ΔΙΕΘΝΗ
19/11/2021 18:49

Εκλειψη σελήνης: Εγινε η μεγαλύτερη των τελευταίων 580 ετών

Η έκλειψη που έβαψε κόκκινο το φεγγάρι πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα με την πανσέληνο του Νοεμβρίου που είναι γνωστή ως «Φεγγάρι του Κάστορα»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Εκλειψη σελήνης: Εγινε η μεγαλύτερη των τελευταίων 580 ετών
Πηγή: AP
Ανάγνωση:

Τη μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης των τελευταίων 580 χρόνων είχαν την ευκαιρία να δουν κάτοικοι της Αμερικής, της Αυστραλίας, περιοχών της Ασίας και της δυτικής Ευρώπης. Η έκλειψη που έβαψε κόκκινο το φεγγάρι πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα με την πανσέληνο του Νοεμβρίου που είναι γνωστή ως «Φεγγάρι του Κάστορα».

Παραγουάη/Πηγή: AP

Η έκλειψη συμβαίνει όταν ο ήλιος, η γη και η σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνά μέσα από τη σκιά του πλανήτη μας και να παίρνει το κόκκινο χρώμα. Σύμφωνα με τη NASA, η έκλειψη διήρκεσε 3 ώρες και 28 λεπτά καλύπτοντας το 97% του φεγγαριού. Η έκλειψη σελήνης δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΗΠΑ/Πηγή: AP

Το φαινόμενο ξεκίνησε στη 1:02 π.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ (EST) και έφθασε στο αποκορύφωμά του στις 2:19 π.μ. με τη σκιά της γης να καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη σελήνη. Στις 3:45 π.μ. η σελήνη πήρε το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, το οποίο ήταν ορατό μέχρι τις 4:20 π.μ.. Τυπικά το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στις 7:04 το πρωί ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ.

Φιλιππίνες/Πηγή: AP

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δεν ήταν απλά η μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης που σημειώθηκε εδώ και 580 χρόνια, από το 1440, αλλά και η μεγαλύτερη που θα σημειωθεί μέχρι και το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Ιαπωνία/Πηγή: AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ NASA
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ