Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης των τελευταίων 580 χρόνων είχαν την ευκαιρία να δουν κάτοικοι της Αμερικής, της Αυστραλίας, περιοχών της Ασίας και της δυτικής Ευρώπης. Η έκλειψη που έβαψε κόκκινο το φεγγάρι πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα με την πανσέληνο του Νοεμβρίου που είναι γνωστή ως «Φεγγάρι του Κάστορα».

Η έκλειψη συμβαίνει όταν ο ήλιος, η γη και η σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνά μέσα από τη σκιά του πλανήτη μας και να παίρνει το κόκκινο χρώμα. Σύμφωνα με τη NASA, η έκλειψη διήρκεσε 3 ώρες και 28 λεπτά καλύπτοντας το 97% του φεγγαριού. Η έκλειψη σελήνης δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το φαινόμενο ξεκίνησε στη 1:02 π.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ (EST) και έφθασε στο αποκορύφωμά του στις 2:19 π.μ. με τη σκιά της γης να καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη σελήνη. Στις 3:45 π.μ. η σελήνη πήρε το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, το οποίο ήταν ορατό μέχρι τις 4:20 π.μ.. Τυπικά το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στις 7:04 το πρωί ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δεν ήταν απλά η μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης που σημειώθηκε εδώ και 580 χρόνια, από το 1440, αλλά και η μεγαλύτερη που θα σημειωθεί μέχρι και το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA