Μενού
  • Α-
  • Α+

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο της «Γαλάζιας Πατρίδας», με το οποίο η Αγκυρα απειλεί τα τελευταία χρόνια την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και έχει πραγματοποιήσει εργασίες εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, ανατινάσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο! Ο τουρκικός λαός σε κατάσταση απόλυτου σοκ παρακολουθεί εμβρόντητος τις νεοθωμανικές επιδιώξεις του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βυθίζονται άδοξα μην μπορώντας να αντιληφθεί πώς οι τρομοκράτες κατάφεραν να πλήξουν έναν τέτοιο στόχο κορυφαίας εθνικής σημασίας. Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, το σενάριο αυτό, που έχουν επεξεργαστεί οι μυστικές υπηρεσίες της γείτονα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του, έγινε τηλεοπτική παραγωγή και προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας!

Διαβάστε ακόμη: Φρεγάτες Belharra: Οι Γάλλοι ύψωσαν την ελληνική σημαία στις φρεγάτες μετά την αμυντική συμφωνία

Πρόκειται για μία μοναδική στιγμή της τουρκικής προπαγάνδας, που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της εικόνας για να προωθήσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του καθεστώτος Ερντογάν. Η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά κατασκοπείας, «Teskilat», που προβάλλεται στο TRT 1, τον πρώτο εθνικής εμβέλειας κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, αποτέλεσε σε αυτή την περίπτωση το «όχημα» για να περάσει στην τουρκική κοινή γνώμη τα μηνύματα. Η σειρά παρουσιάζει τη δράση μιας ομάδας πρακτόρων της ΜΙΤ, οι οποίοι με όλες τις δυνάμεις τους προσπαθούν να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, που είναι περιφερειακή δύναμη και βρίσκεται στο στόχαστρο κέντρων, που επιβουλεύονται την εθνική στρατηγική της.

Είναι αυταπόδεικτο ότι η συγγραφή του σεναρίου έγινε στο υψηλότερο κεντρικό επίπεδο αφού σε μία χώρα όπου κυριαρχεί η λογοκρισία και η χειραγώγηση της ενημέρωσης, η κρατική εταιρεία πετρελαίου(ΤΡΑΟ) και το υπουργείο Ενέργειας σε συνεννόηση φυσικά με το αρχηγείο της ΜΙΤ έδωσαν την άδεια την κρατική τηλεόραση να πραγματοποιήσει τα γυρίσματα πάνω στο γεωτρύπανο Fatih(Πορθητής).

Είναι χαρακτηριστικό πως στην τηλεοπτική σειρά γίνεται αναφορά στα «τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες όλου του κόσμου», της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως και είναι το όνομα του πλωτού γεωτρύπανου για τις ανάγκες του σεναρίου και φυσικά της προπαγάνδας. Μάλιστα, στα πλάνα πάνω στον Πορθητή επισημαίνεται η ιστορική στιγμή της εξόρυξης υδρογονανθράκων, που έχουν εντοπιστεί σε τεράστια αποθέματα και εξαιρετικά σημαντικά για την Τουρκία.

Σύμφωνα με την πλοκή, κέντρα του εξωτερικού σε συνεργασία με πράκτορες και τρομοκρατικές οργανώσεις στο εσωτερικό έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο διχασμού της χώρας κατά τα πρότυπα της Λιβύης με πρόσχημα τη δημοκρατία και τις ελευθερίες στην Τουρκία. Η δολιοφθορά του γεωτρύπανου εντάσσεται στις σκοτεινές προθέσεις όλων αυτών, που κατά την παραγωγή εποφθαλμιούν το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων της Αγκυρας εστιάζοντας στην αντεθνική δράση των κύκλων του εσωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να καθίσει η Τουρκία στο τραπέζι των υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων με ενεργειακούς κολοσσούς αδρανοποιώντας το εθνικό της πρόγραμμα αποφασίζεται να σταλεί τελεσίγραφο στο καθεστώς Ερντογάν μέσω της ανατίναξης του γεωτρύπανου στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Τελικά, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, οι πράκτορες κατορθώνουν να βρεθούν στο εσωτερικό του σκάφους και τοποθετώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό να το τινάξουν κυριολεκτικά στον αέρα.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο αντίκτυπος των σκηνών ανατίναξης του γεωτρύπανου στο τουρκικό κοινό. Η προβολή του επεισοδίου προκάλεσε εθνικό σοκ και δεδομένου ότι αυτός ήταν ο στόχος του καταρχήν μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχημένο. Βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι κατάφερε να συσπειρώσει την κοινή γνώμη υπέρ της προάσπισης της «Γαλάζιας Πατρίδας» αφού τα εκατοντάδες μηνύματα, που έστειλαν οι Τούρκοι τηλεθεατές στο κρατικό κανάλι δείχνουν πως η δολιοφθορά στο γεωτρύπανο θεωρήθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ως εθνική προσβολή συνολικά για την ασφάλεια της χώρας.

Το τηλεοπτικό κοινό θεωρεί ότι τα πλάνα καταστροφής του πλοίου, που φέρει το όνομα του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή, αποτελεί εθνική ντροπή παρουσιάζοντας την Τουρκία ως «ξέφραγο αμπέλι» όπου ένας μόνο πράκτορας μπορεί να προκαλέσει με μεγάλη ευκολία τόσο μεγάλο πλήγμα στην εικόνα της χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA