Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια δήλωση η οποία είναι δεδομένο πως θα προκαλέσει αίσθηση και θ' ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας! Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει τυχόν προτάσεις για αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Δύση και θα σκεφτεί κατά πόσο χρειάζεται κάτι τέτοιο, όμως θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δεσμών με την Κίνα.

«Αν (η Δύση) θέλει να προσφέρει κάτι αναφορικά με την αποκατάσταση των σχέσεών μας, τότε θα εξετάσουμε σοβαρά αν το χρειαζόμαστε ή όχι», είπε ο Λαβρόφ σε ομιλία του, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Καταζητείται για προδοσία ο πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Επέμεινε ότι στόχος της Ρωσίας πλέον είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών της με την Κίνα. «Τώρα που η Δύση έλαβε ‘θέση δικτάτορα’, οι οικονομικοί δεσμοί μας με την Κίνα θα αναπτυχθούν ακόμη ταχύτερα», είπε ο Λαβρόφ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Πρόθυμος ο Ζελένσκι να συναντηθεί με τον Πούτιν

Η δήλωση αυτή ήρθε λίγη ωρα αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός Ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί και με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ζελένσκι, συμμετείχε διαδικτυακά απόψε σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου. Υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανάκτησης δια της βίας της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Ειρωνείες Πούτιν και Λουκασένκο προς τη Δύση

Το ότι το κλίμα στην Ρωσία, σε ότι αφορά την επικοινωνία τουλάχιστον, έχει αλλάξει έγινε ξεκάθαρο και από το γεγονός πως ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν «αστειεύτηκε» ότι θα πρέπει να μιλήσει σοβαρά στους Δυτικούς ηγέτες για τους ισχυρισμούς τους ότι ευθύνεται εκείνος για το οικονομικό χάος που προκάλεσαν η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι εξοντωτικές κυρώσεις της Δύσης. Στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Σότσι με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Πούτιν είπε ότι η ρωσική οικονομία πηγαίνει καλά, παρά τις δυτικές κυρώσεις. Ο Λουκασένκο απάντησε ότι οι κυρώσεις έδωσαν και στις δύο χώρες την ώθηση να επικεντρωθούν στην ανάπτυξή τους και ότι οι ελίτ της Δύσης αυταπατώνται για τα αίτια των οικονομικών προβλημάτων τους.

«Για την οικονομία, τους οφείλουμε ευχαριστίες (στη Δύση) γιατί μας έδωσαν μια τέτοια ώθηση για την ανάπτυξή μας», είπε ο Λουκασένκο στον Πούτιν, ο οποίος χαμογέλασε, γνέφοντας καταφατικά. «Αυτό που συμβαίνει εκεί είναι ότι πραγματικά το υποτίμησαν, διαβάζοντας τα δικά τους μέσα ενημέρωσης. Έχουν πληθωρισμό, όμως η αλήθεια τους είναι ότι «ευθύνεται ο Πούτιν», «Ο Πούτιν φταίει για όλα», συνέχισε ο Λουκασένκο. Ο Πούτιν έσφιξε τα χείλη και ένευσε καταφατικά. «Θα κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση μαζί τους», απάντησε, με βεβιασμένο χαμόγελο. Ο Λουκασένκο γέλασε και είπε «Ναι».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA