ΔΙΕΘΝΗ
26/01/2022 22:53

Ισημερινός: Μεσαίωνας για τα δικαιώματα των γυναικών - «Μπλόκο» στο δικαίωμα στις αμβλώσεις

Βάζει «μπλόκο» στο δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις ο πρόεδρος του Ισημερινού με πρόσφατη δήλωσή του - Ο συντηρητικός πολιτικός είναι αποφασισμένος να ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο για την επέκταση των δικαιωμάτων στην άμβλωση που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ισημερινός: Μεσαίωνας για τα δικαιώματα των γυναικών - «Μπλόκο» στο δικαίωμα στις αμβλώσεις
Πηγή: AP
Ανάγνωση:

Απειλεί με τη στάση του ο Πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσσο, δηλώνοντας χθες Τρίτη (25/1) πως θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, το οποίο επεκτείνει το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις.

Διαβάστε επίσης: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Κατέθεσε αγωγή κατά δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης για «προσβολή»

Ο συντηρητικός Λάσσο δήλωσε σε συνέντευξη: «Αποφάσισα να ασκήσω βέτο. Δεν μπορώ να πω αν θα το κάνω για μέρος ή για το σύνολο του νομοσχεδίου, θα εξαρτηθεί από το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή».

Το κρίσιμο αυτό νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίζει η πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος, θα επέτρεπε σε γυναίκες που μένουν έγκυες μετά από βιασμό να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους μέχρι και την 20ή εβδομάδα κύησης. Η συζήτηση γύρω από το νόμο αυτό είχε αρχίσει από τον Απρίλιο του 2021 και είχε γίνει δεκτή με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον των δικαιωμάτων των γυναικών στη Λατινική Αμερική, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού είχε κρίνει την ποινικοποίηση των αμβλώσεων σε περιπτώσεις βιασμού αντισυνταγματική.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος Λάσσο υιοθετεί μία κλασική συντηρητική αιτιολογία για την επιλογή του: «Ο Ισημερινός με ξέρει, είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, από τη σύλληψη έως και το θάνατο».

Το νομοσχέδιο θα συνιστούσε ένα σημαίνον προηγούμενο στη Λατινική Αμερική, όπου οι εκτρώσεις επιτρέπονται μόνο στην Ουρουγουάη, την Κούβα, την Αργεντινή και την Πόλη του Μεξικού, ενώ στην υπόλοιπη ήπειρο απαγορεύεται ολοκληρωτικά, με εξαιρέσεις κάποιες περιπτώσεις κινδύνου για τη ζωή της εγκυμονούσας. Στον ίδιο τον Ισημερινό οι παράνομες εκτρώσεις (σχεδόν όλες δηλαδή) επισύρουν ποινή φυλάκισης δύο χρόνων!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ