Μενού
  • Α-
  • Α+

Το 2021 υπήρξε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Εξίσου δύσκολη με το 2020. Η εξάπλωση της νόσου καθόρισε συνολικά το πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων και δράσεων επηρεάζοντας καθοριστικά κάθε οικονομική δραστηριότητα στον πλανήτη. Παρά τη βαριά σκιά, που άπλωσε η Covid-19 και τη σχεδόν μονοθεματική επικαιρότητα καταγραφής αρνητικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας κατά τη διάρκεια του 2021 σημειώθηκαν γεγονότα, που επέτρεψαν μια αισιόδοξη ματιά για το αύριο. Κορυφαίο όλων ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού. 

Με διαφορά 13 ημερών ΗΠΑ και Ευρώπη ξεκίνησαν τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών, στη μεγαλύτερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ, πριν εκπνεύσει το 2020. Η Πρωτοχρονιά του 2021 βρήκε τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παραλαμβάνουν τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου, οι παραγγελίες του οποίου έγιναν κεντρικά από τις Βρυξέλλες και διανεμήθηκαν στα ευρωπαϊκά κράτη ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους. Νωρίτερα, είχε συνέλθει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, που ήταν το πρώτο, που έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές Αρχές δυτικών χωρών. Ακολούθησε η έγκριση του εμβολίου της Moderna και στη συνέχεια του σκευάσματος της AsteraZeneca. Είναι η περίοδος, που οι επιστήμονες προσδιορίζουν  στο 60% έως 70% το ποσοστό του πληθυσμού, που θα πρέπει να εμβολιαστεί για να ελεγχθεί η πανδημία με τα ποσοστά αυτά να αναθεωρούνται σημαντικά προς τα πάνω στη συνέχεια. Η νέα χρονιά θα βρει την ΕΕ να έχει υπογράψει συμφωνίες για σχεδόν 1,3 δισεκ. εμβόλια με τις Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK και CureVac, με δυνατότητα προμήθειας επιπλέον 660 εκατ. δόσεων.

Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας για παιδιά είναι γεγονός 

Εκτός από την ανάπτυξη και διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού ένα ακόμα σπουδαίο επιστημονικό επίτευγμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας εξίσου σοβαρής νόσου καταγράφηκε το 2021. Η έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενός πρωτοποριακού εμβολίου κατά της ελονοσίας για παιδιά, που διατρέχουν κίνδυνο αποτελεί μία ιστορική εξέλιξη στην προσπάθεια καταπολέμησης της ασθένειας. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες περιοχές με μέτρια έως υψηλή μετάδοση της ελονοσίας.

Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές νέων κάθε χρόνο καθώς η ελονοσία παραμένει η κύρια αιτία παιδικών ασθενειών και θανάτου στην υποσαχάρια Αφρική. Περισσότερα από 260.000 παιδιά από την Αφρική κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από ελονοσία κάθε χρόνο. Η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας για την ήπειρο, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την ασθένεια εδώ και αιώνες. Το πρόγραμμα χορήγησής του αφορά σε 4 δόσεις σε παιδιά ηλικίας άνω των 5 μηνών. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν χορηγηθεί σε Γκάνα, Κένυα και Μαλάουι με τα ερευνητικά αποτελέσματα να καταγράφουν σημαντική μείωση της θανατηφόρας ελονοσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

«Η Αμερική επέστρεψε». Με αυτές τις 3 λέξεις, που συνθέτουν τον βασικό άξονα της πολιτικής του, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ προκαλώντας ανακούφιση σε όλο τον κόσμο ύστερα από την πρωτοφανή αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο. Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε κατά κοινή ομολογία καταστροφική για το κύρος των ΗΠΑ έχοντας αρνητικό αντίκτυπο σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Μια ενδεχόμενη επανεκλογή του συνιστούσε ένα εφιαλτικό σενάριο, που κανείς αναλυτές δε μπορούσε να προσδιορίσει τις συνέπειες του. Με αυτή την έννοια η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ήταν η αναγκαία συνθήκη ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα της  υπερδύναμης και να επανέλθουν οι παραδοσιακές ισορροπίες στις σφαίρες επιρροής του πλανήτη. Η εξέλιξη αυτή όπως ήταν αναμενόμενο άλλαξε τα δεδομένα και στην περιοχή μας και μάλιστα σε πολύ σύντομο διάστημα. Αλλωστε, η προνομιακή σχέση του τέως Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά είχε αφήσει ανεξέλεγκτη την Τουρκία να απειλεί ευθέως την χώρα μας προβαίνοντας σε επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο

Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021 αποτελεί το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός της χρονιάς, το οποίο ανέμενε με αγωνία συνολικά η Δύση. Οι άμεσες κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ είχαν ως στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους της, σχέσεις που δοκιμάστηκαν έντονα επί προεδρίας Τραμπ. Οι ΗΠΑ λοιπόν επέστρεψαν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσαν την ανανέωση για πέντε χρόνια της ισχύος της New START, της συμφωνίας που έχουν συνάψει με τη Ρωσία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Υεμένη. Παρά την άτακτη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και το σοβαρό πλήγμα στις αμερικανογαλλικές σχέσεις λόγω της συμφωνίας AUKUS η Δύση επανήλθε, χωρίς άλλες αναταράξεις στην προ Τραμπ περίοδο.  

Οι δισεκατομμυριούχοι αστροναύτες κι ο διαστημικός τουρισμός 

Μπορεί και το 2021 να μονοπώλησε το ενδιαφέρον η αντιμετώπιση της πανδημίας όμως ακόμα και μέσα στον πυρήνα των μεγαλύτερων κρίσεων ο άνθρωπος δε σταματά να ονειρεύεται αλλά και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες, που διαμορφώνονται. Στο πλαίσιο αυτό, η χρονιά, που πέρασε, συμπίπτει με την επίσημη έναρξη του διαστημικού τουρισμού καθώς οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη αποφάσισαν να μεταφέρουν τον ανταγωνισμό τους έξω από την γήινη ατμόσφαιρα. Η μοναδική εμπειρία του να ίπτασαι χωρίς βαρύτητα, βλέποντας τη Γη από ψηλά αποτελεί το νέο μεγάλο project των Ρίτσαρντ Μπράνσον, Τζεφ Μπέζος και Ελον Μάσκ έχοντας επενδύσει κολοσσιαία κεφάλαια τα τελευταία χρόνια. 

Η συμμετοχή των δύο πρώτων στις διαστημικές πτήσεις, που πραγματοποίησαν οι αεροδιαστημικές εταιρείες τους σηματοδοτεί ότι το διάστημα δεν είναι μόνο ένα ριψοκίνδυνο πεδίο επιχειρηματικών ευκαιριών αλλά και ένα προσωπικό στοίχημα. Τα διαστημικά οχήματα αλλά και καταλύματα μακριά από τη Γη θεωρούνται ίσως η πιο προσοδοφόρα επιχείρηση του μέλλοντος με την κούρσα του ανταγωνισμού να έχει μόλις ξεκινήσει. Ο επικεφαλής της Virgin Galactic Ρίτσαρντ Μπράνσον, έκανε την αρχή στις 11 Ιουλίου 2021 και 9 μέρες αργότερα ακολούθησε ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος με πτήση 11 λεπτών με το διαστημόπλοιο New Shepard, εμπνευσμένο από τον Αλαν Σέπαρντ, τον πρώτο Αμερικανό που βρέθηκε στο διάστημα το 1961. 

Τη σκυτάλη πήρε το αφεντικό της Tesla Ελον Μασκ με την αεροδιαστημική εταιρεία του SpaceX να εκτοξεύει από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα πύραυλο με 4μελές πλήρωμα, που δεν είχε κανέναν αστροναύτη στη σύνθεσή του. Η διαστημική κάψουλα Dragon πραγματοποίησε για 3 μέρες περιστροφή γύρω από τη Γη σε ύψος 575 χιλιομέτρων χαρίζοντας μία ανεπανάληπτη εμπειρία στους 4 τουρίστες, που μετέφερε. Στον τομέα του διαστημικού τουρισμού επιχειρεί να πλασαριστεί και η Ρωσία έχοντας μείνει πίσω στα διαστημικά προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια. Πριν από μερικές μέρες ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Γιουσάκου Μεζάουα απογειώθηκε από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και ύστερα από πτήση 6 ωρών η διαστημική κάψουλα, που τον μετέφερε, προσδέθηκε στο διεθνή διαστημικό σταθμό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA