Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τουρκική λίρα: Σε έλλειψη 653 φάρμακα στην Τουρκία

Με τις τιμές να αλλάζουν ώρα με την ώρα και όχι ανά ημέρα, οι εισαγωγείς δεν γνωρίζουν σε ποια τιμή θα αγοράσουν τα σκευάσματα και αρνούνται να τα διοχετεύσουν στην αγορά της Τουρκίας

Πηγή: Associated Press
Πηγή: Associated Press

Η τουρκική λίρα καταρρέει, οι πολίτες ψωνίζουν με δελτίο βασικά είδη και την ίδια ώρα παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά στη σκιά της κατάρρευσης της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, 653 φάρμακα κυρίως εισαγόμενα, μεταξύ των οποίων ινσουλίνη, φάρμακα για τη ΧΑΠ, φάρμακα για τη χοληστερίνη αλλά και αντιβιοτικά για παιδιά λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και τις φαρμακαποθήκες.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκική λίρα: «3 φορές μεγαλύτερος ο βασικός μισθός της Ελλάδας από την Τουρκία» - Μύδροι Κιλιντσάρογλου κατά Ερντογάν

Με τις τιμές να αλλάζουν ώρα με την ώρα και όχι ανά ημέρα, οι εισαγωγείς δεν γνωρίζουν σε ποια τιμή θα αγοράσουν τα σκευάσματα και αρνούνται να τα διοχετεύσουν στην αγορά. Με εντολή της τουρκικής προεδρίας υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων. Την ίδια ώρα με περιορισμούς πωλούνται πλέον στα σούπερ μάρκετ καφές, λάδι και ζάχαρη.

Το δολάριο σήμερα έχει φτάσει στις 13,13 λίρες, πολύ κοντά στο χθεσινό ρεκόρ των 13,27. Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι χονδρέμποροι ήδη ζητούν τις πληρωμές τους σε δολάρια και ευρώ, ωθώντας σε νέα ύψη τις τιμές λιανικής. Έτσι τα μεγάλα σουπερ μάρκετ ενημερώνουν τους καταναλωτές πως μπορούν να αγοράζουν έως δύο συσκευασίες καφέ, ζάχαρης, και λαδιού.

Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός Οκτωβρίου ήταν στο 20% με τα τρόφιμα όμως στο 27%, ενώ για τους επόμενους δύο μήνες οι προβλέψεις θέλουν τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στο 25% ή ακόμη και στο 30%, κυρίως λόγω της εξάρτησης της Τουρκίας από εισαγόμενες πρώτες ύλες και ενέργεια. Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης στην αγορά εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στην πραγματικότητα ξεπερνά το 40% και ειδικά στα τρόφιμα το 60%.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#τουρκική λίρα #Τουρκία #φάρμακα #Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Best of Internet