Μενού
  • Α-
  • Α+

Φέρει... τιμητικά τον τίτλο της μεγαλύτερης ληστείας του προηγούμενου αιώνα και όχι άδικα. Πρόκειται για το μεγάλο κόλπο» που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν έξι άτομα που πήγαν σε μια αποθήκη για να αρπάξουν 3 εκατ. βρετανικές λίρες και βρέθηκαν μπροστά σε χρυσό αξίας... 26 εκατομμυρίων λιρών. Και εννοείται πως τα πήραν. Η μεγάλη ληστεία του Χίθροου έγινε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 26 Νοεμβρίου 1983.

Πώς έγινε η μεγάλη ληστεία

Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια προετοιμασίας, ξημερώματα 26ης Νοεμβρίου, έξι πάνοπλοι κουκουλοφόροι εισβάλουν μέσα στην αποθήκη Brinks Mat, στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Τους έχουν βοηθήσει οι φρουροί για να φτάσουν μέχρι εκεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της αποθήκης θα βρουν 3 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Όταν μπαίνουν, ωστόσο, μέσα βρίσκονται μπροστά σε έναν αμύθητο θησαυρό. Βρίσκουν διαμάντια των οποίων η αξία ξεπερνούσε τις 100.000 λίρες και 6.800 ράβδοι χρυσού, συνολικού βάρους 10 τόνων, οι οποίες προορίζονταν για την Άπω Ανατολή. Το συνολικό που θα μπορούσαν να αρπάξουν είναι 26 εκατομμύρια λίρες.

Αποφασίζουν να το ρισκάρουν, να παραμείνουν παραπάνω απ ότι υπολόγιζαν στην αποθήκη προκειμένου να τα πάρουν όλα. Ήταν να παραμείνουν εκεί για 5 λεπτά και τελικά έμειναν μέχρι το ξημέρωμα! Τελικά τα πήραν όλα και έφυγαν. Όταν οι φρουροί ειδοποίησαν τις αρχές, οι έξι είχαν γίνει ήδη «καπνός».

Οι έρευνες της αστυνομίας και οι αστικοί μύθοι

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο, η Σκότλαντ Γιάρντ χρειάστηκε μόνο μερικές ώρες για να αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι. Πρώτος συνελήφθει ο φρουρός που έδωσε στην ομάδα των έξι τις απαραίτητες πληροφορίες. Παράλληλα, η μεγάλη ζωή που επέλεξαν να κάνουν οι δράστες τους έβαλε στο μικροσκόπιο των αρχών. Έτσι μετά από λίγο καιρό συλλαμβάνονται οι Μπράιαν Ρόμπινσον και Μίκι Μάκαβοϊ. Οι δύο τους ήταν οι εγκέφαλοι της ληστείας, ωστόσο, η πολυτελέστατη ζωή που αποφάσισαν να κάνουν, τους έκαψε! Ειδικά, μάλιστα ο Μάκαβοϊ αγόρασε μια πολυτελέστατη βίλα αλλά και δυο ροτβάιλερ για τη φυλάνε. Τα ονόματά που τους έδωσε ήταν... Brinks και Mat!

Αυτοί ήταν οι τρεις συλληφθέντες. Οι υπόλοιποι τέσσερις εν συνελήφθησαν ποτέ. Ίσως γιατί έμαθαν από τα λάθη των άλλων!

Σε ότι αφορά τη λεία, τρεις από τους δέκα τόνους χρυσού δε βρέθηκαν ποτέ, ενώ λέγεται πως κατέληξαν στα χέρια χρυσοχόων που τις έλιωσαν και τις έκαναν κοσμήματα. Αστικοί μύθοι θέλουν όλα τα χρυσά κοσμήματα που φτιάχτηκαν στην Αγγλία από το 1983 και μετά, να προέρχονται από τη μεγάλη ληστεία του Χίθροου. «Όσοι φορούν χρυσά κοσμήματα αγορασμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, πιθανότατα έχουν ένα κομμάτι από τη ληστεία Brinks Mat», είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC ενώ ακόμα και τα Panama Papers αποκαλύπτουν πάντως πως ο χρυσός εκείνος έχει ταξιδέψει πολύ μακριά!

Θεωρητικά η υπόθεση ακόμα και σήμερα παραμένει ανοιχτή για την αστυνομία αφού και ο χρυσός είναι άφαντος αλλά και οι περισσότεροι φυσικοί αυτουργοί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA