Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τουρκική λίρα: Ενίσχυση 10 δισ. από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Ερντογάν

Η μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας και η δύσκολη θέση του Ερντογάν, οδήγησε σε συμφωνία της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επένδυση ύψους 10 δισ. δολάρια στη γείτονα χώρα. Υπογράφτηκαν σύμφωνα συνεργασίας που αφορούν τους τομείς της ενέργειας,της τεχνολογίας αλλά και του περιβάλλοντος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πηγή: Shutterstock)
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πηγή: Shutterstock)

Την ώρα που η Τουρκία βυθίζεται στην οικονομική κρίση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρήκε μία αναπάντεχη χείρα βοηθείας. Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από συνομιλίες στην Άγκυρα. Ο πρίγκιπας διαδόχος του Άμπου Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν αναμένεται να ενισχύσει την τουρκική οικονομία με ένα πακέτο ύψους 10 δισ. δολαρίων! Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε στο παρελθόν αναζητήσει συμφωνίες ανταλλαγής με άλλες χώρες ως πηγή σκληρού νομίσματος για τη δημιουργία αποθεματικών και τη στήριξη της λίρας, η οποία έχει χάσει έως και το 45% της αξίας της φέτος, χωρίς ωστόσο να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά αν σκεφτεί κανείς τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών που κράτησε τουλάχιστον μια δεκαετία ειδικά μετά την «αραβική άνοιξη» το 2011. Οι εν λόγω συμφωνίες υπογραμμίζουν τη στροφή των δύο χωρών προς μια σχέση εταίρων.

Καταρρέει η τουρκική λίρα

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς ειδικά τις τελευταίες ημέρες η κατρακύλα της αξίας της τουρκικής λίρας έχει ενταθεί περαιτέρω, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην τουρκική οικονομία. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 22% της αξίας του από την αρχή της περασμένης εβδομάδας σε σχέση με το δολάριο με αποτέλεσμα να σημειώνονται αυξήσεις στις τιμές των αγαθών. Στο ψωμί αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση καθώς το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%. Ωστόσο, αφθονία στα υπόλοιπα αναγκαία αγαθά υπάρχει, αλλά επειδή ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει, φοβούμενος τόσο νέες ανατιμήσεις, όσο και άδειασμα των ραφιών υπάρχει περιορισμός σε είδη όπως ζάχαρη και καφές, τα οποία πωλούνται με δελτίο. Παράλληλα, το εμπόριο γίνεται σε ευρώ και σε δολάρια, καθώς η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία. Η βενζίνη χθες Τετάρτη είχε 15% αύξηση και σχηματίστηκαν ουρές στα βενζινάδικα.

Εκτιμάται δε ότι η λίρα έχει χάσει 68% αξία έναντι του δολαρίου και του ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός είναι 19% με τον πραγματικό να αποτιμάται από 45% έως και 50%. Ο δραματικός κατήφορος της τουρκικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα οδήγησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια σημαντική στροφή στη στρατηγική του με την αποκατάσταση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Αμπου Ντάμπι φέρεται να σκοπεύει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στη γείτονα σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ωστόσο πουθενά δεν γίνεται λόγος για ποια ανταλλάγματα θα πάρει από την Τουρκία.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Τουρκία #Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν #Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα #τουρκική λίρα

Best of Internet