ΔΙΕΘΝΗ
21/05/2022 02:05

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε θέση για τις τουρκικές υπερπτήσεις

Αν και με «στρογγυλεμένο» λόγο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε θέση για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά τονίζοντας πως «ζητούμε συντονισμό και συζήτηση»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε θέση για τις τουρκικές υπερπτήσεις
ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε θέση για τις τουρκικές υπερπτήσεις
Ανάγνωση:

Μια άκρως διπλωματική θέση έλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, απαντώντας σε ερώτηση αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

«Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε.

Διαβάστε ακόμη:Συνεχίζει να προκαλεί η Αγκυρα για την Αλεξανδρούπολη: «Τα ελληνικά F-16 παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας»

«Συνεχίζει να προκαλεί η Άγκυρα για την Αλεξανδρούπολη»

Νωρίτερα, πάντως, η Άγκυρα είχε προκαλέσει για μια ακόμα φορά καθώς απέρριψε τους ισχυρισμούς περί παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου στην Αλεξανδρούπολη και χαρακτηρίζει «πλήρως αβάσιμους τους ισχυρισμούς» του ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας, χρησιμοποιώντας την ένταση που προκλήθηκε από τις δικές της προκλητικές ενέργειες. Θα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να συμμετάσχει τόσο σε διμερείς όσο και σε ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στις οποίες απέχει από τη συμμετοχή της εδώ και ένα χρόνο».

Η οργισμένη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Πριν από αυτό, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως πρωτοφανή την παραβίαση από τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη και προχώρησε σε έντονο διάβημα και ενημέρωση των συμμάχων της Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει τη συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας. Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΝΑΤΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ