Μενού
  • Α-
  • Α+

Ουκρανικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα, Δευτέρα (23/5), ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με την κατηγορία της προδοσίας για τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Μόσχα το 2010 σχετικά με την παρουσία του ρωσικού στόλου στην Κριμαία. Η συμφωνία, ευρύτερη γνωστή ως «Σύμφωνο του Χαρκόβου», επέτρεψε στη Ρωσία να επεκτείνει την παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία το 2014 μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην για προδοσία σε κάθειρξη 13 ετών. Εκείνη η υπόθεση αφορούσε επιστολή που ο Γιανουκόβιτς είχε στείλει την 1η Μαρτίου στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις για να αποκαταστήσει την τάξη στην Ουκρανία.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει πως δεν κατάφερε να επικοινωνήσει άμεσα με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας για σχολιασμό της δικαστικής απόφασης, επισημαίνοντας πως στο παρελθόν έχει αρνηθεί την κατηγορία της προδοσίας. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανέφερε ότι το δικαστήριο του Κιέβου διέταξε τη σύλληψη του Γιανουκόβιτς επειδή το Σύμφωνο του Χαρκόβου είχε επιτρέψει στη Ρωσία να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων που διατηρούσε στην Ουκρανία και στη συνέχεια να καταλάβει και να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ουκρανοί ερευνητές είχαν ενημερώσει τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πέρυσι τον Ιανουάριο, ότι ήταν ύποπτος για προδοσία λόγω του Συμφώνου που υπέγραψε με τη Μόσχα. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και χρησιμοποίησε τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας για να πλήξει στρατηγικής σημασίας στόχους της γειτονικής της χώρας, στη διάρκεια του πολέμου που ο Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA