Μενού
  • Α-
  • Α+

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα, Δευτέρα (22/11) ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία «δεν είναι επαρκή» απέναντι στη «δραματική κατάσταση» που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με πηγές του κόμματός της. Με τη σημερινή εξέλιξη και τα καθημερινά ρεκόρ των κρουσμάτων, η υγειονομική κατάσταση «θα είναι χειρότερη από ό,τι έχουμε γνωρίσει» μέχρι σήμερα, προειδοποίησε η Ανγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), σύμφωνα με πηγή του κόμματος.

Διαβάστε ακόμη: Κυνική δήλωση Γενς Σπαν: «Στο τέλος του χειμώνα ο καθένας θα είναι εμβολιασμένος, ιαθείς ή νεκρός»

Από την άλλη, ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ο οποίος προειδοποίησε κυνικά πως οι Γερμανοί «θα είναι εμβολιασμένοι, ή θα έχουν ιαθεί ή θα είναι νεκροί» μέχρι το τέλος του χειμώνα, ελέω της πανδημίας. «Είναι προφανές ότι μέχρι το τέλος του χειμώνα θα είναι εμβολιασμένοι, ιαθέντες ή νεκροί» εξαιτίας της διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα που είναι «πολύ, πολύ μολυσματική», είπε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, καλώντας και πάλι τους Γερμανούς να εμβολιαστούν «επειγόντως» απέναντι στην έκρηξη των κρουσμάτων της Covid τις τελευταίες εβδομάδες.

«Πιθανόν στο τέλος αυτού του χειμώνα - αυτό ακούγεται κυνικό - σχεδόν ο κάθε Γερμανός θα είναι εμβολιασμένος, ιαθείς ή νεκρός. Αλλά έτσι είναι. Η ανοσία επιτυγχάνεται πάντα, το θέμα είναι αν αυτό συμβαίνει μέσω εμβολιασμού ή μόλυνσης», δήλωσε χαρακτηριστικά το μεσημέρι της Δευτέρας (22/11) ο Γενς Σπαν προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί, ειδικά με την παραλλαγή «Δέλτα», είναι τεράστιος.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και απολογήθηκε για τη σύγχυση που προκάλεσε η είδηση ότι για την ενισχυτική δόση προωθούνται τα εμβόλια της Moderna, επειδή πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους. Σύμφωνα με τον κ. Σπαν, τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για εμβολιασμό, τόνισε ωστόσο ότι δεν θεωρεί πως ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή. «Αυτή τη στιγμή βοηθά η τήρηση αποστάσεων και ο περιορισμός των επαφών», δήλωσε και περιέγραψε ως «ηθική υποχρέωση αλληλεγγύης» τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε γύρω από το εάν η ενισχυτική δόση μπορεί να γίνει με το σκεύασμα των BioNTech/Pfizer ή πρέπει να γίνει με αυτό της Moderna, το οποίο λήγει στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Γενς Σπαν τόνισε ότι «δεν κρατάμε κανένα εμβόλιο», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι τα δύο εμβόλια είναι σχεδόν πανομοιότυπα. «Κάποιοι γιατροί μάλιστα λένε ότι το εμβόλιο της BioNTech είναι η Mercedes των εμβολίων κατά της Covid-19 και το εμβόλιο της Moderna η Rolls Royce», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα Bild, η BioNTech ετοιμάζεται να παραδώσει εκτάκτως 10 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις στη Γερμανία.

«Κατρακυλάει» το ευρώ

Το ευρώ σημείωσε πτώση σήμερα κοντά σε χαμηλό 16 μηνών εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον αντίκτυπο των νέων περιορισμών της COVID-19 στην Ευρώπη, με την Αυστρία να ξεκινά πλήρες lockdown και τη Γερμανία να εξετάζει την περίπτωση να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Η υπηρεσιακή καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε σε στελέχη του κόμματός της ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι ανεπαρκή και ότι χρειάζεται ισχυρότερη δράση.

Στο μεταξύ η Αυστρία ξεκίνησε το τέταρτό της lockdown, το πρώτο που εφαρμόζεται από τότε που τα εμβόλια έγιναν ευρέως διαθέσιμα, κλείνοντας τις χριστουγεννιάτικες αγορές, τα μπαρ, τα καφέ και τα θέατρα. Το ευρώ σημείωσε πτώση 0,2% στο 1,1275 δολάριο στις 15:00 ώρα Ελλάδας, κοντά στο χαμηλό 16 μηνών στο οποίο υποχώρησε την Παρασκευή, όταν η Αυστρία ανακοίνωσε το lockdown.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA