Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Γερμανοί βουλευτές εξέλεξαν τον Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς ως νέο καγκελάριο την Τετάρτη, τερματίζοντας τα 16 χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης υπό την Ανγκελα Μέρκελ κι ανοίγοντας το δρόμο για μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση συνασπισμού που έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις πράσινες επενδύσεις. 

Ο Σολτς, ο οποίος κέρδισε τη μυστική ψηφοφορία με 395 από τις 707 ψήφους, θα ηγηθεί του πρώτου ομοσπονδιακού συνασπισμού «χρωμάτων» της Γερμανίας, που αποτελείται από το SPD, τους οικολόγους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP). 

Φορώντας τη μάσκα του κατά του κορονοϊού, ο Σολτς έγνεψε καταφατικά καθώς αποθεωνόταν από τα χειροκροτήματα των βουλευτών και δεχόταν μπουκέτα με λουλούδια από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων.  Αφού διορίστηκε από τον Πρόεδρο Στάινμαϊερ στο κάστρο Bellevue, ο Σολτς θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο για να ορκιστεί ενώπιον των βουλευτών. Το απόγευμα, η Μέρκελ θα παραδώσει την καγκελαρία στον νέο ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης που αντιμετωπίζει ένα βάναυσο τέταρτο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού. 

Ο συνασπισμός SPD-Πράσινων-FDP σφράγισε ένα σύμφωνο, με τίτλο «τόλμησε για περισσότερη πρόοδο» τον περασμένο μήνα, το οποίο υποσχόταν «μια νέα αρχή για τη Γερμανία». Η συμμαχία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, να επιδιορθώσει την κατεστραμμένη ψηφιακή υποδομή, να εκσυγχρονίσει τους νόμους περί ιθαγένειας, να άρει τον κατώτατο μισθό και να συμμετάσχει η Γερμανία σε μια ομάδα από χώρες σε όλο τον πλανήτη που προχωρούν στην νομιμοποίηση της μαριχουάνας.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, έχει επίσης υποσχεθεί μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι σε αυταρχικά κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα μετά τον επιχειρηματικό ρεαλισμό των χρόνων της Μέρκελ. Η συναρχηγός των Πρασίνων, είναι μία από τις οκτώ γυναίκες στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας με ισορροπία μεταξύ των φύλων. «Αυτό αντιστοιχεί στην κοινωνία στην οποία ζούμε – η μισή εξουσία ανήκει στις γυναίκες», είπε αυτή την εβδομάδα ο Σολτς, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «φεμινιστή».

Ο Σολτς και η ομάδα του υπόσχονται σταθερότητα, τη στιγμή που η Γαλλία προετοιμάζεται για τις σκληρές προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους και η Ευρώπη παλεύει με τους διαρκείς μετασεισμούς του Brexit. Ωστόσο, ένα φαύλο τέταρτο κύμα Covid έχει ήδη θέσει σε δοκιμασία τον επερχόμενο συνασπισμό.

«Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή ενώ αντιμετωπίζουμε την πανδημία του κορονοϊού – αυτές είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους την Τρίτη, πλαισιωμένος από τους διορισμένους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας του, Κρίστιαν Λίντνερ και Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Περισσότεροι από 103.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη Γερμανία, ενώ νέες μολύνσεις έχουν αυξηθεί από τότε που ο καιρός έγινε κρύος, γεμίζοντας τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε οριακό σημείο. Στόχος του είναι να ψηφίσει το κοινοβούλιο για το θέμα πριν από το τέλος του έτους, με σκοπό την εφαρμογή του νόμου τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA