Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα οι ιταλικές διωκτικές αρχές για να βρουν την άκρη του νήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του επιβλητικού mega yacht των 700 εκατ. δολαρίων με την ονομασία «Scheherazade» ώστε να καταφέρουν να το συνδέσουν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πριν το σκάφος αποπλεύσει από τη Marina di Carrara στην ακτή της Τοσκάνης. Στόχος της ιταλικής έρευνας είναι η επιβεβαίωση των υποψιών ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλωτού παλατιού των 140 μέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα σκαριά αναψυχής, που ναυπηγήθηκε ποτέ, δεν είναι άλλος από τον ένοικο του Κρεμλίνου. Σε μία τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιούνταν αυτόματα η κατάσχεση του στο πλαίσιο των κυρώσεων, που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Οδηγός των ιταλικών αρχών σε αυτή την επιχείρηση εντοπισμού του αφεντικού της θαλαμηγού με σημαία των Νησιών Κέυμαν δεν είναι άλλος από τον Ρώσο δικηγόρο και πολιτικό ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι, ορκισμένο εχθρό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παρότι είναι έγκλειστος στις ρωσικές φυλακές συνεχίζει να στοχοποιεί τον αντίπαλό του μέσω της ερευνητικής ομάδας του. Βέβαια, η φερόμενη ιδιοκτήτρια offshore εταιρεία του σκάφους με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ δυσκολεύει το έργο ταυτοποίησης καθιστώντας την προοπτική δέσμευσης του αβέβαιη καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές αλλά και όλες οι προετοιμασίες του πληρώματος για τον απόπλου. 

Οταν τον Ιούνιο του 2020 το γιοτ των 459 ποδών, διαστάσεις που παραπέμπουν σε αμερικανικό αντιτορπιλικό, παραδόθηκε και εξήλθε από τα ναυπηγεία Lurssen στη Βρέμη για να πραγματοποιήσει το παρθενικό του ταξίδι στη Νορβηγία, έχοντας υποβληθεί στην πρώτη φάση των θαλάσσιων δοκιμών το καλοκαίρι του 2019, ένα ερώτημα, απασχολούσε το κλειστό κλαμπ των mega yachts. Για λογαριασμού ποιου προσώπου υλοποιήθηκε το μυστικό πρότζεκτ «Lightning» του κορυφαίου γερμανικού ναυπηγικού ομίλου. Ο τυχερός ιδιοκτήτης ήταν κάποιος Αραβας κροίσος, όπως παραπέμπει και η ονοματοδοσία του σκάφους, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του ή μήπως αυτός, που δαπάνησε τα 700 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει το 12ο μεγαλύτερο σκάφος αναψυχής στον κόσμο, οι λεπτομέρειες ναυπήγησης του οποίου παρέμειναν έως το τέλος κρυφές, ήταν Ρώσος ολιγάρχης;

Το ερώτημα αυτό απέκτησε άλλη διάσταση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις αυστηρές κυρώσεις, που αποφάσισε η Δύση κατά Ρώσων αξιωματούχων και δισεκατομμυριούχων. Από το «σαφάρι» για τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων προσώπων δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα σκάφη, που διαθέτουν οι εκπρόσωποι του ρωσικού jet set. Η παρουσία της θαλαμηγού «Scheherazade», που δεσπόζει στην προκυμαία της μικρής ιταλικής πόλης όπου είναι αγκυροβολημένη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σήμανε συναγερμό στην ομάδα Ναβάλνι, στα χέρια της οποίας βρέθηκε η λίστα του πληρώματος. 

Στη λίστα περιλαμβάνονταν τα ονόματα όσων βρίσκονταν στο σκάφος, οι οποίοι εκτός του καπετάνιου είναι Ρώσοι υπήκοοι, η ηλικία τους και ο αριθμός της βίζας τους. Αντιπαραβάλλοντας τα διαβατήρια τους και πραγματοποιώντας έρευνα οι συνεργάτες του φυλακισμένου ακτιβιστή διαπίστωσαν ότι τα μισά από τα 23 μέλη του πληρώματος, που είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο, το πλησιέστερο αεροδρόμιο στο λιμάνι, υπηρετούσαν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSO) της Ρωσίας! Δεν ήταν δηλαδή κάποιοι τυχαίοι Ρώσοι ναυτικοί, που επάνδρωναν το υπερπολυτελές yacht, αλλά στρατιωτικοί της πιο επίλεκτης ομάδας της Μόσχας, που φρουρεί τον ίδιο τον πρόεδρο!

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSO) της Ρωσίας με επικεφαλής τον στρατηγό Ντμίτρι Κότσνεφ αριθμεί 50.000 στρατιώτες και υπάγεται απευθείας στον Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς είναι υπεύθυνη για την προστασία του. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη της 9ης Γενικής Διεύθυνσης της KGB και αργότερα της Προεδρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBP). Μεταξύ των κρίσιμων καθηκόντων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας στο Κρεμλίνο είναι και η μεταφορά και προστασία της μαύρης βαλίτσας με τους κωδικούς των πυρηνικών, που ακολουθεί τον Ρώσο πρόεδρο όταν ταξιδεύει, ώστε να έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα. Η υπηρεσία αυτή ελέγχει τις κρίσιμες υποδομές της Μόσχας, τα υπόγεια καταφύγια διοίκησης και το υπόγειο σύστημα διασύνδεσης των βασικών κυβερνητικών εγκαταστάσεων. Η επιλογή του στρατηγού Κότσνεφ για τη νευραλγική αυτή θέση δεν ήταν τυχαία καθώς ο ίδιος έχει υπηρετεί στο στενό πυρήνα των στρατιωτικών, που έχουν επιφορτιστεί με την προστασία του Κρεμλίνου, από το 1984, την εποχή της παντοδυναμίας της KGB στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ.  

Στο μεταξύ, το όνομα «Scheherazade» προέρχεται από έναν αραβικό όρο, που σημαίνει «ο πιο ελεύθερος του κόσμου», όμως η Σεχραζάτ είναι και η μυθική βασίλισσα του παραμυθιού «Χίλιες και μία νύχτες». «Scheherazade» επίσης είναι και ο τίτλος του συμφωνικού έργου, που συνέθεσε ο Ρώσος συνθέτης Νικολάι Ρίμσκι-Κορσάκοφ το 1888 εμπνευσμένος από το ανατολίτικο παραμύθι. Οποια και αν υπήρξε η πηγή έμπνευσης για την ονοματοδοσία του σκάφους μόνο σε βασιλιά θα μπορούσε να ανήκει αφού τα 6 καταστρώματα του αποτελούν πραγματικό ύμνο στον ανυπέρβλητο πλούτο. Δύο ελικοδρόμια, θέατρο, πισίνα, αίθουσες χορού, γυμναστήριο, σπα, σάουνα, ακόμα και ιατρείο είναι μερικοί μόνο από τους χώρους της θαλαμηγού, που παρέχουν χαλάρωση και ψυχαγωγία στους VIP φιλοξενούμενους με τις επίχρυσες βρύσες να δίνουν τον τόνο της αξεπέραστης χλιδής.  

Επί του παρόντος και με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, οι ιταλικές τελωνειακές και οικονομικές αρχές δεν έχουν κατορθώσει να προσδιορίσουν την πραγματική ταυτότητα του ιδιοκτήτη του mega yacht, που από την περασμένη Τρίτη δεν είναι πλέον σε δεξαμενή ναυπηγείου αλλά έτοιμο να αποπλεύσει έχοντας τροφοδοτηθεί με καύσιμα και προμήθειες. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμάται ότι ιδιοκτήτης της θαλαμηγού είναι ο Εντουαρντ Χουνταϊνάτοφ, ο στενότερος συνεργάτης του Ιγκόρ Σέτσιν «δεξί χέρι» του Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft. Στην περίπτωση αυτή, παρά την πληροφόρηση από τις αμερικανικές αρχές και τα στοιχεία της έρευνας της ομάδας Ναβάλνι, δεν θα ήταν δυνατή η κατάσχεση του σκάφους σε αυτή τη φάση καθώς ο Εντουαρντ Χουνταϊνάτοφ, δε βρίσκεται μεταξύ των προσώπων, εις βάρος των οποίων έχουν αποφασιστεί κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις. Με δεδομένο ότι η ναυπήγηση ενός τέτοιου σκάφους δεν αντιστοιχεί στο περιουσιακό προφίλ του οι αρμόδιες ευρωπαϊκές και αμερικανικές υπηρεσίες χαρτογραφούν ήδη τις πιθανές διαδρομές του χρήματος ώστε η «Scheherazade» να τεθεί τελικά στην υπηρεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA