Μενού
  • Α-
  • Α+

O Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αποχώρησε από την προεδρία των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, προκαλώντας μάλιστα χάος με την εισβολή στο Καπιτώλιο και καθιστώντας την ημέρα εκείνη ως μαύρη επέτειο για την αμερικανική Δημοκρατία, ωστόσο οι πληγές που είχε ανοίξει παραμένουν ακόμα ανοιχτές. H σημερινή (24/6) απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις έχει τη δική του σφραγίδα. Με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει το δικαίωμα σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ να αποφασίζει για τις αμβλώσεις.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ μέσα σε 4 χρόνια διόρισε 3 δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, έναντι 2 του Μπάρακ Ομπάμα. Οι αριθμοί γίνονται πιο τρομακτικοί στα Εφετεία, καθώς περισσότερο από το 1/4 των δικαστών έχουν διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια ο Τραμπ έχει διορίσει 53 δικαστές στα Εφετεία, έναντι 55 του Ομπάμα σε 8 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Η Ειμι Κόνι Μπάρετ είναι η μόνη γυναίκα που ψήφισε την απαγόρευση - Την διόρισε ο Τραμπ

Η σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ανώτατος Δικαστής

  • Τζον Ρόμπερτς, ετών 65, επιλογή Τζορτζ Μπους Τζ., 2005
  • Κλάρενς Τόμας, ετών 74, επιλογή Τζορτζ Μπους, 1991
  • Στίβεν Μπράγιερ, ετών 84, επιλογή Μπιλ Κλίντον, 1994
  • Σάμιουελ Αλίτο, ετών 72, επιλογή Τζορτζ Μπους Τζ., 2006
  • Σόνια Σοτομαγιόρ, ετών 64, επιλογή Μπάρακ Ομπάμα, 2009
  • Έλενα Κέιγκαν, ετών 62, επιλογή Μπάρακ Ομπάμα, 2010
  • Νιλ Γκόρσατς, ετών 57, επιλογή Ντόναλντ Τραμπ, 2017
  • Μπρετ Κάβανο, ετών 51, επιλογή Ντόναλντ Τραμπ, 2018
  • Έιμι Κόνι Μπάρετ, ετών 50, επιλογή Ντόναλντ Τραμπ, 2020

Άλλωστε, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί στους οπαδούς του να διορίσει δικαστές που θα καταφέρουν να ανατρέψουν την υπόθεση Roe vs Wade του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ. Και με τον διορισμό της Έιμι Κόνι Μπάρετ το 2020, έκανε ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Και εν τέλει, σχεδόν δύο χρόνια μετά, τα κατάφερε. Το 2016 διαμήνυε πως θα έπρεπε να τιμωρούνται οι γυναίκες που επιλέγουν την άμβλωση για να διακοπεί η κύηση. 

Και σήμερα... σφυρίζει αδιάφορα. Ερωτηθείς από το κανάλι Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, επειδή κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απάντησε: «Είναι θέλημα Θεού». Η απόφαση «ακολουθεί το Σύνταγμα» και «επαναφέρει τα πάντα σε πολιτειακό επίπεδο, όπως θα έπρεπε ανέκαθεν να ισχύει», πρόσθεσε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν το νομοσχέδιο του Μπάιντεν

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια του «μπλόκου» που έβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι στο νομοσχέδιο των Δημοκρατικών υπέρ της προστασίας των αμβλώσεων. «Για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια, μία συντηρητική πλειοψηφία, μία ακραία πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου ετοιμάζεται να αποφασίσει ότι οι γυναίκες δεν έχουν τον έλεγχο του ίδιου του σώματός τους», είχε προειδοποιήσει σε δραματικούς τόνους ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σούμερ πριν από την ψηφοφορία.

Αντιδράσεις από πολιτικούς

Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών για την ιστορική απόφαση είναι και αυτές διχασμένες. Η πρόεδρος της Βουλής, η δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, μιλά για «σκληρή και εξοργιστική απόφαση, που σφίγγει την καρδιά. Τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα γίνουν ζήτημα στις [ενδιάμεσες] εκλογές του Νοεμβρίου». Αντιθέτως ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε ότι «εκατομμύρια Αμερικανοί εδώ και μισό αιώνα διαδήλωναν και εργάστηκαν για τη σημερινή νίκη του κράτους δικαίου και της αθώας ζωής. Είμαι περήφανος που στάθηκα στο πλευρό τους και μοιράζομαι σήμερα τη χαρά τους».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς: «Σήμερα, κέρδισε η ζωή. Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στους Αμερικανούς μια νέα αρχή στη ζωή». Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς τόνισε ότι η πόλη του θα γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τις γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν στη διαδικασία. Το ίδιο θα πράξουν και Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και το Μίσιγκαν ενώ μόλις χθες η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις συναντήθηκε με τους (Δημοκρατικούς) υπουργούς Δικαιοσύνης επτά Πολιτειών για να συζητήσουν πώς θα υπερασπιστούν το δικαίωμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA