Μενού
  • Α-
  • Α+

Για το Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε μαζί με τη Μαρία Ρέσσα, από τις Φιλιππίνες, μίλησε ο Ρώσος δημοσιογράφος, Ντμίτρι Μουράτοφ. Ο Ρώσος δημοσιογράφος αφιέρωσε το Νόμπελ Ειρήνης στην εφημερίδα Novaia Gazeta, της οποίας είναι διευθυντής και στους συνεργάτες του που δολοφονήθηκαν λόγω της εργασίας τους και των ερευνών τους. Ο 59χρονος Μουράτοφ που απέσπασε το Νόμπελ Ειρήνης είναι ένας από τους ιδρυτές και διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας Novaia Gazeta της Ρωσίας, «εδώ και δεκαετίες υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε η επιτροπή.

«Δεν είναι ένα προσωπικό βραβείο. Είναι ένα βραβείο της Novaia Gazeta. Είναι ένα βραβείο για όσους σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε ο Μουράτοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, ενώ διάβασε και έναν κατάλογο με τα ονόματα των έξι δημοσιογράφων και συνεργατών της εφημερίδας που έχουν δολοφονηθεί, ανάμεσά τους και η Άννα Πολιτκόφσκαγια.

Το Κρεμλίνο χαιρέτισε το θάρρος του Μουράτοφ

Το Κρεμλίνο χαιρέτισε το «θάρρος» και το «ταλέντο» του Ντμίτρι Μουράτοφ, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα του υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, ως επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Novaia Gazeta. «Μπορούμε να συγχαρούμε τον Ντμίτρι Μουράτοφ. Εργάζεται αδιαλείπτως σύμφωνα με τα ιδανικά του, διατηρώντας τα. Είναι ταλαντούχος και θαρραλέος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η εφημερίδα του Μουράτοφ, η Novaia Gazeta, διακρίθηκε κυρίως για τις αποκαλύψεις της για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τις διώξεις εναντίον των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία, ή για τη συμμετοχή της στις διεθνείς έρευνες των «Panama Papers». Αυτό το βραβείο Νόμπελ έρχεται σε ένα πλαίσιο καταστολής με στόχο ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασκούν κριτική στο Κρεμλίνο, πολλά από τα οποία έχουν λάβει τον ατιμωτικό χαρακτηρισμό «ξένος πράκτορας».

Έξι συνεργάτες της Nόβαγια Γκαζέτα, που αποτελεί τακτικά θύμα απειλών και πιέσεων, έχουν σκοτωθεί αφότου ιδρύθηκε το 1993, μεταξύ των οποίων η Άννα Πολιτκόφσκαγια, η οποία σκοτώθηκε πριν από σχεδόν ακριβώς 15 χρόνια. «Δεν θα πάμε πουθενά, δεν είμαστε ξένοι πράκτορες, δεν χρηματοδοτούμαστε από το εξωτερικό, θα μείνουμε και θα εργαστούμε στη Ρωσία», είχε πει ο Μουράτοφ τον Μάρτιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA