Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα άγαλμα στον ποταμό Νερβιόν του Μπιλμπάο έρχεται να δηλώσει, με την ωμότητα του και τους ανατριχιαστικούς συμβολισμούς του, πως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν -και θα έχουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον- τρομερό αντίκτυπο πάνω στη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ένα άγαλμα, που δείχνει ένα κορίτσι να πνίγεται στα νερά του ποταμού, το οποίο έχει ξεσηκώσει ήδη αντιδράσεις αλλά καταφέρνει σε απόλυτο βαθμό τον στόχο του δημιουργού του, να «ξυπνήσει» τον κόσμο.

Πρόκειται για μία φιγούρα 120 κιλών που τοποθετήθηκε στον ποταμό την περασμένη εβδομάδα και λόγω της παλίρροιας που υπάρχει, άλλοτε καλύπτεται από τα νερά και άλλοτε ξεπροβάλει ολόκληρο πάνω από τη στάθμη του νερού, δίνοντας την εικόνα ενός κοριτσιού που πνίγεται.

Το άγαλμα που δημιούργησε ο Μεξικανός καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόσκο για μια εκστρατεία του Ιδρύματος BBK έχει το όνομα «Bihar» («Αύριο» στα Βασκικά) και έχει ως στόχο να προκαλέσει μία συζήτηση γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

https://twitter.com/Reuters/status/1442949735849988103?ref_src=twsrc^tfw

Οι κάτοικοι του Μπιλμπάο το είδαν για πρώτη φορά τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, αφού μεταφέρθηκε με βάρκα και τοποθετήθηκε στο ποτάμι κοντά στο κέντρο της πόλης, τη νύχτα.

«Στην αρχή μου προκάλεσε ένα αίσθημα άγχους, όταν το πρόσωπο ήταν έξω από το νερό, αλλά τώρα μου δημιουργεί θλίψη», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η επισκέπτης Τριάνα Γκιλ, προσθέτοντας ότι «δεν φαίνεται να ανησυχεί αλλά μοιάζει να αφήνεται στο νερό».

Ένας άλλος επισκέπτης αρχικά πίστευε ότι το γλυπτό ήταν μνημείο ενός τραγικού γεγονότος του παρελθόντος. «Έμαθα σήμερα ότι δεν πρόκειται για αυτό, αλλά νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να δώσει το δικό του νόημα», είπε.

Το «Bihar» δεν είναι το πρώτο έργο του Orozco που αιφνιδίασε και συγκίνησε το Μπιλμπάο. Πριν από δύο χρόνια το άγαλμά του σε πραγματικό μέγεθος μιας μοναχικής γυναίκας που καθόταν σε έναν πάγκο του πάρκου, «Invisible Soledad», πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με την απομονωμένη ζωή των ηλικιωμένων.

https://twitter.com/ElTioCreespy/status/1442056049146671109?ref_src=twsrc^tfw
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA