Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια από τις συγκλονιστικότερες όσο και ανατριχιαστικές ιστορίες επιβίωσης ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 1972. Τότε το δικινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος τύπου Fairchild Hiller FH-227D της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης απογειώθηκε από το Μοντεβιδέο με προορισμό το Σαντιάγο της Χιλής. Μετέφερε την ομάδα ράγκμπι Old Christians Club, που θα έδινε φιλικό αγώνα στην πρωτεύουσα της Χιλής.

Μεταφέρει πενταμελές πλήρωμα και 40 επιβαίνοντες, που είναι η ομάδα αλλά και συγγενείς, φίλοι και γνωστοί των παικτών. Το ταξίδι είναι δύσκολο και ο πιλότος αναγκάζεται να προσγειώσει το αεροπλάνο σε μια πόλη της Αργεντινής που βρίσκεται στους πρόποδες των Άνδεων. Την επόμενη ημέρα αν και οι καιρικές συνθήκες δεν βελτιώθηκαν το αεροπλάνο συνέχισε το ταξίδι του αφού ο πιλότος ενέδωσε στις πιέσεις των παικτών της ομάδας. Κάπου πάνω από τα σύνορα της Αργεντινής με τη Χιλή το αεροπλάνο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, οι πιλότοι αναγκάστηκαν να πετούν μέσα σε πυκνές νεφώσεις και έχασαν τον προσανατολισμό τους. Τελικά, το αεροπλάνο προσέκρουσε σε μια κορυφή και κατέπεσε σε μια χιονισμένη πλαγιά σε υψόμετρο 3.600 μέτρων.

Οι επιζήσαντες

Ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου πριν υποκύψει, επαναλάμβανε τη φράση: «Περάσαμε το Κουρικό! Περάσαμε το Κουρικό!» Το Κουρικό ήταν περιοχή στη Χιλή, στη δυτική πλευρά των Άνδεων. Το αεροπλάνο, ωστόσο, δεν έφτασε ποτέ εκεί. Βρισκόταν ακόμα στην Αργεντινή, σε ένα σημείο τόσο απόκρημνο και δύσβατο, που δεν είχε καν ονομασία.

Δώδεκα από τους επιβάτες σκοτώθηκαν ακαριαία. Πέντε ακόμα υπέκυψαν στα τραύματά τους μέσα στις επόμενες ώρες. Οι 28 που έμειναν ζωντανοί ήταν αντιμέτωποι με εξαιρετικά απάνθρωπες συνθήκες. Με τον υδράργυρο να δείχνει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, με περιορισμένο οξυγόνο, χωρίς τροφή (είχαν μόνο λίγες σοκολάτες και μερικά μπουκάλια κρασί, και ζεστά ρούχα προσπαθούν να επιβιώσουν. Τα σωστικά συνεργεία έχουν χάσει τα ίχνη τους και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί λιγοστεύουν κάθε ώρα που περνάει.

Στις 21 Οκτωβρίου πεθαίνει ένας από τους διασωθέντες. Οκτώ ημέρες αργότερα μια χιονοστιβάδα κοστίζει τη ζωή σε οκτώ ακόμα άτομα. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου τρεις ακόμα είχαν χάσει τη ζωής τους.

Για να καταφέρουν να φτάσουν μέχρι εκείνη την ημέρα, ωστόσο, έπρεπε να τραφούν. Στην αρχή έτρωγαν τις ζώνες και τα δερμάτινα καθίσματα. Μετά, ωστόσο, δεν είχαν άλλη επιλογή. Η μόνη λύση που τους απέμεινε ήταν να φάνε τους νεκρούς φίλους και συγγενείς τους. Δικαιολόγησαν την απόφασή τους, λέγοντας ότι ήταν σαν να τρώνε το σώμα και το αίμα του Χριστού στη Θεία Κοινωνία. «Όταν πας να πάρεις ένα κομμάτι σάρκας, το σώμα του φίλου σου, το παγωμένο του σώμα, το χέρι σου δεν υπακούει. Πρέπει να κάνεις μεγάλη προσπάθεια με την ενέργεια και το μυαλό σου για να αναγκάσεις το χέρι σου να υπακούσει. Αυτό γίνεται, αλλά όχι αμέσως. Το ίδιο συμβαίνει και με το στόμα σου που πρέπει να το ανοίξεις για να βάλεις μέσα το κρέας και να το μασήσεις», είχε εξομολογηθεί χρόνια αργότερα ένας από τους επιζήσαντες, ο Χοσέ Λουίς Ινσιάρτε.

Η, σαν από θαύμα, διάσωση

Μη μπορώντας να συνεχίσουν να ζουν έτσι, οι επιζήσαντες αποφάσισαν οι τρεις πιο δυνατοί από αυτούς να ξεκινήσουν μια δύσκολη αποστολή. Να επιχειρήσουν να φτάσουν κάπου που θα μπορούσαν να καλέσουν σε βοήθεια. Οι Νάντο Παράντο, Ρομπέρτο Κανέσα και Αντόνιο Βιζιντίν, ξεκίνησαν στις 12 Δεκεμβρίου για να πραγματοποιήσουν αυτό που θεωρητικά ήταν ακατόρθωτο. Και το κατάφεραν εννιά ημέρες αργότερα όταν «έπεσαν» πάνω σε έναν ορεσίβιο μεταφορέα, τον Σέρχιο Καταλάν, ο οποίος τους περιέθαλψε και ειδοποίησε τις αρχές.

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 23 Δεκεμβρίου του 1972, εντοπίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία και σώθηκαν και οι 16. Μέσα σε λίγες μέρες, η συνταρακτική ιστορία τους είχε κάνει το γύρω του κόσμου. Τα ΜΜΕ επέλεξαν να εστιάσουν όχι στη δύναμη των επιζώντων, αλλά στην ανθρωποφαγία. Η καθολική εκκλησία δήλωσε επισήμως ότι η ανθρωποφαγία των 16 επιζήσαντων δεν ήταν αμαρτία ενώ και οι συγγενείς των νεκρών τους συγχώρεσαν λέγοντας ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος να κρατηθούν στη ζωή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA