Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο αρχηγός της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας κατηγόρησε σήμερα, Πέμπτη (28/4), τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία ότι σχεδιάζουν να εξασφαλίσουν μια σφαίρα επιρροής στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις τους συνιστούν την πιο ισχυρή ένδειξη εκ μέρους της Μόσχας ότι ο πόλεμος μπορεί να λήξει με μια επιβεβλημένη διαίρεση της Ουκρανίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR), επικαλέσθηκε αδημοσίευτες πληροφορίες, οι οποίες όπως είπε, δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν τον έλεγχο της Πολωνίας σε ένα τμήμα της δυτικής Ουκρανίας.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει λάβει η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας της Ρωσίας, η Ουάσινγκτον και η Βαρσοβία εκπονούν σχέδια για να εγκαθιδρύσουν έναν αυστηρό στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο επί των ιστορικών της κτήσεων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ναρίσκιν, σε μια σπάνια ανακοίνωση της SVR. Η Πολωνία σε διάφορες περιόδους κατά το παρελθόν, είχε υπό τον έλεγχο της κάποια εδάφη που σήμερα αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας, πιο πρόσφατα μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων. Η δυτική Ουκρανία, περιλαμβανομένης της πόλης Λβιβ (Λβοβ), εντάχθηκε στη Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η SVR αναφέρει ότι οι ΗΠΑ συζήτησαν με την Πολωνία ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο «ειρηνευτικές δυνάμεις» της Πολωνίας χωρίς εντολή του ΝΑΤΟ θα μπουν σε τμήματα της δυτικής Ουκρανίας όπου οι πιθανότητες μιας αντιπαράθεσης με τις ρωσικές δυνάμεις είναι μικρές. Η SVR, στην οποία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 περιήλθαν οι περισσότερες αρμοδιότητες από την KGB στον τομέα της κατασκοπείας στο εξωτερικό, δεν έδωσε στη δημοσιότητα αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της και το Reuters δεν ήταν σε θέση να τους επιβεβαιώσει. Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει άμεσα τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Ναρίσκιν.

Η Πολωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας στην αντίστασή της στη ρωσική εισβολή, στέλνοντας όπλα κατά μήκος των συνόρων και έχοντας δεχθεί στο έδαφός της περίπου τρία εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες. Ένας υψηλόβαθμος Ρώσος βουλευτής, ο Αντρέι Κλίμοφ, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), δήλωσε επίσης σήμερα ότι η Πολωνία σχεδιάζει να θέσει υπό τον έλεγχό της ένα τμήμα της Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν παρουσίασε στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.

Ένας από τους πλέον στενούς συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα, ότι η Ουκρανία οδεύει προς την κατάρρευση και θα διαμελισθεί σε αρκετά μικρά κράτη λόγω των προσπαθειών που καταβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν το Κίεβο για να υπονομεύσουν τη Ρωσία, όπως είπε. Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» πουν πραγματοποιείται για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την προστασία της από τους φασίστες. Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι αυτό είναι ένα ψεύτικο πρόσχημα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για να διεξάγει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA