Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού 6,1 βαθμών Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών, ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ άλλοι 610 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Οι άνθρωποι ανοίγουν τάφους, τον ένα μετά τον άλλο», αναφέρει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ενημέρωσης και Πολιτισμού της επαρχίας Πάκτικα, ο Μοχάμαντ Αμίν Χουζάιφα, σε μήνυμά του προς τον Τύπο. 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) ήταν 5,9 Ρίχτερ. Σημειώθηκε σήμερα στη 01:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 23:30 χθες, Τρίτη, ώρα Ελλάδας), την ώρα που πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Βαρύς ο απολογισμός των νεκρών

Οι περισσότεροι θάνατοι εντοπίζονται στην επαρχία Πακτίκα, όπου 255 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Σαλαχουντίν Αγιούμπι αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών. Στην επαρχία Χοστ σκοτώθηκαν άλλοι 25 άνθρωποι και 90 έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς κάποια από τα χωριά βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές στα βουνά και θα χρειαστεί χρόνος για να συλλέξουμε λεπτομέρειες», σημείωσε ο Αγιούμπι. Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατεστραμμένα σπίτια στους δρόμους ενός χωριού. Τοπικές πηγές από την επαρχία Πακτίκα ανέφεραν ότι λόγω του σεισμού σημειώθηκε κατολίσθηση. Παράλληλα, βίντεο δείχνουν κατοίκους των πληγέντων περιοχών να βάζουν τραυματίες σε ελικόπτερα.

Ο σεισμός σημειώθηκε την ώρα που το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με μια σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, πέρυσι τον Αύγουστο. Πολλές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα της χώρας, έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της στο εξωτερικό και έχουν διακόψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA