Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει στη λεγόμενη δεύτερη φάση και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με Ευρωπαίους ηγέτες για το πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα τόσο στο μέτωπο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, όσο και στο θέμα της περαιτέρω αποστολής στρατιωτικού υλικού. Αμερική και Κομισιόν συμφώνησαν σε πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία, κάτι που επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καταθέστε όπλα για να σωθείτε - Σας περιμένει άσχημη μοίρα» το τελεσίγραφο της Ρωσίας

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» σημείωσε σε ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συζήτηση αυτή, μέσω βιντεοκλήσης, ξεκίνησε στις 9.57 (ώρα Ουάσινγκτον, 16.57 ώρα Ελλάδας), με τον Μπάιντεν να βρίσκεται στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου. Στόχος της επικοινωνίας αυτής ήταν «να συζητηθεί η συνεχιζόμενη στήριξή μας στην Ουκρανία και οι προσπάθειες να καταστεί υπόλογη η Ρωσία, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού μας» προστίθεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε πλέον ανοιχτά την εισβολή ως ρωσική επιχείρηση τρόμου κατά της Ουκρανίας και αξιολογεί τα δεδομένα που προκύπτουν τόσο στην Μαριούπολη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους. Υπενθυμίζεται ότι και η Βρετανία θα στείλει περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Brimstone.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη διάσκεψη, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρει την ευθύνη για τα «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και ότι «η ρωσική εισβολή είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο συζητά με την αμυντική βιομηχανία τι είδους οπλισμό θα μπορούσε να στείλει στον ουκρανικό στρατό «για να απωθήσει τη ρωσική επίθεση», όπως αντιαρματικά όπλα. Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει υπερσύγχρονα άρματα Leopard στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι το Βερολίνο και οι Δυτικές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να παραδίδονται όπλα τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί.

Αποχή των ΗΠΑ από τους G20 λόγω... Ρωσίας

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ,όπως αναφέρει το ertnews.gr, σε ένδειξη έντονης δυσαρέσκειας για την συμμετοχή (έστω και διαδικτυακά) της Ρωσίας στις συναντήσεις των G20 που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε σειρά συναντήσεων.

Έτσι η Υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν θα παραστεί στην εναρκτήρια σύνοδο αποκλειστικά και μόνο για να τιμήσει τον Ουκρανό ομόλογο της που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για επαφές αλλά δεν θα παραστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις υπόλοιπες συναντήσεις. Θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας ο οποίος επίσης επισκέπτεται την αμερικανική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι χώρες μέλη των G20 όπως η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν καταδικάσει τον πόλεμο του Πούτιν.

Εκτός του Μπάιντεν, στη βιντεοκλήση μετείχαν ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Ρουμανίας, Αντρέι Ντούντα και Κλάους Γιοχάνις και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA