Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στον σκοταδισμό με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να δώσει το δικαίωμα σε κάθε πολιτεία να επανεξετάζει το θέμα των αμβλώσεων, όπως εκείνη θέλει.. Και ο Σάμιουελ Αλίτο είναι ο άνθρωπος που εξόργισε τον Τζο Μπάιντεν και τον έκανε να προβεί σε έκτακτο διάγγελμα για να δηλώσει, μεταξύ άλλων, «οι γυναίκες θα μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους. Η απόφαση γυρίζει στο 1800». 

Ο Σάμιουελ Αλίτο είναι Αμερικανοϊταλός νομοθέτης, διορισμένος στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Ιανουάριο του 2006, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους. Ο Σάμιουελ Αλίτο, 72 ετών σήμερα, χαρακτηρίζεται καθ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ένας από τους πιο συντηρητικούς δικαστές του σώματος. 

Σημειώνεται ότι έρχεται λίγους μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι οποίες θα καθορίσουν αν οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ισχνή πλειοψηφία στο Κογκρέσο για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Το Politico που έκανε γνωστό στις αρχές Μαΐου τις μεσαιωνικές βλέψεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο γράφει στο έγγραφο που διέρρευσε ότι η ιστορική απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ του 1973, που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, είναι «κατάφωρα λάθος». 

Η απόφαση για την υπόθεση Ρόοου κατά Γουέιντ το 1973 έδωσε στις γυναίκες στις ΗΠΑ το απόλυτο δικαίωμα στην άμβλωση τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης και περιορισμένα δικαιώματα στο δεύτερο τρίμηνο. Η απόφαση ήταν «τρομερά λάθος από την αρχή», αναφέρει το προσχέδιο γνωμοδότησης. «Είναι καιρός να προσέξουμε το Σύνταγμα και να επιστρέψουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού», αναφέρεται επίσης.  Ο δικαστής Αλίτο γράφει επίσης ότι το σκεπτικό της υπόθεσης ήταν «εξαιρετικά αδύναμο» και είχε «βλαπτικές συνέπειες».  «Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δεν είναι βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και τις παραδόσεις του Έθνους», φέρεται να υποστηρίζει η άποψη του συντηρητικού δικαστή. 

Πίσω από το μυαλό του Σάμιουελ Αλίτο 

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου φαίνεται να βασίζεται σε ένα προφορικό επιχείρημα το οποίο επικαλέστηκαν τον Δεκέμβριο δικηγόροι από το Μισισιπή που υπερασπίζονταν νομοθεσία της πολιτείας τους σχετικά με την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την 15η εβδομάδα της κύησης. Η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής έχει εμποδιστεί από χαμηλότερης βαθμίδας δικαστήρια. Το προσχέδιο αντλείται σε μεγάλο βαθμό από δύο πραγματείες που γράφτηκαν από έναν Άγγλο νομικό, τον Sir Matthew Hale, που περιγράφουν την άμβλωση ως «μεγάλο έγκλημα» και «μεγάλη προδοσία». Όλα αυτά ειπώθηκαν τον... 17ο αιώνα. 

Δεν έχει καμία σημασία τι γράφτηκε το 1673. Διότι η εν λόγω νομοθεσία δικαιολόγησε την εκτέλεση δύο γυναικών, επειδή θεωρούνταν... μάγισσες, ενώ δεν αναγνώριζε τον βιασμό εν μέσω γάμου, διότι μετά τη τέλεση του μυστηρίου «η γυναίκα παραιτείται από τον εαυτό της». Ο Αλίτο, όμως, βασίζεται στον Hale και σε άλλες φωνές από το μακρινό παρελθόν για να υπογραμμίσει τον κύριο ισχυρισμό του: ότι «το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει συνταγματικό δικαίωμα. Επίσης, το Σύνταγμα δεν κάνει αναφορά ούτε σε... αεροπλάνα , πινακίδες αυτοκινήτων ή... το  Snapchat όπως σημειώνει ο Guardian, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους εννέα δικαστές - και τον Αλίτο μαζί- να εφαρμόσουν τους συνταγματικούς νόμους σε αυτούς τους τομείς.

Η εναντίωση του Σάμιουελ Αλίτο με τις αμβλώσεις ξεκινά πολύ πίσω. Το 1985, σε μια αίτηση εργασίας για μια θέση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, καυχήθηκε για τη συνεισφορά του υποστηρίζοντας ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου ότι «το Σύνταγμα δεν προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση» - την ίδια ακριβώς γραμμή που ακολουθεί στο προσχέδιο απόφασης του επί 37 χρόνια αργότερα.

Το 2007 έγραψε την γνωμοδότηση της πλειοψηφίας που απέρριψε μια προσφυγή της Lilly Ledbetter που θα καθόριζε την ίση αμοιβή για τις γυναίκες, με την αιτιολογία ότι είχε χάσει μια προθεσμία υποβολής. Η αντεπίθεση του Μπαράκ Ομπάμα ήταν η πρώτη του ενέργεια ως πρόεδρος, όταν υπέγραψε τον νόμο για την αποκατάσταση δίκαιων αμοιβών της Lilly Ledbetter .

Ο Σάμουελ Αλίτο είναι ισόβιος Καθολικός που έχει εκφράσει συχνά τον φόβο του ότι οι ΗΠΑ απομακρύνονται από τις παραδοσιακές αξίες. Συμμετείχε στην υπόθεση Hobby Lobby του 2014 που επέτρεψε στις χριστιανικές εταιρείες να παραιτηθούν από την αντισύλληψη στα πακέτα ασφάλισης υγείας τους. Στην κορυφή της λίστας του βρίσκεται και  ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Στο προσχέδιο της απόφασής του, ο Alito καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για το μέλλον των γάμων ομοφυλοφίλων λέγοντας ότι η το θέμα των αμβλώσεων είναι... διαφορετικό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA