Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατυμπάνιζε ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ότι το τουρκικό εμβόλιο Turkovac θα φέρει τη λύση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και μάλιστα στις 30 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μάλιστα ότι στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο, μετείχαν περισσότερα από 40.000 άτομα. Ωστόσο, ο καθηγητής Ιατρικής Μεχμέτ Τσεϊχάν,ο οποίος έγινε διάσημος μετά την πανδημία, εκτιμά ότι το Turkovac είναι παρόμοιο στη δομή με το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, το οποίο χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην Τουρκία πριν από ένα χρόνο και δεν μπόρεσε να αποτρέψει ένα υψηλό κύμα λοιμώξεωντον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Νεοθωμανικοί σχεδιασμοί Ερντογάν για πυρηνικά όπλα - Τι φοβούνται στο Ισραήλ

Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας (ΤΤΒ) Βεντάτ Μπουλούτ δήλωσε ότι το Turkovac, το εγχώρια αναπτυχθέν εμβόλιο της Τουρκίας κατά της COVID-19, δεν μπορεί να ονομαστεί ακόμη εμβόλιο αλλά μάλλον ένα χημικό διάλυμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANKA την Τετάρτη. Ο Μπουλούτ είπε επίσης ότι μόνο τα αποτελέσματα των δοκιμών Φάσης 1 του Turkovac είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία ήταν μια προκλινική μελέτη που δεν περιελάμβανε αποτελέσματα από δοκιμή σε ανθρώπους εθελοντές. «Δεν διεξήχθησαν δοκιμές σε υγιείς εθελοντές, επομένως δεν έχει ελεγχθεί σωστά», επιμένει ο Μπουλούτ. 

Ο ελεγχόμενος από τον Ερντογάν Τύπος στη Τουρκία εξακολουθεί να διατυμπανίζει ότι η Τουρκία έχει το εμβόλιο.«Το ενδιαφέρον για το Turkovac είναι πολύ μεγάλο», γράφει η εφημερίδα Sabah. Ένας πρόσφατα εμβολιασμένος πολίτης, δηλώνει μάλιστα στην Sabah ότι «πήρε μεγάλο ρίσκο γιατί ήθελε να περιμένει το τουρκικό εμβόλιο. Τώρα είναι πολύ χαρούμενος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA