Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι δραματικές με τον πόλεμο που κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Και τώρα - έπειτα από 14 ώρες της ρωσικής επέλασης στην Ουκρανία - ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί με το Κίεβο τους όρους παράδοσης της χώρας, όπως δήλωσε ο Πέσκοφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, μετέφερε την επιθυμία του Βλαντίμιρ Πούτιν να ξεκινήσει συζητήσεις με την ουκρανική πλευρά, υπό την προοπτική των εγγυήσεων ότι η Ουκρανία θα διατηρεί πλέον «ουδέτερη στάση» και ότι δεν θα αναπτύξει όπλα στο έδαφός της. «Με την τήρηση αυτών των όρων θα επιτευχθεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανία, ώστε να πάψει η Ρωσία να τη θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά της και τον λαό της», σημείωσε.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το RT, ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.

Πρόκειται για όρους που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και την εξάλειψη αυτού που η Ρωσία θεωρεί σήμερα ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της. «Ο πρόεδρος Πούτιν διατύπωσε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουμε θέσει ως «κόκκινη γραμμή». Αυτό είναι το ουδέτερο καθεστώς και αυτό είναι η άρνηση ανάπτυξης όπλων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Ο γραμματέας Τύπου πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, αλλά έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει μόνο «αν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να μιλήσει γι’ αυτό».

Κραυγή αγωνία από Ζελένσκι: «Φοβάμαι για τη ζωή μου»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, δεν έκρυψε την αγωνία του ακόμη και για την ίδια του τη ζωή: «Φοβάμαι για τη ζωή μου αλλά και για την τύχη της χώρας μου». Αυτά φέρεται να ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει τον πόλεμο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε να μιλά στον Καρλ Νεχάμερ, μεταφέροντάς του την εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Μία χώρα που, όπως είπε, δεν ξέρει πλέον πόσο καιρό θα υπάρχει ακόμη ενώ τόνισε ότι δεν ξέρει για πόσο ακόμη ο ίδιος θα είναι ζωντανός. «Στη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, μου ζήτησε να βοηθήσουμε τη χώρα του», σημείωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε κατά την δραματική του συνομιλία με τον Καρλ Νεχάμερ ότι στην Ουκρανία σημειώνονται σφοδρές μάχες. «Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και νεκροί» είπε και ζήτησε την βοήθεια της Ευρώπης αλλά και της διεθνούς κοινότητας. «Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «άκρως δραματική... Η Αυστρία καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας και υποστηρίζει τις σκληρές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης», κατέληξε ο Καρλ Νεχάμερ. Τόσο ΝΑΤΟ όσο και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη καταδικάσει τις ρωσικές ενέργειες ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιαστούν, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει.

Εξάλλου, ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και στις περιοχές του Σούμι, του Χαρκόβου, της Χερσώνας, της Οδησσού και σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε, μάλιστα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

ΗΠΑ: Στόχος της Ρωσίας να εγκαταστήσει φιλορωσικό καθεστώς στην Ουκρανία 

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ως στόχο την «καρατόμηση» της κυβέρνησης του Κιέβου και την αντικατάστασή της με ένα φιλορωσικό καθεστώς, υποστήριξε σήμερα ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος. Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση, με περίπου 100 βαλλιστικούς πυραύλους, στοχοθετώντας, όπως είπε η πηγή αυτή, κατά κύριο λόγο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. «Έχουν σκοπό να καρατομήσουν την κυβέρνηση και να εγκαταστήσουν μια δική τους διοίκηση», είπε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η αρχική φάση επικεντρώνεται, όπως είπε, σε πόλεις-κλειδιά και το Πεντάγωνο αναμένει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο. «Δεν έχουμε ξαναδεί μια επιχείρηση τέτοιου είδους, από ένα κράτος-έθνος εναντίον ενός άλλου κράτους-έθνους, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σίγουρα όχι κάτι τέτοιου εύρους και κλίμακας», υποστήριξε.

Μέχρι τώρα, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, οι Ρώσοι δεν έχουν μπει ακόμη στη δυτική Ουκρανία και «δεν υπάρχει καμία ένδειξη» για αμφίβιες επιχειρήσεις στον νότο, από τη Μαύρη Θάλασσα. Η πηγή, την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και AFP, δεν έδωσε καμία εκτίμηση για τις ζημίες που έχει υποστεί ο ουκρανικός στρατός. «Είδαμε ενδείξεις ότι (οι Ουκρανοί) αντιστέκονται και αντεπιτίθενται», διαβεβαίωσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA