Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρόμο σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει προκαλέσει η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων παγκοσμίως, γεγονός που επηρεάζει άμεσα και την Ελλάδα, κυρίως μετά την εμφάνιση μιας πρώτης ύποπτης περίπτωσης. Κάποιες χώρες μάλιστα, επανέφεραν το μέτρο της καραντίνας για όσους νοσούν, ενώ σε κάποιες άλλες επανήλθε η χρήση μάσκας. Σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ναι μεν η ευλογιά δεν είναι θανατηφόρα όπως ο κορονοϊός, ωστόσο, δεν αποκλείεται όπως λένε να εξελιχθεί σε πανδημική νόσο.

Διαβάστε ακόμη: Ευλογία των πιθήκων: Με ειδικές κάψουλες μεταφέρθηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ενα άλλο ακόμη χειρότερο σενάριο που εξετάζεται από τους επιστήμονες είναι «να υπάρξει μια μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή», σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Παναγή Γαλιατσάτο, ο οποίος όπως τόνισε «αναρωτιόμαστε, γιατί δεν εξηγείται πώς έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων», σημείωσε ο καθηγητής κι’ αυτό προκύπτει διότι «...δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ».

Οι ανησυχίες του ΠΟΥ

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναμένοντας να εντοπιστούν και άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική. «Το να πάρει διαστάσεις πανδημίας η ευλογιά των πιθήκων, είναι ένα σενάριο που δεν πρέπει να το αποκλείσουμε», ανέφερε ο Γιάννης Τούντας ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ζήτησε την επαναφορά της χρήσης μάσκας στην χώρα μας.

Ως χθες Σάββατο, αναφέρθηκαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του. «Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων γίνεται όταν υπάρχει στενή επαφή με ασυμπτωματικούς μολυσμένους ανθρώπους», επισήμανε ο ΠΟΥ.

Σε καραντίνα το Βέλγιο - επαναφορά μάσκας στη Νέα Υόρκη

Την ίδια ώρα, το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που εισήγαγε υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για την ευλογιά των πιθήκων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Daily Mail», όσοι προσβληθούν από τον ιό, θα πρέπει πλέον να αυτοαπομονώνονται για τρεις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσαν οι βελγικές υγειονομικές Αρχές, μετά την καταγραφή τριών κρουσμάτων στη χώρα. Τα κρούσματα, το πρώτο από τα οποία καταγράφηκε την Παρασκευή (20/05), συνδέονται με ένα φεστιβάλ στην πόλη-λιμάνι της Αμβέρσας

Παράλληλα, συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές και της Νέας Υόρκης μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς άρχισαν ήδη να ενθαρρύνουν ξανά τους πολίτες να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, μόλις λίγο διάστημα αφότου οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να επανέρχονται σε μια κανονικότητα. «Οι μάσκες μπορούν να προστατεύσουν από την ευλογιά των πιθήκων, καθώς και από άλλους ιούς που κυκλοφορούν στη Νέα Υόρκη, όπως της COVID-19. Το Τμήμα συνεχίζει να προτείνει μάσκες σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους. Στο πλαίσιο της προφύλαξης, κάθε Νεοϋορκέζος που εμφανίζει ασθένεια παρόμοια με γρίπη με πρήξιμο των λεμφαδένων και εξανθήματα στο πρόσωπο και το σώμα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης», γράφει δελτίο Τύπου του τμήματος Υγείας της Νέας Υόρκης.

Η προειδοποίηση του Μπάιντεν

Στο κορυφαίο αυτό θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν γεγονός που φανερώνει την ανησυχία που υπάρχει παγκοσμίως. Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι είναι κάτι για το οποίο «θα πρέπει να ανησυχούν όλοι». Σύμφωνα με Sky News, ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα, πριν αναχωρήσει με το Air Force One για την Ιαπωνία, ανέφερε ότι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του τομέα υγείας των ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές θεραπείες και εμβόλια. «Είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Εργαζόμαστε σκληρά για να καταλάβουμε τι να κάνουμε, και ποιο εμβόλιο, αν υπάρχει, μπορεί να είναι διαθέσιμο γι’ αυτή» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε ετοιμότητα ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι υγειονομικές υπηρεσίες τέθηκαν σε συναγερμό από το Σάββατο, όταν και έκανε την εμφάνισή του το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Πρόκειται για έναν 29χρονο Βρετανό, ο οποίος μεταφέρθηκε σήμερα τα ξημερώματα με C-130 από την Κεφαλλονιά, προκειμένου να νοσηλευτεί σε ειδικό θάλαμο στο Αττικό νοσοκομείο. Ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου, είναι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν τον 29χρονο Άγγλο που χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο ύποπτο κρούσμα «Ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας».

Ο 29χρονος παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα, τα γνωστά εξανθήματα που εμφανίζουν όσοι έχουν την ευλογιά των πιθήκων, και αμέσως σήμανε συναγερμός. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τόσο ο 29χρονος, όσο και η σύντροφός του, είναι πολύ καλά στην υγεία τους, με την κοπέλα του να είναι ασυμπωματική. Τα δείγματά τους έχουν σταλεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ ή αύριο το πρωί.

«Τόσα κρούσματα που μπορεί να γίνει πανδημία»»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, επισήμανε πως «...θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς» Όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων».

Γι' αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής. Ωστόσο καθησύχασε πως «η ευλογιά των πιθήκων» είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κορονοϊό καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή, δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός και υπάρχουν αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄αυτή την περίπτωση. «Το να πάρει διαστάσεις πανδημίας η ευλογιά των πιθήκων, είναι ένα σενάριο που δεν πρέπει να το αποκλείσουμε», ανέφερε ωστόσο επισήμανε πως δεν το θεωρεί πολύ πιθανό γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ότι στον κορονοϊό. «Χρειάζεται να υπάρχει πολύ στενή επαφή του μολυσμένου ατόμου με κάποιον άλλο, γιατί τα σωματίδια είναι μεγάλα και δεν διατηρούνται για πολύ ώρα στην ατμόσφαιρα. Πολύ λιγότερο μεταδοτική η ευλογιά των πιθήκων σε σχέση με τον κορονοϊό» εκτίμησε.

Ετσι μεταδίδεται ο ιός

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-21 ημέρες και ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής), σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας του ΕΚΠΑ. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν. Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα.

Το εξάνθημα αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς. Η νόσος διαρκεί συνήθως 2-4 εβδομάδες και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοπεριοριζόμενη. Η διάγνωση γίνεται με: απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια, ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα ή ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA