Μενού
  • Α-
  • Α+

Με ενθουσιασμό και με τη φωτογραφία μιας φρεγάτας Belharra έχοντας υψωμένη την ελληνική σημαία υποδέχτηκε η Naval Group την ελληνογαλλική συμφωνία για την προμήθεια 3+1 φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό. «Η Ελλάδα επιλέγει τις FDI!», σημειώνει ο γαλλικός ναυπηγικός οίκος, δίνοντας τον πανηγυρικό τόνο της στρατηγικής συμφωνίας των δύο χωρών. 

Η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα μετά τη Γαλλία, που θα εντάξει στο Nαυτικό της φρεγάτες Belharra με το πρόγραμμα στα ναυπηγεία της πόλης Λοριάν να περιλαμβάνει την καθέλκυση 8+1 πλοίων αυτού του τύπου τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, 5 πλοία για το γαλλικό Nαυτικό και 3+1 για το Πολεμικό Ναυτικό με τις παραδόσεις να έχουν ήδη καθοριστεί για 2 φρεγάτες εντός του 2025 και την τρίτη μέσα στο 2026 με τη δυνατότητα από ελληνικής πλευράς παραγγελίας και τέταρτης φρεγάτας. 

Η Naval Group στην ιστοσελίδα της, φιλοξενώντας μία ψηφιακή απεικόνιση των δυνατοτήτων της Belharra στο πεδίο των επιχειρήσεων, αναφέρεται στο μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και οι επικεφαλής του ναυπηγικού κολοσσού και της κορυφαίας κατασκευάστριας οπλικών συστημάτων MBDA, η οποία θα «φορτώσει» με αντιεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους τις ελληνικές φρεγάτες. Οπως θα κάνει και με τα ελληνικά Rafale, τα οποία θα αρχίσουν να προσγειώνονται στο τέλος του 2021 με πλήρη οπλισμό στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας. 

Στο μεταξύ, στα ναυπηγεία της Naval Group μόλις έχει μπει σε παραγωγή η δεύτερη Belharra για το γαλλικό Ναυτικό με την κατασκευάστρια εταιρεία να επισημαίνει ότι οι φρεγάτες, που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, θα αποτελέσουν έναν υπερσύγχρονο στόλο επιφάνειας υψηλής απόδοσης, που θα προσδώσει πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας στην Ελλάδα. 

Αναφορά γίνεται και στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Belharra, που δεν είναι άλλο από την ενσωμάτωση σε μία ψηφιακή μονάδα επιφανείας της τεχνολογίας αιχμής οίκων με ηγετική θέση στη διεθνή αμυντική βιομηχανία (Naval Group, Thales και MBDA) αλλά και στους πυραύλους ASTER 30 B1 και Exocet MM40 Block 3C, που θα φέρει η ελληνική έκδοση επιτρέποντας πλήγματα εναέριων, θαλάσσιων και χερσαίων στόχων μεγάλου βεληνεκούς. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA