Μενού
  • Α-
  • Α+

Πολύ σκληρά μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού έχει επιβάλλει η Κίνα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της, το Πεκίνο και τη Σανγκάη, οι οποίες και τροφοδοτούν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της, κι εν μέσω αμφισβητήσεων για τη στρατηγική που ακολουθεί στην αντιμετώπιση της Covid-19.

Η Σανγκάη βρίσκεται στο επίκεντρο του τελευταίου κύματος, με πάνω από 10.000 νέα κρούσματα να αναφέρονται την ημέρα. Οι αρχές αντέδρασαν με την επιβολή lockdown εβδομάδων σε όλη την πόλη, περιορίζοντας τους περίπου 25 εκατομμύρια κατοίκους της άλλοτε πολυσύχναστης πόλης στα σπίτια ή στις γειτονιές τους.Την ίδια ώρα, μέτρα επιβάλλονται και στο Πεκίνο. Ειδικότερα, οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν μαζικά τεστ, έβαλαν «λουκέτο» σε σχολεία και προχώρησαν σε στοχευμένα lockdown σε ορισμένα κτήρια κατοικιών. Στόχος είναι ο περιορισμός των μολύνσεων. Ωστόσο, τα μέτρα πυροδοτούν φόβους για ένα ευρύτερο και πιο σκληρό lockdown, παρόμοιο με αυτό της Σανγκάης.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κίνα έχει υιοθετήσει μια αυστηρή στρατηγική μηδενικής Covid-19 μέσω lockdown, μαζικών τεστ, καραντίνας και κλεισίματος συνόρων. Ωστόσο, η εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Omicron έχει θέσει παγκοσμίως σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα αυτής της στρατηγικής, αφού ο ιός εξαπλώνεται σε διάφορες πόλεις και επαρχίες ταχύτερα απ’ ότι μπορεί να δράσει η κυβέρνηση. Ήδη, οι αρχές έχουν επιβάλλει πλήρες ή μερικό lockdown σε τουλάχιστον 27 πόλεις, με τους περιορισμούς, σύμφωνα με τον υπολογισμό του CNN να επηρεάζουν έως και 165 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στοχευμένα lockdown επιβλήθηκαν σε περιοχές της Τσαογιάνγκ, όπου μπήκε απαγορευτικό στους κατοίκους 13 κτηρίων. Οι ένοικοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, ενώ κάτοικοι άλλων 33 κτηρίων δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα κτήρια των κατοικιών τους. Στο Πεκίνο πολλά σχολεία δημοφιλών περιοχών έκλεισαν, ενώ μεγάλα νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι έχουν βάλει λουκέτο. Επίσης, αυξάνονται οι χώροι ψυχαγωγίας, όπως οι κινηματογράφοι, πήραν την εντολή να κλείσουν. Μέτρα έχουν επιβληθεί στο Χανγκτζού των 12,2 εκατομμυρίων κατοίκων, το Σουτζχού, των 12,7 εκατομμυρίων κατοίκων και το Χαρμπίν, των 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA