Μενού
  • Α-
  • Α+

«Έχω κουραστεί να σωπαίνω», δήλωσε μεγαλόφωνα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών την Τρίτη, (11/1) σε δημόσια ομιλία του στην Ατλάντα της πολιτείας Τζώρτζια. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αλλάξει τον κανονισμό λήψης αποφάσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, προκειμένου να περάσει εκλογικές μεταρρυθμίσεις. Σκοπεύει έτσι να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη πρόσβαση των μειονοτήτων στη διαδικασία της ψήφου και την πάταξη κάθε μορφής εκλογικής νοθείας.

Διαβάστε επίσης: Μπόρις Τζόνσον: Παραδέχτηκε ότι ήταν στο κορονοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέτρεξε σε περιόδους πολιτικής συνεργασίας που είδαν την παγίωση θεμελιωδών για την Αμερική νόμων, όπως αυτός για τα πολιτικά δικαιώματα και η νομοθεσία για το δικαίωμα στην ψήφο ενώ αντιπαρέθεσε την επίθεση στο Λευκό Οίκο στις αρχές του 2021 ως αντιπροσωπευτική του ρόλου του κόμματος των Ρεπουμπλικανών στις μέρες μας ως πολέμιους δηλαδή των πολιτικών ελευθεριών.

Υποστηρίζει την αλλαγή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Γερουσίας, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί, εκμεταλλευόμενοι την αριθμητική τους υπεροχή στο νομοθετικό σώμα (50 έναντι 48 Δημοκρατικών) βάζουν φρένο εδώ και καιρό σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες χρειάζονται τη θετική ψήφο από τουλάχιστον 60 αντιπροσώπους. Πιο συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν θέλει να καταθέσει δύο νομοσχέδια που εύστοχα θα γκρεμίσουν τους δύο πυλώνες της εκλογικής αυθαιρεσίας, την απώλεια δηλαδή ισότιμης πρόσβασης στις εκλογές και την κομματική μεροληψία στη νομοθεσία κάποιων πολιτειών.

Από τη μία, ο Νόμος για την Ελευθερία στην Ψήφο (Freedom to Vote Act) θα εδραιώσει έναν ενιαίο κανονισμό διεξαγωγής εκλογών, σε αντίθεση με την τωρινή κατάσταση, όπου κάθε πολιτεία μπορεί να ακολουθεί διαφορετική διαδικασία εντός ενός γενικότερου πλαισίου. Από την άλλη, ο Νόμος Τζον Λιούις (John Lewis Act), έρχεται ως σφήνα για την παραβίαση των επιταγών του προηγούμενου, αφού θα απαγορεύει στις τοπικές Aρχές να εφαρμόζουν οποιαδήποτε αλλαγή στην εκλογική διαδικασία χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. 

Πλησιάζοντας στο τέλος της ομιλίας του, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε αποφασιστικά κάθε Αμερικανό γερουσιαστή «να πάρει θέση όχι μόνο για τη συγκυρία αλλά και για την ιστορία [...] με ένα ναι ή όχι» απέναντι σε ένα ακόμα κεφάλαιο στο χρονικό των δημοκρατικών κατακτήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA