Μενού
  • Α-
  • Α+

Πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους ύστερα από έναν μήνα ασκήσεων κοντά στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό. Το Interfax ανέφερε ότι τα γυμνάσια έγιναν σε πολλές περιοχές κοντά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, στην προσάρτηση της οποίας προχώρησε η Ρωσία το 2014, καθώς και στις νότιες ρωσικές περιοχές του Ροστόφ και του Κουμπάν.

Διαβάστε ακόμη: Πολωνία: «Η Γερμανία θέλει να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέταρτο Ράιχ»

Η ανάπτυξη από την πλευρά της Ρωσίας δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία είχε τροφοδοτήσει φόβους στο Κίεβο και τις πρωτεύουσες της Δύσης ότι η Μόσχα σχεδίαζε επίθεση. Η Ρωσία αρνείται τα οποιαδήποτε τέτοια σχέδια, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται δεσμεύσεις από τη Δύση --συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης από το ΝΑΤΟ να μην επεκτείνει τη συμμαχία ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα-- διότι η δική της ασφάλεια απειλείται από τη ενίσχυση των σχέσεων της Ουκρανίας με τη συμμαχία της Δύσης. Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης ότι μπορεί να αναπτύξει τα στρατεύματά της στο έδαφός της όπως εκείνη κρίνει σκόπιμο.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που πρόσφατα μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία κυμαίνονται από 60.000 έως 90.000, με έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να αναφέρει ότι ο αριθμός τους μπορεί να φθάνει έως τις 175.000. Η Ρωσία χαρακτήρισε την ομάδα OVD-Info “ξένο πράκτορα» τον Σεπτέμβριο, σε μια κίνηση που σύμφωνα με επικριτές έχει στόχο να καταπνίξει τις διαφωνίες.

Η Μόσχα έχει πρόσφατα χαρακτηρίσει αρκετά μέσα ενημέρωσης «ξένους πράκτορες», ένας νομικός χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται, όπως ισχυρίζονται οι αρχές, για οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες.

Μπλόκο στην ιστοσελίδα της OVD-Info

Η τηλεπικοινωνιακή ρυθμιστική αρχή της Ρωσίας μπλόκαρε την ιστοσελίδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης OVD-Info, που για χρόνια παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις κατά του Κρεμλίνου, ύστερα από απόφαση δικαστηρίου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι η απόφαση για περιορισμό της πρόσβασης στην ιστοσελίδα ovdinfo.org εκδόθηκε από δικαστήριο στην περιοχή της Μόσχας στις 20 Δεκεμβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA