Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέο «χτύπημα» δέχεται το Facebook μετά το μπλακ άουτ πολλών ωρών. Αυτή τη φορά η δημοσιογράφος, Μαρία Ρέσσα, που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης ασκεί σφοδρή κριτική στο Facebook, το οποίο χαρακτηρίζει απειλή κατά της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι «μεροληπτικός απέναντι στα γεγονότα» και δεν προστατεύει τους χρήστες από τη διάδοση του μίσους και της παραπληροφόρησης. Σε συνέντευξή της στο Reuters η Μαρία Ρέσσα μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της, είπε ότι οι αλγόριθμοι του Facebook «θέτουν σε προτεραιότητα την διάδοση ψευδών μαζί με οργή και μίσος απέναντι σε γεγονότα».

Διαβάστε ακόμη: Ντμίτρι Μουράτοφ: Το Νόμπελ Ειρήνης ανήκει στην εφημερίδα μου και στους νεκρούς της

Οι αναφορές που έκανε η βετεράνος δημοσιογράφος και επικεφαλής του φιλιππινέζικου ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler προστίθενται σε μια σειρά κατηγορίες εις βάρος του Facebook, το οποίο χρησιμοποιούν περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και που σύμφωνα με μια πρώην υπάλληλό του, τη Φράνσις Χάουγκεν, η οποία στη συνέχεια έγινε μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και κατέθεσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, βάζει το κέρδος πάνω από την αναγκαιότητα για την πάταξη της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης.

Μέχρι στιγμής, από την πλευρά της εταιρείας δεν έχει υπάρξει απάντηση. Η Μαρία Ρέσσα τιμήθηκε την Παρασκευή με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο, Ντμίτρι Μουράτοφ, για τις προσπάθειές τους «να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης».

Στις Φιλιππίνες η Μαρία Ρέσσα βρίσκεται σε αντιδικία με τον πρόεδρο της χώρας από την εκλογή του, το 2016. Η Μαρία Ρέσσα και το ειδησεογραφικό μέσο της έχουν υποστεί δικαστικές διώξεις, συλλήψεις και έχουν δεχθεί πολλές απειλές μέσω διαδικτύου. Ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει χαρακτηρίσει το Rappler ιστότοπο «ψευδών ειδήσεων» και η Μαρία Ρέσσα έχει αποτελέσει στόχο υβριστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA