Μενού
  • Α-
  • Α+

Εν μέσω των σκληρών μαχών στο ανατολικό μέτωπο και 2 μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η Ουκρανία τιμά τους ήρωες της. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, που δε δίστασαν στιγμή δίνοντας τη ζωή τους για την πατρίδα τους. Πολίτες ανεξαρτήτως επαγγέλματος και τόπου κατοικίας, που αντιστέκονται με κάθε μέσο και με όλες τους τις δυνάμεις στη ρωσική επιθετικότητα. Περισσότερες από 100 ιστορίες γενναίων Ουκρανών, που δίνουν το στίγμα της αντίστασης και του υψηλού φρονήματος του ουκρανικού λαού, έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ιστορίες θαρραλέων και περήφανων Ουκρανών, ανθρώπων της διπλανής πόρτας, αποφασισμένοι να σταματήσουν τα ρωσικά τανκς ακόμα και με γυμνά χέρια. Η κυβέρνηση του Κιέβου θεωρεί πως ο κάθε Ουκρανός, που μπαίνει μπροστά για να υπερασπιστεί τους δικούς του προσφέροντας με όποιον τρόπο μπορεί, είναι η μεγάλη της δύναμη στον αγώνα εθνικής επιβίωσης. «Οι υπερασπιστές της ελευθερίας της Ουκρανίας», μια πραγματικότητα, που, όπως αποδεικνύεται, δεν υπολόγισε η Μόσχα.

Ο 45χρονος αντισυνταγματάρχης Ιγκόρ Ντάσκο από τη Λβιβ ξεκίνησε τη στρατιωτική του καριέρα από τη Μαριούπολη το 1999 υπηρετώντας για μία 10ετία. Στη μαρτυρική πόλη επέστρεψε ξανά μετά τη ρωσική εισβολή κλείνοντας εκεί τον κύκλο της ζωής του. Στις 9 Απριλίου, ο Ουκρανός αντισυνταγματάρχης ανατινάχθηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Μαριούπολης. Περικυκλώθηκε από Ρώσους στρατιώτες και τραυματίστηκε βαριά. Αφού κάλυψε την υποχώρηση της ομάδας του, ανατινάχτηκε για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων ο ίδιος και ο σταθμός. Τα τελευταία του λόγια ήταν, «Δόξα στην Ουκρανία!», με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να του απονέμει μετά θάνατον τον τίτλο του Ηρωα της Ουκρανίας.

Η Ολγα Σεμιντιάνοβα, μητέρα 12 παιδιών και στρατιωτικός γιατρός, σκοτώθηκε στην ανατολική Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα. Της απονεμήθηκε ο τίτλος της μητέρας-ηρωίδας. Η Ουκρανή γιατρός μεγάλωσε 6 δικά της και 6 υιοθετημένα παιδιά μαζί με το σύζυγό της, που υπηρετεί και αυτός στο στρατό. Το 2015 είχε τιμηθεί ξανά ως ηρωίδα καθώς είχε ενταχτεί στις ουκρανικές δυνάμεις, που προστάτευαν το Ντονέτσκ. Οι συγγενείς της υποστηρίζουν ότι προέβλεψε το θάνατό της. Λίγες ώρες πριν χάσει τη ζωή της, η Ολγα έγραψε στα παιδιά της ότι τα αγαπούσε πολύ και έστειλε τα προσωπικά της αντικείμενα στο σπίτι σε ένα σακίδιο. Εκτοτε, δεν ήρθε σε επαφή με κανέναν.

Ο Ουκρανός ηθοποιός Πασά Λι σκοτώθηκε στο Ιρπίν. Εβγαλε το αλεξίσφαιρο γιλέκο του για να προστατεύσει παιδιά και τραυματίστηκε θανάσιμα. Ο 33χρονος επιστρατεύτηκε την 1η Μαρτίου. Δυστυχώς, 5 ημέρες αργότερα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια σφοδρού βομβαρδισμού. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι πέταξε ηρωικά το αλεξίσφαιρο γιλέκο του ενώ βρισκόταν κάτω από πυρά για να προστατεύσει μία ομάδα παιδιών. Τα κατάφερε πριν πεθάνει.

Ο στρατιώτης Αντρι Νίκοτσουκ υπερασπίστηκε γενναία τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου και του απονεμήθηκε μετά θάνατον ο τίτλος του Ηρωα της Ουκρανίας. Στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη μέρα του πολέμου, οι Ρώσοι στρατιώτες προσπάθησαν να καταστρέψουν το σταθμό με τα αεροσκάφη τους. Η μονάδα αντιαεροπορικών πυραύλων, στην οποία ανήκε, είχε ως αποστολή την προστασία του υδροηλεκτρικού σταθμού. Μετά από ολονύχτια μάχη η επίθεση αποκρούστηκε και η καταστροφή, που θα είχε τρομερές συνέπειες για την ουκρανική πρωτεύουσα. Ωστόσο, ένας από τους ρωσικούς πυραύλους κρουζ εξερράγη στη θέση της αντιαεροπορικής μονάδας του και το νήμα της ζωής του Αντρι κόπηκε.

Ο Βλάντισλαβ, διοικητής Μηχανοποιημένης Διμοιρίας πέθανε κατά την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων στα νότια της χώρας. Στο σπίτι του στη Χερσώνα τον περίμενε η έγκυος γυναίκα του. Κράτησε τη θέση του στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα Αντόνοφ, που η διάβαση της θα επέτρεπε στους Ρώσους να φτάσουν γρήγορα στο Μικολάιφ, θυσιάζοντας τη ζωή του για να δώσει στους συντρόφους του την ευκαιρία να αποφύγουν τη ρωσική επίθεση. Η σύζυγος του Κατερίνα, ακόμα δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την απώλεια του.

Ο Βασίλ Στέφκο από την Ζακαρπάτσκα στη νοτιοδυτική Ουκρανία, ο οποίος έχει δύο πρόσθετα πόδια είναι εθελοντής. Οταν η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα του ο 55χρονος άντρας πήγε στη στρατιωτική διοίκηση για να καταταχθεί λέγοντας ότι είχε μόνο ένα πρόσθετο άκρο. «Κάποτε υπηρέτησα στο στρατό. Μπορώ να πυροβολήσω, οδηγώ καλά», τους είπε με πειστικότητα. «Οι άνθρωποι, που δε βλέπουν τα πρόσθετα μέλη δεν ξέρουν καν ότι δεν έχω πόδια. Εδώ είμαι λοχίας και οδηγός και υπηρετώ στην πυροσβεστική υποστήριξη». Την ίδια στάση είχε κρατήσει και ο πατέρας του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ ήταν μόλις 15 ετών είπε ότι ήταν 18 και κατατάχθηκε.

Η πρώην βουλευτής και δημοσιογράφος Τετιάνα Χορνοβίλ δίνει τη μάχη με το αντιαρματικό στον ώμο. Εχει πολεμική εμπειρία αφού από την έναρξη των εχθροπραξιών στο Ντονμπάς το 2014 πλαισίωσε τις ουκρανικές δυνάμεις με το σύζυγό της, ο οποίος σκοτώθηκε στις συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας. Πριν τη ρωσική εισβολή η Τετιάνα μεγάλωνε τα δύο παιδιά της και πραγματοποιούσε έρευνες με αντικείμενο τη διαφθορά. Οταν ξεκίνησε η ρωσική επίθεση αποφάσισε να επιστρέψει στον στρατό. Η καταστροφή κάποιων από τα πολλά άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα των Ρώσων στα προάστια του Κιέβου οφείλεται στην αποφασισμένη Ουκρανή ακτιβίστρια.

Ο επαγγελματίας πυγμάχος Βασίλ Λοματσένκο άφησε τα ρινγκ και φόρεσε τη στρατιωτική στολή για να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Ο μεγάλος αγώνας με τον Ελληνοαυστραλό Τζορτζ Καμπόσο, που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου, δε θα γίνει. Παρά τον στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία και την απαγόρευση στους άντρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ο Λοματσένκο είχε άδεια να φύγει από τη χώρα για να προετοιμαστεί για τον αγώνα. Ωστόσο, ο δύο φορές Ολυμπιονίκης αποφάσισε να μείνει με την οικογένειά του στην πόλη του Μπιλχορόντ- Ντιστρόβσκι και να πολεμήσει.

Η Αναστάζια και οι δύο φίλοι της παρέδιδαν φαγητό σε ανθρώπους και κατοικίδια στα προάστια του Κιέβου. Σκοτώθηκαν και οι τρεις από ρωσικά πυρά. Η απόφοιτος παιδαγωγικού πανεπιστημίου συνέδραμε τους συμπατριώτες της, που βρίσκονταν στα καταφύγια για να προστατευτούν από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, έργο, που συνεχίζουν πολλοί ακόμα νέοι της ηλικίας της.

Οι δύο γιοι του Ολεγκ Μπουτούσιν σκοτώθηκαν στον πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά ο ίδιος συνεχίζει να υπερασπίζεται την Ουκρανία. Η οικογένεια Μπουτούσιν μετακόμισε από τη Ρωσία στην Ουκρανία το 2014 λόγω των αντίθετων απόψεων της με το καθεστώς Πούτιν. Την πρώτη χρονιά της νέας ζωής τους, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και εξαπέλυσε επιθέσεις στο Ντονμπάς. Ο Ολεγκ εντάχθηκε στο Ουκρανικό Σώμα Εθελοντών και οι γιοι του Ρομάν και ο Λεονίντ υπηρέτησαν ως εθελοντές για περισσότερο από ένα χρόνο. Πέθαναν σε μια μάχη στην περιοχή Τσέρνιγκοφ τον Μάρτιο. Ο Oλεγκ πήγε στο μέρος, που έχασαν τη ζωή τους οι γιοι του, έβαλε έναν σταυρό και πήρε λίγο χώμα με το αίμα τους. Παρά τη φρικτή αυτή απώλεια αρνείται να φύγει από το μέτωπο: «Ο αγώνας συνεχίζεται, δόξα στη μελλοντική μας νίκη!» Αιώνια δόξα στους ήρωες!», λέει.

Η 84χρονη ηθοποιός Αντα Ρογκόβτσεβα φιλοξενεί τους Ουκρανούς μαχητές στο σπίτι της στο Κίεβο. Οταν ξεκίνησε ο πόλεμος, η οικογένεια της διάσημης ηθοποιού του θεάτρου και του κινηματογράφου κινητοποιήθηκε αμέσως. Ο εγγονός και ο γαμπρός της επιστρατεύτηκαν ενώ η κόρη και η νύφη της προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν τους υπερασπιστές της πρωτεύουσας της χώρας. Η Αντα Ρογκόβτσεβα μαζεύει τα ρούχα των στρατιωτών, τα πλένει και τους τα επιστρέφει καθαρά ετοιμάζοντας τους σπιτικό φαγητό. Η ίδια λέει: «Η μόνη επιθυμία μου είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην ουκρανική γη».

Ο 21χρονος Λεβ Ουλεσόφ αντάλλαξε ρούχα μεγάλων σχεδιαστών με στολή παραλλαγής γιατρού μάχης. Προηγουμένως, το νεαρό μοντέλο είχε λάβει μέρος σε επιδείξεις μόδας για τους οίκους BOSS, Dolce and Gabbana, Lacoste και Givenchy. Το 2019, έκλεισε το σόου της Prada στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου. Ο Λεβ γεννήθηκε στο Μπρόβαρι, μια μικρή πόλη στην περιοχή του Κιέβου και τώρα είναι μάχιμος ιατρός. «Σκοπεύω να σώσω ανθρώπους στα στρατόπεδα, να παρέχω τις πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης και να απομακρύνω τραυματισμένους και νεκρούς από την πρώτη γραμμή», σημειώνει με αυτοπεποίθηση.

Ο 46χρονος Ολεξάντερ Ντριμάνοφ, που διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα, έγινε εθελοντής οδηγός. Εχοντας ολοκληρώσει 40 συνεδρίες χημειοθεραπείας δεν του επετράπη να ενταχθεί στον στρατό ή στις Δυνάμεις Εδαφικής Αμυνας. Παρόλα αυτά, αποφάσισε να βοηθήσει ως εθελοντής αν και η επιβαρυμένη υγεία του δεν του επιτρέπει να σκάβει χαρακώματα ή να φτιάχνει βόμβες μολότοφ. Παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια στον στρατό στη νότια Ουκρανία, αναφέροντας: «Ακόμα κι αν είσαι άρρωστος πρέπει να είσαι χρήσιμος». Στο σπίτι τον περιμένει ο 12χρονος γιος του, τη φροντίδα του οποίου έχουν αναλάβει προσωρινά οι γείτονες του.

Ο μαθητής της Ε΄τάξης Μαξίμ έφυγε από τη μητέρα του για να δηλωθεί ως εθελοντής στις Δυνάμεις Εδαφικής Αμυνας στο Μπορισπί. Από τις 8 το βράδυ της Τρίτης έως την Πέμπτη το πρωί, υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή του Κιέβου. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε το 11χρονο αγόρι να φτάσει μόνο του με τα πόδια στη στρατιωτική διοίκηση για να προσφέρει τις όποιες υπηρεσίες θα μπορούσε στην ηλικία του. Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί, που τον βρήκαν, ζήτησαν από την ανήσυχη μητέρα του, να μην μαλώσει τον μικρό για την πράξη του αυτή.

Ο Oλεγκ, ειδικός στην παιδιατρική αποκατάσταση, εντάχθηκε στις εθελοντικές στρατιωτικές δυνάμεις για να υπερασπιστεί την πόλη των προγόνων του, την Οδησσό. Ολη του τη ζωή εργάστηκε βοηθώντας μικρά παιδιά να επιστρέψουν στην καθημερινότητα, που είχαν πριν τον τραυματισμό τους. Οταν οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τις πόλεις της Ουκρανίας, ο Oλεγκ άφησε τη δουλειά του και έγινε εθελοντής μαχητής της 28ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας. Κρατώντας ένα όπλο στα χέρια δηλώνει έτοιμος να δώσει τη μεγάλη μάχη απέναντι στους Ρώσους.

* Πηγή φωτογραφιών: Ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA