Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρζα, σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου, τέθηκε σήμερα υπό προσωρινή κράτηση έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο μιας έρευνας για «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τις επιχειρήσεις του στρατού στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. Δικαστήριο της Μόσχας «αποφάσισε την κράτηση του Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρζα έως τις 12 Ιουνίου», δήλωσε ο δικηγόρος Βάντιμ Προκόροφ σε ένα δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στο Facebook.

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε το μέτρο αυτό σε ένα δελτίο Τύπου που δημοσίευσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η μετάδοση «ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» επισύρει στη Ρωσία ποινή κάθειρξης 15 ετών. Το πρωί, ο Βάντιμ Προκόροφ είχε ανακοινώσει πως ο Κάρα-Μούρζα ανακρίθηκε από τη ρωσική Επιτροπή Ερευνών στο πλαίσιο μιας εξέτασης για μετάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τον στρατό.

Ο 40χρονος Κάρα-Μούρζα έχει επανειλημμένως επικρίνει τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προτού τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, είχε οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς είχε καταδικαστεί, στις 12 Απριλίου, σε φυλάκιση 15 ημερών για «ανυπακοή στις δυνάμεις επιβολής του νόμου».

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης πρόσθεσε σήμερα τον Κάρα-Μούρζα στον κατάλογο των "ξένων πρακτόρων" και τον κατέγραψε ως Ουκρανό πράκτορα. Αυτός ο πρώην δημοσιογράφος ήταν στενός συνεργάτης του αντιπολιτευόμενου Μπόρις Νεμτσόφ, που δολοφονήθηκε κοντά στο Κρεμλίνο το 2015. Είχε επίσης εργαστεί για τις οργανώσεις του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ενός Ρώσου πρώην ολιγάρχη που εξελίχθηκε σε επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA