Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα πάντα είναι θέμα πίστης. Αν πιστεύεις τότε όλα όσα έγιναν το 1917 στην Πορτογαλία συνέβησαν στην πραγματικότητα. Αν δεν πιστεύεις τότε υπάρχουν πολλά κενά στα οποία μπορείς να «πατήσεις» προκειμένου να αποδομήσεις τα όσα έχουν ειπωθεί. Ένα είναι σίγουρο για το λεγόμενο θαύμα της Φατίμα: Τα όσα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με αυτή την ιστορία εμπεριέχουν μια μεγάλη δόση μυστηρίου. Ειδικά οι τρεις προφητείες. Το παρασκήνιο με πρωταγωνιστή το Βατικανό μεγάλο καθώς στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας πιθανότατα γνωρίζουν περισσότερα απ' όσα έχουν δημοσιοποιήσει.

Το θαύμα της Φάτιμα

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 13 Μαΐου 1917 τρία βοσκόπουλα, η Λουσία Ντος Σάντος (10 ετών) και τα ξαδέλφια της Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρτο, 9 και 7 ετών αντίστοιχα, είδαν ένα όραμα έξω από το χωριό Φάτιμα της Κεντρικής Πορτογαλίας. Εξιστόρησαν τα όσα είχαν δει πρώτα στους γονείς τους. Σύμφωνα με τα όσα είπαν εμφανίστηκε μπροστά τους η Παναγία μέσα σ' ένα λαμπρό σύννεφο και τους ανήγγειλε πως θα εμφανιζόταν στο ίδιο σημείο κάθε 13 του μήνα, έως τον Οκτώβριο. Τους προέτρεψε σε μετάνοιες και πράξεις αυτοτιμωρίας για τη σωτηρία των αμαρτωλών, ενώ τους ανακοίνωσε και τρεις προφητείες. Γρήγορα η ιστορία αυτή, από στόμα σε στόμα, έγινε γνωστή στην ευρύτερη περιοχή

Κάποιοι δεν πίστεψαν ούτε λέξη από αυτά που είπαν τα παιδιά. Θεώρησαν πως ήταν ένα υπερβολικό ψέμα για να γλιτώσουν την κατσάδα επειδή είχαν αργήσει να γυρίσουν στο σπίτι τους. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, όχι απλά πίστεψαν τα τρία παιδιά αλλά από εκεί και πέρα κάθε 13η ημέρα του μήνα μέχρι τον Οκτώβριο πήγαιναν στο χωράφι που υποτίθεται ότι είχε εμφανιστεί η Παναγία και περίμεναν να τη δουν και αυτοί. Μάταια, όμως, κάθε φορά που πήγαιναν εκεί, οι μόνοι που την έβλεπαν ήταν τα τρία μικρά βοσκόπουλα.

Η όλη ιστορία ενόχλησε σφόδρα τον δήμαρχο της περιοχής ο οποίος ήταν μασόνος και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να δει την καθολική εκκλησία που είχε χάσει μεγάλο έρεισμα στους πολίτες να αποκομίζει οφέλη. Πολλοί αντικληρικαλιστές θεωρούν το Θαύμα της Φατίμα ως μία προσπάθεια της Καθολικής Εκκλησίας να ανακτήσει την απολεσθείσα πολιτική της δύναμη, ιδίως μετά την αντιμοναρχική Επανάσταση του 1910. Έβαλε, λοιπόν, να συλλάβουν τα παιδιά τα οποία απείλησε να βασανίσει προκειμένου να ομολογήσουν την αλήθεια. Τα παιδιά παρά τον τρομερό εκφοβισμό επέμειναν πως η ιστορία τους είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Η Παναγία εμφανίστηκε και πάλι μπροστά στα παιδιά όχι στις 13 Αυγούστου αλλά στις 19 και τους είπε πως στις 13 Οκτωβρίου θα έκανε ένα θαύμα για να πιστέψουν και αυτοί που δεν πίστευαν. Την ημέρα αυτή 70.000 άνθρωποι έδωσαν το παρών στη Φάτιμα, ανάμεσά τους και πολλοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. Ο ουρανός ήταν σκοτεινός και έβρεχε καταρρακτωδώς. Ξαφνικά άνοιξε και όλοι είδαν τον ήλιο να «χορεύει», αλλάζοντας συνεχώς χρωματισμούς. Το περιστατικό επιβεβαίωσαν με ρεπορτάζ τους οι εγκυρότερες εφημερίδες της χώρας, ακόμη και ένας καθηγητής οφθαλμολογίας, που είχε προσληφθεί ως σχολιαστής από ένα έντυπο.

Ουσιαστικά, πάντως, τίποτα δεν άλλαξε. Οι πιστοί πίστεψαν ακόμα περισσότερο ενώ εκείνοι που δεν πίστευαν απέδωσαν το φαινόμενο σε ψευδαίσθηση που προκλήθηκε από ατμοσφαιρική αναστροφή.

Οι τρεις προφητείες και η στάση του Βατικανού

Το Βατικανό από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα θαύμα  και ανέλαβε την ανέγερση μιας εκκλησίας αφιερωμένη στην Θεομήτορα σε εκείνο το σημείο. Σήμερα, μαζί με την Παναγία της Λούρδης θεωρείται από τους πλέον ιερούς χώρους για τους Καθολικούς.

Όπως αποκαλύφθηκε, ωστόσο, η ιστορία δεν τελείωνε εκεί. Η Παναγία, όπως είπαν τα παιδιά, τους είχε εκμυστηρευθεί και τρεις προφητείες, με το Βατικανό να σπεύδει προς υπεράσπισή τους και να κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό την τρίτη από αυτές, αποκαλύπτοντάς την μόλις το 2000.

Η πρώτη προφητεία είχε να κάνει με μια φρικιαστική εικόνα της κόλασης που ερχόταν για τους αμετανόητους άπιστους που είχαν φύγει από τον δρόμο του Θεού, ενώ η δεύτερη θεωρήθηκε ότι προέβλεπε το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το περιεχόμενο της τρίτης κατά σειρά προφητείας που δεν ήταν άλλη από την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Η μοναχή Λουσία είχε πει ότι η Παναγία της είχε μεταφέρει την εικόνα από «έναν επίσκοπο ντυμένο στα λευκά, ο οποίος βαδίζει προς τον σταυρό του Χριστού εν μέσω των σωμάτων των μαρτύρων της πίστης και που κι ο ίδιος πέφτει από τις σφαίρες στρατιωτών». Η απόπειρα δολοφονίας είχε γίνει μια ημέρα σαν σήμερα, στις 13 Μαΐου 1981!

Η Λουσία Ντος Σάντος έγινε μοναχή και πέθανε το 2005, σε ηλικία 97 ετών. Μετά τον θάνατό της, ο καρδινάλιος Ράτζινγκερ (μετέπειτα Πάπας Βενέδικτος ο 16ος) διέταξε να σφραγιστεί ο τάφος της, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αγιοποίησής της. Τα ξαδέλφια της έπεσαν θύματα της ισπανικής γρίπης. Ο Φρανσίσκο το 1919 σε ηλικία 11 ετών και η Ζασίντα το 1920 σε ηλικία 10 ετών. Τα δύο αδέλφια ανακηρύχθηκαν Όσιοι από τον Πάπα Παύλο Ιωάννη Β' το 1989.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA