ΔΙΕΘΝΗ
20/06/2022 08:50

Juneteenth: Αφιερωμένο στην Ημέρα Ελευθερίας των σκλάβων στις ΗΠΑ το Google Doodle

Το Google Doodle είναι αφιερωμένο στo Juneteenth ή Ημέρα Ελευθερίας. Πρόκειται για την ετήσια γιορτή για την απελευθέρωση των σκλάβων στις ΗΠΑ - Ηταν σαν σήμερα το 1865 όταν πάνω από 250.000 σκλάβοι στο Γκάλβεστον του Τέξας ελευθερώθηκαν και σηματοδοτήθηκε το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Juneteenth: Αφιερωμένο στην Ημέρα Ελευθερίας των σκλάβων στις ΗΠΑ το Google Doodle
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Το Google Doodle είναι αφιερωμένο στo Juneteenth ή Ημέρα Ελευθερίας. Πρόκειται για την ετήσια γιορτή για την απελευθέρωση των σκλάβων στις ΗΠΑ. Ηταν σαν σήμερα το 1865 όταν πάνω από 250.000 σκλάβοι στο Γκάλβεστον του Τέξας ελευθερώθηκαν και σηματοδοτήθηκε το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου.

Διαβάστε ακόμη: Σίμπα: Το κατσικάκι που γεννήθηκε με αυτιά μεγαλύτερα από το υπόλοιπο σώμα του

Η Διακήρυξη της Χειραφέτησης είχε υπογραφεί από τον Αβραάμ Λίνκολν στις αρχές του 1863 ωστόσο πολλοί αφροαμερικανοί παρέμεναν σκλάβοι στις δυτικότερες συνομοσπονδιακές πολιτείες όπως το Τέξας. Ο Στρατηγός Γκρέιντζερ και τα στρατεύματά του της Ένωσης, βάδισαν στο Τέξας και εξέδωσαν το Γενικό Διάταγμα Νο.3, το οποίο ανήγγειλε τα νέα της Διακήρυξης

Μόλις έλαβαν τα νέα οι αφροαμερικανοί αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στον βορρά για να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Το 1866, χιλιάδες ταξίδεψαν πίσω στο Γκάλβεστον στις 19 Ιουνίου σε αναγνώριση της νέας ελευθερίας τους, αποκαλώντας τη συγκέντρωση Ημέρα Ιωβηλαίου. Το 1872, όταν αντιμετώπισαν αντιδράσεις για το προσκύνημά τους πίσω στη νησιωτική πόλη, μια ομάδα αφροαμερικανών αγόρασε 10 στρέμματα γης στο Χιούστον και το ονόμασε Emancipation Park. Αφιερώθηκε ειδικά ως τόπος εορτασμού του Juneteenth και εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.

Το Juneteenth έγινε επίσημη κρατική αργία στο Τέξας το 1980. Όταν το Juneteenth ονομάστηκε επίσημα εθνική ομοσπονδιακή αργία τον Ιούνιο του 2021, η πόλη του Γκάλβεστον αφιέρωσε μια τοιχογραφία 5.000 τετραγωνικών ποδιών με τίτλο «Absolute Equality» κοντά στην τοποθεσία όπου ο στρατηγός Granger ανακοίνωσε τα νέα του ελευθερία.

Juneteenth: Παρελάσεις στις ΗΠΑ

Σε όλη τη χώρα, οι αφροαμερικανοί γιορτάζουν το Juneteenth με παρελάσεις, συγκεντρώσεις και πορείες που τιμούν τους αγώνες εκείνων που προηγήθηκαν και το μέλλον εκείνων που συνεχίζουν να ανοίγουν τον δρόμο προς το μέλλον. Φέτος, το Juneteenth πέφτει στην Ημέρα του Πατέρα στις ΗΠΑ και το σημερινό έργο τέχνης Doodle αποτίει φόρο τιμής σε αυτή τη γέφυρα μεταξύ πολλών γενεών, εξερευνώντας την εκπαίδευση, τη χαρά, την κοινότητα και το νόημα της χειραφέτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΗΠΑ ΤΕΞΑΣ GOOGLE DOODLE
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ