, γερμανική και αφγανική, υπηκοότητα, ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δικηγόρους και ανθρώπους που είχαν εργαστεί για τις ξένες δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ενέκρινε την ανάπτυξη έως 600 στρατιωτών στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ανθρώπων από τη χώρα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Το κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters. Η σχετική εντολή θα πρέπει να εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η Βρετανία απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς

Το Ηνωμένο Βασίλειο από την πλευρά του απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου αφιερωμένης στην κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Μέχρι τώρα, καταφέραμε να επιστρέψουν με ασφάλεια 306 βρετανοί υπήκοοι και 2.052 Αφγανοί», ανακοίνωσε ο συντηρητικός ηγέτης προσθέτοντας ότι «έχει γίνει η επεξεργασία άλλων 2.000 αιτημάτων αφγανών υπηκόων και πολλά άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας». Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι θα υποδεχθεί «μακροπρόθεσμα» 20.000 αφγανούς πρόσφυγες, από τους οποίους 5.000 την πρώτη χρονιά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA