Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να εφαρμόσει καθεστώς αυτοαπομόνωσης για κάποιο διάστημα, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, διότι κρούσματα Covid έχουν εντοπιστεί στο περιβάλλον του. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, δεν θα ταξιδέψει, κατά συνέπεια, αυτήν την εβδομάδα στο Τατζικιστάν για να συμμετάσχει σε συναντήσεις για θέματα ασφαλείας, αλλά θα λάβει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος «χαίρει άκρας υγείας» και ότι υποβλήθηκε σε διαγνωστικό τεστ. Ο Πεσκόφ εξήγησε ότι ανιχνεύθηκαν πολλά κρούσματα στο περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας, αλλά δεν διευκρινίστηκε αν πρόκειται για περιστατικά σε εμβολιασμένα ή μη άτομα. Η Ρωσία είναι ένα από τα κράτη του κόσμου όπου η πανδημία έχει προκαλέσει τους περισσότερους θανάτους και η καχυποψία απέναντι στην κυβέρνηση έχει καθυστερήσει την εμβολιαστική εκστρατεία.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία (Rosstat), περί τις 350.000 Ρώσοι είχαν υποκύψει στην Covid-19 μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021. Σύμφωνα με τον απολογισμό της ιστοσελίδας Gogov, μόνο το 27,3% του ρωσικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, 68 ετών, εμβολιάστηκε τον Μάρτιο μακριά από τις κάμερες κατά του κορονοϊού με το εμβόλιο Sputnik V.

Από την έναρξη της πανδημίας, οι ρωσικές αρχές έλαβαν δρακόντεια μέτρα ώστε να αποφευχθεί κάθε επαφή του Πούτιν με τον ιό. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα άτομα που παίρνουν άδεια να προσεγγίσουν τον Ρώσο πρόεδρο πρέπει να έχουν περάσει καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο. Εχει εγκατασταθεί επίσης σύστημα απολύμανσης που ψεκάζει τους επισκέπτες που τον πλησιάζουν.

Ο Πούτιν ξεκίνησε και πάλι μόλις πρόσφατα τα ταξίδια στην Ρωσία και τις δημόσιες συναντήσεις, εργαζόμενος το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι συνεδριάσεις αυτές μεταδίδονται καθημερινά από την τηλεόραση. Την Δευτέρα, συναντήθηκε με τους αθλητές των Παραολυμπιακών που επέστρεψαν από το Τόκιο. Σύμφωνα με στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν από το Ria Novosti, είχε τότε πει ότι είναι πιθανόν να πρέπει σύντομα να περάσει σε αυτοαπομόνωση. Αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε αμέσως δηλώσει ότι ο πρόεδρος μιλούσε υποθετικά.

Συνάντηση με Ασαντ στο Κρεμλίνο

Ολα αυτά την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνάντηση χθες, Δευτέρα, με τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ αλ-Ασαντ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Στη διάρκεια αυτής της σπάνιας κατ' ιδίαν συνάντησης των δύο ανδρών, ο Πούτιν δήλωσε πως οι «τρομοκράτες υπέστησαν σημαντικές ζημιές» στη Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, «το 90% του εδάφους».

Ο Πούτιν εκτιμά πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, πως το «κύριο πρόβλημα» της Συρίας είναι η ξένη ανάμιξη στο έδαφός της. «Οι ξένες ένοπλες δυνάμεις, χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, χωρίς τη συμφωνία σας, είναι παρούσες σε ορισμένα εδάφη της χώρας, κάτι που προδήλως αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και δεν επιτρέπει να καταβληθούν οι μέγιστες προσπάθειες για να σταθεροποιηθεί η χώρα και να προχωρησει στην οδό της ανοικοδόμησής της», δήλωσε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ κάνει «πολλά» για να «εγκαθιδρύσει ένα διάλογο με τους πολιτικούς αντιπάλους» του.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, από την πλευρά του, χαιρέτισε τα «σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τη Ρωσία και τη Συρία για την απελευθέρωση των εδαφών που είχαν καταληφθεί από τους μαχητές και την καταστροφή της τρομοκρατίας», σύμφωνα με τη ρωσική απόδοση των δηλώσεών του από το Κρεμλίνο. Ωστόσο παραδέχθηκε πως οι «πολιτικές διαδικασίες» που αναλήφθηκαν για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία «σταμάτησαν». Απέδωσε το γεγονός αυτό κυρίως «στην καταστροφική επιρροή ορισμένων κρατών». «Ορισμένα κράτη επέβαλαν κυρώσεις στο συριακό λαό, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν απάνθρωπες, αντικρατικές και αθέμιτες», πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA