ΔΙΕΘΝΗ
17/01/2022 12:13

Oxfam: Οι 10 πλουσιότεροι στον κόσμο διπλασίασαν τις περιουσίες τους στην πανδημία

Την ώρα που το 99% του πλανήτη είδε τα εισοδήματά του να μειώνονται, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, διπλασίασαν τα αμύθητα πλούτη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Oxfam: Οι 10 πλουσιότεροι στον κόσμο διπλασίασαν τις περιουσίες τους στην πανδημία
Τζεφ Μπέζος, Ρίτσαρντ Μπράνσον και Έλον Μασκ ανταγωνίζονται για την κυριαρχία του διαστήματος (Πηγές: Getty Images, Associated Press)
Ανάγνωση:

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι... Κάπως έτσι κινείται η παγκόσμια οικονομία αν το δει κάποιος επιφανειακά και το αυτό επιβεβαιώνει και η έκθεση της Oxfam που δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την έκθεση, η περιουσία των 10 πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν.

«Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας», κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της με τίτλο «Inequality Kills» (σ..σ: η ανισότητα σκοτώνει).

Ο πλούτος που έχουν συγκεντρώσει οι δισεκατομμυριούχοι σημείωσε από την αρχή της πανδημίας covid-19 «τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει ποτέ, κατά 5 δισεκ. δολάρια, για να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της», τα 13,8 τρισεκ. δολάρια.

Video Loading...

Μεταξύ των 10 πιο πλούσιων ανθρώπων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι ο Ελον Μασκ, επικεφαλής της Tesla, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Μπερνάρ Αρνό της LVHM, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook, o Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway και ο Λάρι Έλισον της Oracle.

Η ΜΚΟ πρόσθεσε ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια μέσω της προοδευτικής φορολόγησης» και των δημόσιων και δωρεάν συστημάτων υγείας για όλους. Παράλληλα η Oxfam συνιστά επίσης να μην παρεμποδίζεται η δημιουργία συνδικάτων και να αρθούν τα πνευματικά δικαιώματα για τα εμβόλια.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, λόγω των ανισοτήτων πεθαίνουν «τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι την ημέρα», έναν αριθμό τον οποίο βασίζει στους θανάτους που καταγράφονται παγκοσμίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης στην υγεία, της ενδοοικογενειακής βίας, της πείνας και της κλιματικής κρίσης.

«Ένας έκτακτος φόρος 99% στα έσοδα που συγκέντρωσαν στη διάρκεια της πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι θα επέτρεπε να παραχθούν αρκετά εμβόλια για όλο τον κόσμο, να προσφερθεί ιατρική και κοινωνική περίθαλψη σε όλους, να χρηματοδοτηθεί η κλιματική προσαρμογή και να μειωθεί η έμφυλη βία σε 80 χώρες» ανέφερε ως παράδειγμα η Oxfam.

Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι ακόμη κι αν συμβεί αυτό, «οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν 8 δισεκ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με πριν την πανδημία».

«Οι δισεκατομμυριούχοι είχαν μια καταπληκτική πανδημία. Οι κεντρικές τράπεζες έριχναν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές για να σώσουν την οικονομία, πολλά από τα οποία κατέληξαν στις τσέπες των δισεκατομμυριούχων».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός προειδοποίησε από την πλευρά του ότι οι μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια κατά της covid-19 κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τη μάχη για τους μεγάλους παγκόσμιους στόχους, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
OXFAM ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΤΖΕΦ ΜΠΕΖΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ