Μενού
  • Α-
  • Α+

Διαφορετική στάση των Ταλιμπάν απέναντι στις γυναίκες «βλέπει» ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε βαλκανικές χώρες. Ερωτηθείς, σύμφωνα με το bianet.org, για τη στάση των Ταλιμπάν απέναντι στις γυναίκες τόνισε ότι δεν θα είναι ίδια, όπως πριν 20 χρόνια που είχαν πάλι την εξουσία. Υπενθυμίζεται ότι πριν περάσουν δέκα μέρες, οι Ταλιμπάν είχαν ζητήσει να μείνουν σπίτι οι εργαζόμενες. Έκαναν πίσω μόνο για τις υγειονομικούς, καθώς τα κενά στην Υγεία είναι πολύ μεγάλα. 

Είπε επίσης ότι «η τουρκική κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν για να έχουν τα ίδια δικαιώματα με την Τουρκία, αλλά τα δεδομένα στις δύο χώρες δεν είναι ίδια».  Είπε επίσης, ότι κατά καιρούς σε συναντήσεις με γυναίκες βουλευτές από το Αφγανιστάν διαπίστωνε πρόοδο στη θέση των γυναικών μέσα στο Αφγανιστάν.  Ερωτηθείς για το θέμα του αεροδρομίου της Καμπούλ και την πρόταση των Ταλιμπάν να αναλάβει την τεχνογνωσία η Τουρκία, ανέφερε: «Είναι ένα δύσκολο θέμα. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια. Αλλά αν γίνει πάλι ένα λουτρό αίματος, για ποια ασφάλεια θα μιλάμε»;

Το «παζάρι» για το αεροδρόμιο 

Συνομιλίες της Άγκυρας με τους Ταλιμπάν έλαβαμ χώρα στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν, η οποία έχει μεταφερθεί προσωρινά στη στρατιωτική πτέρυγα του αεροδρομίου της Καμπούλ. Η συζήτηση αφορά στην τεχνική υποστήριξη της λειτουργίας του αεροδρομίου. Όπως έχει γράψει η Deutsche Welle, oι Ταλιμπάν δεν έχουν τεχνογνωσία διαχείρισης και λειτουργίας αεροδρομίου και γι' αυτό έχουν ζητήσει από την Τουρκία την παρουσία τεχνικών που θα υποστηρίξουν την λειτουργία.

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το τι θα γίνει. Αυτό που προφανώς δεν αρέσει στην Τουρκία είναι ότι η συνεργασία θα είναι τεχνοκρατικής φύσης, ενώ προφανώς θα επιθυμούσε να υπάρχει και στρατός της στη χώρα. Υπενθυμίζεται όμως ότι οι Ταλιμπάν έχουν ζητήσει από τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν. Σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Ερντογάν κλήθηκε να σχολιάσει και τα επικριτικά σχόλια για τη στάση του απέναντι στους Ταλιμπάν και απάντησε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ρωτάμε με ποιους θα μιλάμε». «Πώς μπορείς να ξέρεις τις προθέσεις κάποιου αν δεν μιλήσεις; Αυτό είναι διπλωματία» είπε επίσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA