ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/05/2022 22:39

Τουρκία: Συνεχίζει να προκαλεί η Αγκυρα για την Αλεξανδρούπολη - Τα ελληνικά F-16 παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας

Η Αγκυρα κάνει την... πάπια και δεν «βλέπει» πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη - Ισα ίσα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για ελληνικές προκλητικές ενέργειες: «Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τουρκία: Συνεχίζει να προκαλεί η Αγκυρα για την Αλεξανδρούπολη - Τα ελληνικά F-16 παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Τραβάει το σχοινί η Αγκυρα καθώς απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου στην Αλεξανδρούπολη και χαρακτηρίζει «πλήρως αβάσιμους τους ισχυρισμούς» του ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας είχε καταδικάσει με έντονο τρόπο την «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων».

Αναλυτικά η απάντηση της Πρέσβειρας Tanju Bilgiç, Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, σε ερώτηση για τις ανακοινώσεις της Ελλάδας περί παραβίασης του εναέριου χώρου: «Αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας δυτικά της Gökçeada στις 16 Μαΐου 2022 και δυτικά του Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής στις 18 Μαΐου 2022.

Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας, χρησιμοποιώντας την ένταση που προκλήθηκε από τις δικές της προκλητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε πλήρως τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του με ημερομηνία 20 Μαΐου και καταδικάζουμε τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων περιστατικών, η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να συμμετάσχει τόσο σε διμερείς όσο και σε ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στις οποίες απέχει από τη συμμετοχή της εδώ και ένα χρόνο».

Video Loading...

Η οργισμένη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως πρωτοφανή την παραβίαση από τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη και προχώρησε σε έντονο διάβημα και ενημέρωση των συμμάχων της Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει τη συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας. Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ