Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Σαγκάη έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο στρατόπεδο συγκέντρωσης με τις κινεζικές Αρχές να λειτουργούν αυταρχικά και σε πολλές περιπτώσεις απάνθρωπα, ξεσηκώνοντας θύελλα οργισμένων αντιδράσεων και πυροδοτώντας παράλληλα σενάρια για κάτι που έχει πάει... στραβά με τον κορονοϊό και οι Κινέζοι το κρύβουν από τον υπόλοιπο πλανήτη, προσπαθώντας παράλληλα να μην το αφήσουν να εξαπλωθεί.

Διαβάστε ακόμη: Azovstal: Πρώτα οι Ναζί, τώρα οι Ρώσοι - Το εμβληματικό εργοστάσιο στη Μαριούπολη που έγινε σύμβολο του αγώνα

Οι μαρτυρίες των φυλακισμένων στα τεράστια καμπ των νοσούντων με covid σοκάρουν. Μία εξ αυτών, είναι και η Beibei, η οποία θέλησε να μιλήσει επώνυμα, αδιαφορώντας για το τι μπορεί να την περιμένει όταν σβήσουν τα φώτα... Ομως, όπως λέει η Beibei τα φώτα στα καμπ, δεν σβήνουν ποτέ... Κοιμάται δίπλα σε χιλιάδες αγνώστους σε σειρές από κρεβάτια-κούνιες σε ένα ψηλοτάβανο εκθεσιακό κέντρο. Τα φώτα παραμένουν αναμμένα όλη τη νύχτα και η 30χρονη πωλήτρια ακινήτων δεν έχει βρει ακόμα ένα ζεστό ντους. Η Beibei και ο σύζυγός της εξωθήθηκαν στο τεράστιο Εθνικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στη Σαγκάη την περασμένη Τρίτη, αφού πέρασαν 10 ημέρες απομονωμένοι στο σπίτι μετά από θετικό τεστ. Η 2χρονη κόρη τους, που ήταν αρνητική, αποχωρίστηκε από τους γονείς της και πήγε στον παππού της, ενώ σε καραντίνα μπήκε και η νταντά της.

Διαβάστε ακόμη: «Ελπίζω να μην μας κρύβουν κάτι» λέει ο Γαλιατσάτος

Το συνεδριακό κέντρο, με 50.000 κρεβάτια, είναι ανάμεσα σε περισσότερες από 100 εγκαταστάσεις καραντίνας που έχουν δημιουργηθεί στη Σαγκάη για άτομα όπως ο Beibei που βρέθηκαν θετικά αλλά δεν έχουν συμπτώματα. Αποτελεί μέρος των επίσημων προσπαθειών για τον περιορισμό της μεγαλύτερης επιδημίας κορονοϊού στην Κίνα από τότε που ξεκίνησε η δίχρονη πανδημία. Οι κάτοικοι δεν παρουσιάζουν «προφανή συμπτώματα», δήλωσε η Beibei, η οποία ζήτησε να ταυτοποιηθεί μόνο με το όνομά της, μιλώντας στο Associated Press σε μια συνέντευξη μέσω βιντεοτηλεφώνου.

«Υπάρχουν άνθρωποι που βήχουν», είπε. «Αλλά δεν έχω ιδέα αν έχουν λαρυγγίτιδα ή Ομικρον». Το κλείσιμο της Σαγκάης, που περιόρισε τα περισσότερα από τα 25 εκατομμύρια κατοίκους της στα σπίτια τους, δοκιμάζει την υπομονή των ανθρώπων που έχουν βαρεθεί ολοένα και περισσότερο την πολιτική «μηδενικού COVID» της Κίνας που στοχεύει να απομονώσει κάθε περίπτωση. «Στην αρχή οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι και πανικοβλημένοι», είπε η Beibei. «Αλλά με τη δημοσίευση των καθημερινών στοιχείων, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αποδέχονται ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν είναι τόσο φρικτός». Η Beibei ενημερώθηκε ότι επρόκειτο να αποφυλακιστεί τη Δευτέρα μετά από δύο αρνητικά τεστ ενώ βρισκόταν στο συνεδριακό κέντρο.

Το μεγαλύτερο μέρος της Σαγκάης έκλεισε από τις 28 Μαρτίου. Αυτό οδήγησε σε καταγγελίες για ελλείψεις τροφίμων και αυξανόμενες οικονομικές απώλειες. Οποιος βγαίνει θετικός, αλλά παρουσιάζει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα πρέπει να περάσει μια εβδομάδα σε εγκατάσταση καραντίνας. Η Beibei είπε ότι είχε βουλωμένη μύτη και για λίγο έχασε μέρος των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης, αλλά αυτά τα συμπτώματα πέρασαν σε λίγες μέρες.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ανέφερε 23.460 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα — μόνο 2.742 από τα οποία είχαν συμπτώματα. Η Σαγκάη αντιπροσώπευε το 95% του συνόλου, ή 22.251 περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων 2.420 νοσούντων με συμπτώματα. Η πόλη έχει αναφέρει περισσότερα από 300.000 κρούσματα από τα τέλη Μαρτίου. Η Σαγκάη άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα, αν και ένας αξιωματούχος υγείας προειδοποίησε ότι η πόλη δεν είχε την επιδημία υπό έλεγχο.

«Φώτα αναμμένα όλο το 24ωρο, ζεστό νερό ούτε για δείγμα» 

Στο συνεδριακό κέντρο, οι κάτοικοι ελέγχονται δύο φορές την ημέρα για πυρετό και τους ζητείται να καταγράφουν πληροφορίες υγείας σε κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με την Beibei. Οι περισσότεροι περνούν την ώρα τους διαβάζοντας, χορεύοντας, παρακολουθώντας διαδικτυακά μαθήματα ή παρακολουθώντας βίντεο από κινητά τηλέφωνα. Το εκθεσιακό κέντρο έκτασης 420.000 τετραγωνικών μέτρων είναι περισσότερο γνωστό ως ο χώρος της μεγαλύτερης έκθεσης αυτοκινήτων στον κόσμο. Άλλοι χώροι καραντίνας περιλαμβάνουν προσωρινά προκατασκευασμένα κτήρια.

Οι κάτοικοι άλλων εγκαταστάσεων έχουν παραπονεθεί για διαρροές στις στέγες, ανεπαρκείς προμήθειες τροφίμων και καθυστερήσεις στη θεραπεία για ιατρικά προβλήματα. «Δεν βρήκαμε μέρος με ζεστό ντους», είπε η Beibei. «Τα φώτα είναι αναμμένα όλη τη νύχτα και είναι δύσκολο να αποκοιμηθείς». Ενα βίντεο που ελήφθη από το AP έδειξε βρεγμένα κρεβάτια και δάπεδα λόγω μιας στέγης που είχε διαρροή σε μια διαφορετική εγκατάσταση σε ένα προκατασκευασμένο κτήριο. «Τα μπάνια δεν είναι πολύ καθαρά» στο NECC, είπε ο Beibei. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν και οι εθελοντές ή οι καθαριστές δεν μπορούν να συμβαδίσουν».

Τα εργοστάσια της Σαγκάης αγωνίζονται για επανεκκίνηση, καθώς έπεται χαλάρωση του lockdown

Κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Tesla, άρχισαν τη Δευτέρα να προετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά τα εργοστάσιά τους στη Σαγκάη, καθώς η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Κίνας επιταχύνει τις προσπάθειες να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά από σχεδόν τριών εβδομάδων διακοπή λειτουργίας του COVID-19. Το κλείσιμο και τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας σε άλλα μέρη της χώρας έχουν πλήξει την οικονομία και έχουν κλονίσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι 25 εκατομμύρια άνθρωποι της Σαγκάης έχουν παλέψει με απώλειες εισοδήματος, έλλειψη σταθερών προμηθειών τροφίμων, χωρισμό οικογενειών κι άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα καραντίνας.

Η Tesla ανακάλεσε εργαζομένους στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη για να προετοιμαστεί για την επανεκκίνηση, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters. Η SAIC Motor, ο Κινέζος εταίρος της Volkswagen και της General Motors, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει τη Δευτέρα να δοκιμάζει τα δικά της σχέδια για την επανέναρξη της παραγωγής. Εν τω μεταξύ, η Σαγκάη στοχεύει να σταματήσει την εξάπλωση του COVID-19 εκτός των περιοχών που έχουν τεθεί σε καραντίνα μέχρι την Τετάρτη, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο πηγές την Κυριακή, ένας φιλόδοξος στόχος που θα επιτρέψει περαιτέρω χαλάρωση του lockdown. Εντείνει τις δοκιμές και τη μεταφορά θετικών κρουσμάτων και τις στενές επαφές τους σε κέντρα απομόνωσης για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το lockdown της Σαγκάης και οι ευρύτεροι περιορισμοί της Κίνας επηρεάζουν αρνητικά την υπ' αριθμόν 2 οικονομία στον κόσμο κατά τη διάρκεια ενός έτους κλειδί για τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη προεδρική θητεία το φθινόπωρο. Τα στοιχεία για τον Μάρτιο που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έδειξαν ότι η κατανάλωση και η απασχόληση υποφέρουν λόγω των περιορισμών του COVID-19, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν επιδείνωση της συνολικής οικονομικής προοπτικής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA