Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια νέα αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ είναι καθ’ οδόν για το Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη, προκειμένου να απομακρύνει τους αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί. «Σήμερα, την ώρα που μιλάμε, μια αυτοκινητοπομπή είναι καθ’ οδόν για να φτάσει στο Αζοφστάλ μέχρι αύριο το πρωί, με την ελπίδα ότι θα παραλάβει τους αμάχους που παραμένουν σε αυτή την ανήλιαγη κόλαση, όπου κατοικούν εδώ και τόσες εβδομάδες και μήνες και θα τους οδηγήσει στην ασφάλεια», είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με το mega yacht της υπέρτατης χλιδής – Γιατί η «Σεχραζάτ» συνδέεται με τον Πούτιν

Μια πρώτη επιχείρηση που οργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό επέτρεψε να απομακρυνθούν 101 άμαχοι από το αχανές χαλυβουργείο, όπου κρύβονται πολίτες και οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη. Η αυτοκινητοπομπή αυτή έφτασε την Τρίτη στην πόλη Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό και απέχει 230 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, ο ΟΗΕ συνόδευσε την Τετάρτη περισσότερους από 340 αμάχους που ήθελαν να φύγουν «από διάφορες συνοικίες της Μαριούπολης». Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι μάχες συνεχίζονται στο Αζοφστάλ, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι θέλει να εξολοθρεύσει τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης, αν και ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι προχωρά σε μονομερή κατάπαυση του πυρός από το πρωί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, περίπου 200 άμαχοι παραμένουν ακόμη στις υπόγειες στοές του Αζοφστάλ.

«Ελεύθεροι... αν παραδώσετε τα όπλα»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του σήμερα, ότι η Ρωσία είναι ακόμη έτοιμη να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση στους αμάχους από το πολιορκημένο συγκρότημα χαλυβουργίας Αζοφστάλ που βρίσκεται στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης. Ο Πούτιν είπε επίσης ότι το Κίεβο πρέπει να δώσει εντολή στους μαχητές που έχουν καταφύγει στο Αζοφστάλ να παραδώσουν τα όπλα τους.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο διοικητής του τάγματος Αζόφ που υπερασπίζεται το εργοστάσιο χαλυβουργίας δήλωσε σήμερα πως οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία στον χώρο του εργοστασίου στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης σε αυτή την πόλη λιμάνι που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς. «Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία και δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση των αμάχων που κατέφυγαν στα υπόγεια αυτού του πελώριου εργοστασίου όπου και παραμένουν μαζί με τους μαχητές», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Telegram.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι «λειτουργούσαν» στο Αζοφστάλ και ότι ο ρωσικός στρατός τηρούσε εκεί την εκεχειρία που ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, για σήμερα. «Πριν από τρεις ημέρες, ο εχθρός εισέβαλε στην περιοχή του Azovstal όπου συνεχίζονται σφοδρές και αιματηρές μάχες», πρόσθεσε ο Παλαμάρ, επιβεβαιώνοντας δηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης του διοικητή του τάγματος Αζόφ, Ντενίς Προκοπένκο.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ολέκσιι Αρεστόβιτς δήλωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι «ρωσικές δυνάμεις μπήκαν χθες (Τετάρτη)» στο εργοστάσιο. «Έχουμε πολλές πληροφορίες, συχνά αντιφατικές» για την υφιστάμενη κατάσταση, πρόσθεσε, αρνούμενος να δώσει ακριβή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις αυτές.

Στο βίντεό του, ο Παλαμάρ εξήρε ακόμη μια φορά το «σθένος» και τον «ηρωισμό» των τελευταίων μαχητών που παραμένουν οχυρωμένοι στο εργοστάσιο Αζοφστάλ. Απέναντι σε μια κατάσταση που θεωρείται «κρίσιμη», ο Παλαμάρ ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και του προέδρου Ζελένσκι για την «απομάκρυνση των αμάχων» που έχουν απομείνει (σ.σ. 200 σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο) και των στρατιωτών «που έχουν τραυματιστεί και κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της έλλειψης της κατάλληλης ιατρικής αγωγής».

Αίτημα Ζελένσκι σε Τζόνσον για όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς

Το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με οπλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου και τις ανάγκες που έχουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της (ανάγκης) προμήθειας οπλικών συστημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς για να αποτραπούν οι βομβαρδισμοί αμάχων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

«Μείνετε σπίτια σας ή φύγετε, θα ρίξουν πυραύλους» 

Ο δήμαρχος του Ιβανο - Φρανκίφσκ, στη δυτική Ουκρανία, προέτρεψε σήμερα τους κατοίκους να αποφεύγουν τις δημόσιες συναθροίσεις το Σαββατοκύριακο ή ακόμη και να φύγουν από την πόλη αν μπορούν, για να γλιτώσουν από πιθανές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να εντείνει την επίθεση στην Ουκρανία πριν από τις 9 Μαΐου, όταν η Μόσχα θα γιορτάσει την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο δήμαρχος Ρουσλάν Μαρτσίνκιφ ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι ματαίωσε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στην πόλη το Σάββατο, την Κυριακή και την Δευτέρα. «Έχουμε σίγουρες πληροφορίες, ο εχθρός δυστυχώς θέλει να πραγματοποιήσει και άλλες πυραυλικές επιθέσεις και επομένως στις 7, 8 και 9 (του μηνός) δεν θα έχουμε δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της προσευχής. Για την ασφάλειά σας, σας καλώ (…) αυτές τις τρεις ημέρες να μείνετε στα σπίτια σας (…) ή να φύγετε από την πόλη αν μπορείτε», είπε.

Ο δήμαρχος δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για τις «πληροφορίες» στις οποίες αναφέρθηκε. Ένδειξη της ανησυχίας που επικρατεί στην Ουκρανία για την επικείμενη επέτειο της νίκης της Ρωσίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι και η ανακοίνωση των αρχών της πόλης Ζαπορίζια ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία από τις 19.00 της 8ης Μαΐου μέχρι τις 5 το πρωί της 10ης του μηνός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA