Μενού
  • Α-
  • Α+

Ευθείες βολές εναντίον ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με δηλώσεις του στο BBC, σημειώνοντας ότι «κερδίζουν χρήματα με το αίμα άλλων ανθρώπων»! Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στη Γερμανία και στην Ουγγαρία, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες για εμπάργκο στις ρωσικές πωλήσεις ενέργειας, από τις οποίες η Ρωσία πρόκειται να κερδίσει φέτος έως και 326 δισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Είχαμε πληροφορίες για τη ρωσική εισβολή από το 2021» λέει η CIA 

Στην ηγεσία της Ουκρανίας σημειώνεται ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για το Βερολίνο, το οποίο έχει υποστηρίξει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά μέχρι στιγμής αντιστέκεται στις εκκλήσεις να υποστηρίξει αυστηρότερη δράση για τις πωλήσεις πετρελαίου. Η δυσαρέσκεια εκφράστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο με το «μπλόκο» στον πρόεδρο Σταϊνμάιερ. «Κάποιοι από τους φίλους και τους εταίρους μας καταλαβαίνουν ότι είναι μια διαφορετική εποχή τώρα, ότι δεν είναι πλέον ένα θέμα επιχειρήσεων και χρημάτων», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι στο BBC από το Κίεβο προσθέτοντας ότι «είναι ζήτημα επιβίωσης».

Για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση για την παροχή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν λαμβάνουν προμήθειες αρκετά γρήγορα για να αποκρούσουν την επίθεση της Ρωσίας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες - προσπαθούν να βοηθήσουν και βοηθούν», είπε. «Αλλά και πάλι τα χρειαζόμαστε πιο γρήγορα, πιο γρήγορα και πιο γρήγορα. Η λέξη-κλειδί είναι τώρα».

«Εχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Μαριούπολη»

Τις τελευταίες εβδομάδες τα ρωσικά στρατεύματα έχουν υποχωρήσει γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και άλλα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας - εγκαταλείποντας προφανώς την προσπάθεια να καταλάβουν όλη την Ουκρανία με τη βία. Όμως υπάρχουν πλέον φόβοι για μια αιματηρή και παρατεταμένη σύγκρουση στα ανατολικά και νότια της χώρας, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επαναπροσανατολίζει τη στρατιωτική του εκστρατεία εκεί σε μια προσπάθεια να καταλάβει περισσότερα εδάφη. Η νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης -στρατηγικός στόχος για τον πρόεδρο Πούτιν- έχει ήδη καταστραφεί από εβδομαδιαίους βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει ότι μπορεί να έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη. «Έχουμε επίσης πληροφορίες ότι εκτός από αυτές τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, πολλοί έχουν εξαφανιστεί», είπε. «Γνωρίζουμε ότι τα έγγραφά τους έχουν αντικατασταθεί, τους δόθηκαν ρωσικά διαβατήρια και τους πήγαν βαθιά μέσα στη Ρωσία - μερικούς σε στρατόπεδα, άλλους σε άλλες πόλεις. Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει σε αυτούς ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει πόσοι έχουν σκοτωθεί».

Η φρίκη της Μπούκα

Επίσης, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι φρικαλεότητες που προφανώς διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη και στα προάστια του Κιέβου, Μπούχα και Μποροντιάνκα, είχαν περιορίσει περαιτέρω τις πιθανότητες ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ρώσους. Εκατοντάδες νεκροί έχουν βρεθεί στην Μπούκα από τότε που ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις πριν από λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων πολιτών που βρέθηκαν πυροβολημένοι στο κεφάλι με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους, καθώς και εκτεταμένες αναφορές για σεξουαλική βία.

«Η Μπούκα βρίσκεται στη διαδικασία να κλείσει τις δυνατότητες ειρηνευτικών συνομιλιών», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι. «Δεν αφορά εμένα - αφορά τη Ρωσία. Δεν θα έχουν πια πολλές ευκαιρίες να μιλήσουν μαζί μας». Είπε ότι «βίωσα όλο το φάσμα των συναισθημάτων» όταν επισκέφθηκε την Μπούκα την περασμένη εβδομάδα, αλλά έκλεισε την ημέρα με «μόνο μίσος προς τον ρωσικό στρατό». Κατηγόρησε τον πρόεδρο Πούτιν και τον υπόλοιπο ρωσικό στρατό «από πάνω μέχρι κάτω» ότι είναι «εγκληματίες πολέμου».

«Αυτό ήταν που ήθελε η Ρωσία»

Ο Ζελένσκι υπερασπίστηκε την ηγεσία του κατά την προετοιμασία της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, όταν η κυβέρνησή του προέτρεψε τον ουκρανικό λαό να παραμείνει ήρεμος. Είπε ότι η κυβέρνηση εργαζόταν στο παρασκήνιο για να συμφωνήσει συμφωνίες για όπλα και προμήθειες, καθώς και να επικεντρωθεί στην αποφυγή πανικού που θα μπορούσε να προκαλέσει τρέξιμο στις τράπεζες και να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της Ουκρανίας. «Αυτό ήταν που ήθελε η Ρωσία - και όχι μόνο η Ρωσία - αλλά δεν το αφήσαμε να συμβεί», είπε. «Αλλά δεν περιμέναμε την εισβολή πλήρους κλίμακας όταν συνέβη».

Μια νέα επίθεση στα ανατολικά και τα νότια αντιμετωπίζει τώρα η Ουκρανία, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να αποσπάσει περισσότερα εδάφη, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ακόμη ότι τα ανατολικά αντιπροσωπεύουν τώρα την «πιο δύσκολη κατάσταση» για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, «αλλά εκεί είναι συγκεντρωμένες οι πιο ισχυρές μονάδες της πατρίδας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA